אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: גוגל ואפל מאבדות את הבושה בעולם השלישי צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: גוגל ואפל מאבדות את הבושה בעולם השלישי

עובדי גוגל אספו מידע מאתר עסקים קנייתי כדי לשכנע את בעליהם לערוק, ואפל מפרסמת דו"ח מזעזע נוסף על תנאי העבודה במפעליה. וגם: צלצול הטלפון שנשמע בקונצרט - והידהד הרבה אחריו

15.01.2012, 13:38 | יוסי גורביץ

חכמים על חלשים

בקניה פועל אתר בשם Mocality, שמה שהוא עושה בחיים הוא להפיץ מאגר מידע על עסקים מקומיים. המנהלים שלו ראו הצלחה צנועה בעמלם, עד שהגיעו האנשים החביבים מגוגל, והחליטו לתת להם שיעור במשחק מלוכלך.

גוגל התחילה להפעיל בקניה שירות שנקרא Getting Kenyan Business Online, שמיועד לשכנע בעלי עסקים קטנים לבנות לעצמם אתרים. בדומה לפרויקט שהיא מפעילה באינדונזיה, גוגל מספקת להם אתר חינמי במשך שנה. עד כאן, הכל טוב ויפה.

עד שמוקאליטי שמו לב למשהו משונה: לקוחות התחילו לעזוב אותם במספרים גדולים. כשהם ניסו לברר מה קרה, התברר דבר מאוד פשוט: עובדי גוגל בקניה השתמשו במאגר המידע של החברה עצמה כדי להתקשר ללקוחות שלהם, להודיע ללקוחות שגוגל ומוקאליטי עובדות עכשיו ביחד – ולהציע ללקוחות לעבור לשירות של גוגל. עד כה, גוגל קניה יצרה קשר עם 30% מהלקוחות של מוקאליטי – ולאחרונה יש גם הקלטה שמתעדת בדיוק את הטענות שלה. היא טוענת שגוגל "מקרקפת" אותה.

התגובה הראשונה של גוגל היתה ש"אנחנו מודעים לכך שחברה קנייתית מאשימה אותנו בכך שאנחנו משתמשים במידע הלקוחות הזמין-פומבית שלהם ללא רשותם. אנחנו בודקים את המקרה". כשהיא הבינה כמה זעם עורר הנסיון הזה לפשוט את עורה של חברה קטנה שבסך הכל מנסה לשרוד, היא כבר השמיעה זמירות אחרות לגמרי.

האתר של Mocality האתר של Mocality האתר של Mocality

"אנחנו מזועזעים מכך שקבוצה של אנשים שעובדים על פרויקט של גוגל השתמשה במידע של מוקאליטי והציגה ללקוחות מידע לא מדויק על טיב היחסים שלנו עם החברה, כדי לשכנע אותם ליצור אתרים חדשים", נמסר בתגובה המעודכנת, "התנצלנו ללא סייג בפני מוקאליטי. אנחנו עדיין בודקים איך זה קרה, וברגע שיהיו לנו כל העובדות, ננקוט בצעדים המתאימים מול האנשים המעורבים".

וואלה. הבה נקווה שגוגל תהיה קצת יותר תקיפה כלפי האנשים האלה משהיתה כלפי המהנדס שלטענתה הפך את רכבי סטריט ויו שלה, ללא ידיעתה או הסכמתה, למכוניות ריגול. עד כמה שידוע, המהנדס המסתורי ההוא – אם אכן היה כזה – לא פוטר על ידי גוגל, אף על פי שסיבך אותה בשערוריה הגדולה ביותר בתולדותיה.

מאחורי האייפון  

אפל פרסמה עוד דו"ח על תנאי העבודה במפעלים שמייצרים את האייפון, האייפד, ושאר הגאדג'טים שהעולם המערבי צורך בתאווה. כרגיל, מדובר בנתונים מזעזעים: בתשעים מהמפעלים שבדקה אפל, התברר שחלק מהעובדים עבדו "יותר משישה ימים ברצף בשבוע" – קרי, עבדו שבעה ימים בשבוע – לפחות פעם בחודש. ל-37 מפעלים לא היתה מערכת שווידאה שהעובדים יקבלו לפחות יום חופש אחד מדי שבוע.

93 מהמפעלים הללו חרגו מהתנאים שאפל עצמה הציבה - שבוע עבודה של 60 שעות. שבוע עבודה של 60 שעות משמעו חודש עבודה של 240 שעות, בניגוד למקובל במדינות נורמליות. בקצרה, העבדים של אפל עובדים שעות של אנשי הייטק ומקבלים חופשות ושכר של קוטפי חסה.
השקת האייפון 4S. מי משלמים את המחיר?, צילום: בלומברג השקת האייפון 4S. מי משלמים את המחיר? | צילום: בלומברג השקת האייפון 4S. מי משלמים את המחיר?, צילום: בלומברג

כלומר, בהנחה שהם מקבלים שכר: 42 מהמתקנים של אפל נוהגים להעניש את העובדים שלהם בהלנת שכר, והם לא מספקים להם תלושים. 68 מתקנים לא סיפקו לעובדים את ההטבות הנדרשות בחוק, כמו ביטוח לאומי וביטוח בריאות. 49 מהם לא סיפקו לעובדים חופשות בתשלום כנדרש. 108 מפעלים לא שילמו שעות נוספות כנדרש.

אף על פי שרוב המפעלים שאפל עובדת מולם הפרו את התקנות שלה ו/או את החוק, היא הפסיקה את פעילותה רק מול אחד מהם. לראשונה בהיסטוריה, פירטה אפל מול אילו מפעלים היא עובדת – או, ליתר דיוק, היא פירטה 97% מהם, והיא לא אומרת איזה מפעל ביצע איזו הפרה.

אז כן, חשוב לזכור שאפל לפחות בודקת את תנאי העבודה במפעליה ומפרסמת עליהם מידע, בניגוד ללא מעט חברות ענק אחרות שמעדיפות לטאטא את הנושא. בסוף השבוע התבשרנו גם שפקחים זרים ייכנסו למפעלי פוקסקון. ובכל זאת, אין מנוס מלומר שוב: זיעתם ודמם של עובדים מנוצלים בעולם השלישי הם חלק בלתי נפרד מהאייפון שלכם. החזון של סטיב ג'ובס תיאר את אפל כ"נייקי של עולם הטכנולוגיה", תוך שהוא יודע היטב שנייקי בנתה את עצמה במידה רבה על ניצול. זה לא מקרה, זו שיטה.

הצלצול והבושה

אירוע שגרתי זיעזע את עולם התרבות בארה"ב, והוא מכה גלים ברחבי העולם: ביום שלישי שעבר, שעה שהסימפונית של ניו יורק הגיעה לסוף התשיעית של מאהלר, נשמע באולם הקונצרטים הצליל המוכר והמעיק של אייפון.

המנצח לא היסס: הוא הפסיק את הנגינה. הצלצול נמשך ונמשך, כשהקהל מתחיל להשמיע שאגות זועמות כלפי האחראי. הלז השתיק בסופו של דבר את הגרוטאה שלו, וההופעה נמשכה. משם יצא כל העסק לרשת, ושם הושמץ בעל האייפון וקולל עד קץ כל הדורות.

האיש, שהפילהרמונית זיהתה כ"פטרון X”, היה הרוס. בראיון ל"ניו יורק טיימס", שנערך בעילום שם, הוא אומר שהוא חובב מוזיקה מאז ומעולם ובעל מנוי לפילהרמונית זה 20 שנים. הוא עצמו, לדבריו, סובל מאוד כשאנשים מתחילים להשתעל – או, כן, מצלצולי סלולר. ופתאום הוא שם, בלב הסערה.

הפטרון X אומר שהוא לא ישן כבר יומיים. יממה לאחר האירוע, הוא קיבל טלפון מהפילהרמונית – הוא זוהה על פי המושב שלו – ושם ביקשו ממנו בנימוס לא לחזור על התקרית. הוא ניצל את ההזדמנות כדי לבקש את סליחת המנצח, וקיבל אותה.

לקח לחיים טובים: נכנסים לקונצרט? הופעה? סרט? כבו את הגרוטאה הארורה, או העבירו אותה למצב שקט. לא חראם?

נכנסים לקונצרט? כבו את הטלפון, צילום: מירי שמיר נכנסים לקונצרט? כבו את הטלפון | צילום: מירי שמיר נכנסים לקונצרט? כבו את הטלפון, צילום: מירי שמיר

צנזרו או שתיחסמו 

משהו רע עובר על הדמוקרטיה הגדולה בעולם, הודו: לפני כשנה היא ניהלה מאבק מתוקשר נגד RIM, יצרנית הבלקברי, כדי לקבל גישה לשרתיה בתואנה של התגוננות מפני טרור. עכשיו היא דורשת מגוגל, פייסבוק ושאר הכנופיה להסיר תמונות שמעצבנות דתיים.

בית המשפט העליון של המדינה דן בעתירה של חברות הטכנולוגיה נגד החלטה של בית משפט בערכאה נמוכה יותר, שהורתה להן להסיר משרתיהן לאלתר כל תמונה שעלולה להביא את הסעיף להינדים, נוצרים או מוסלמים.

המחוקקים הסבירו את היוזמה בכך שבחברה שמרנית, שכבר ראתה כמה סיבובים עתירי דם של אלימות בין-דתית, תמונות כאלה עלולות להדליק חבית חומר נפץ. מטבע הדברים, ארגוני זכויות אדם מתנגדים לחוק. לא שזה עוזר כל כך.

אחד משופטי העליון הזהיר את גוגל ופייסבוק שאם הן לא יצייתו לחוק החדש, הן עלולות למצוא את עצמן חסומות "כמו בסין". אבל, הוא אמר, בואו לא נגיע לשם: צייתו לחוק. גוגל, יאהו ופייסבוק נמנעו מלהגיב על הנושא. ברויטרס מציינים שלמרות המהלך הנוכחי, הרשת ההודית חופשית ברובה בהשוואה לסין. מצאו למי להשוות.

קצרצרים

ממשל אובמה הצטרף לביקורת על חוק SOPA: בתגובה לעצומה שנשלחה לבית הלבן התריעו דובריו של אובמה מפני הנזקים שהחוק צפוי לגרום לרשת ולכלכלה. בתגובה ללחץ הציבורי הכבד, המחוקקים שמאחורי SOPA כבר התחילו להשמיע קולות מצוקה, ולדבר על "דחייתו" - כלומר קבורתו. בידיעת SOPA נוספת, מסתבר שלמאר סמית', העומד מאחורי החוק – לא ההרינג החד במקרר – גנב את הרקע של האתר שלו מצלם מבלי לקבל את רשותו. אוי.
אובמה. ביקורת על "החוק שישתיק את הרשת", צילום: בלומברג אובמה. ביקורת על "החוק שישתיק את הרשת" | צילום: בלומברג אובמה. ביקורת על "החוק שישתיק את הרשת", צילום: בלומברג

בהודעה נוספת של ממשל אובמה, הוא הגן על זכותם של אזרחים להקליט שוטרים. זה קרה אחרי ששוטרים בבולטימור החרימו טלפון של אזרח ומחקו את תוכנו, כנראה בתגובה לכך שהוא צילם אותם כשהם עוצרים את החברה שלו תוך שימוש באלימות. הממשל הודיע לבית המשפט שעל פניו, השוטרים הפרו את התיקון הראשון, הרביעי וה-14 לחוקה. אולי עכשיו יבוא הקץ לבריונות הזו.

דיווחנו כאן בשעתו על הפרויקט המעניין של שוודיה, שבמסגרתו היא מעבירה מדי שבוע את חשבון הטוויטר הרשמי שלה לאזרח אחר. השבועות הראשונים היו בעייתיים, אבל נראה שלאחרונה שורה של אזרחים מוצלחים יותר לקחו את המושכות לידיהם. אחד מהם הוא חוואי כבשים בשם אדם ארנסון, שמשך הרבה תשומת לב מפתיעה כשכתב על חייו. מספר העוקבים אחרי שוודיה זינק מאז תחילת הפרויקט מכ-8,000 לכ-17 אלף, כלומר עליה של יותר מ-100%. אזהרה למשרד ההסברה: אל תנסו את זה בבית.

חוק שהתקבל לאחרונה בברזיל מתייחס לזליגה של שעות העבודה אל שעות הפנאי, והוא קובע שעובדים שנאלצים לקבל אימייל אחרי שעות העבודה כמוהם כעובדים שמקבלים הוראה ישירה מהבוס שלהם, ומשמעות הדבר היא שהם יהיו זכאים לשעות נוספות. לא בטוח שזה טוב כל כך – זו לגיטימציה (תמורת פיצוי) לטשטוש הגבולות בין עבודה ופנאי. ובכל מקרה, עובדים ישראלים – אל תנסו את זה בבית. המדור מוכן להמר שממשלת ישראל לא תעביר חוקים כאלה בעתיד הנראה לעין.

שירות חשוב של אמזון למשתמשי הקינדל: כעת אפשר לשלוח, אחרי התקנת אפליקציה, מסמכים מהמחשב לקינדל ולקרוא אותם עליו. השירות זמין בינתיים רק לווינדוס,אבל באמזון אומרים שבקרוב תגיע גרסה גם למק. השירות זמין בינתיים באנגלית, ומבדיקה ראשונית עולה שהמסמכים העבריים שנשלחים דרכו מגיעים מחורבשים. אוף.

תגיות