אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתניהו דחה את מסמך הרשויות המקומיות: "יעלה מיליארדים" צילום אלי ישי: מאיר אזולאי

נתניהו דחה את מסמך הרשויות המקומיות: "יעלה מיליארדים"

יום שני לשביתה: שר הפנים והרשויות גיבשו מסמך הכולל את הורדת מחירי המים והקפאת "החקיקה הפוגענית", אבל מקורבי נתניהו אמרו כי הדרישות "לא ריאליות". סדקים בחזית המאוחדת של הרשויות: בנתניה השביתה הופסקה. מי ממשיך לשבות?

17.01.2012, 06:56 | תומר אביטל ו-ynet

למרות ההבנות בין משרד הפנים לרשויות המקומיות, שביתת הרשויות נמשכת. ראש הממשלה בנימין נתניהו לא הסכים לקבל את מסמך 14 הנקודות שהציגו אמש (יום ב') השר אלי ישי וראשי הרשויות, גורמים במשרדו אמרו כי הדרישות "יעלו מיליארדים". מקורבי נתניהו כינו את הדרישות "לא ריאליות" ואמרו: "גם חלק מראשי הרשויות מבינים את זה ומפסיקים את השביתה". בשלטון המקומי הבהירו לפני כן: "הכדור נמצא במגרשו של ראש הממשלה. עד שיאשר את הסיכומים, השביתה נמשכת". מכל מקום, הבוקר ב-08:40 אלי שי ויור השלטון המקומי שלמה בוחבוט ייתנו הצהרה בכנסת

 

בינתיים, מופיעים סדקים בחזית המאוחדת שהציגו הרשויות. לאחר שראש העיר נצרת עילית הודיע כי ראשי רשויות בליכוד לא ישבתו, גם ראש העיר נתניה - אף היא מהליכוד - הכריזה על סיומה של השביתה בעירה, פחות מיממה אחרי שהחלה. ראש עיר נוסף מהליכוד, דוד עמר, מנע את השביתה בעירו נשר גם ביומה הראשון.

לומדים בחינוך המיוחד, אין שביתה בעוטף עזה

הבלבול שאחז הורים רבים ביומה הראשון של השביתה צפוי להימשך גם ביומה השני. מערכת החינוך אמנם פועלת, אבל עובדי המנהלה, לרבות שירותי המזכירות, אנשי הניקיון ועובדי התחזוקה - ממשיכים לשבות. שיבושים צפויים שוב בשירותי ההסעות לילדים, וגם הסייעות בגני הילדים לא יגיעו לעבודתן. מה השתנה? לאחר הלחץ שהופעל על ראשי הרשויות, הוחלט כי החינוך המיוחד יפעל כסדרו. בנוסף, גם הרשויות בעוטף עזה לא ישבתו.

השביתה תמשיך לכלול את כל השירותים העירוניים, כולל שירותים הניתנים בידי עובדי הרשויות המקומיות עצמן וגם בידי חברות קבלן. בין היתר, לא יתבצע איסוף אשפה, משרדי הרווחה לא יפעלו - והפקחים ימשיכו לא לרשום דו"חות.

   

ראש העיר נתניה מרים פיירברג החליטה על הפסקת השביתה לאלתר בעירה, "וזאת לאור השימוש הפוליטי, הציני והשערורייתי שעשתה הנהגת המרכז השלטון המקומי בכוחה". לטענת פיירברג, הנהגת הרשויות "משתמשת בשביתה ככלי ניגוח בראש הממשלה וככל הנראה שכחה מדוע יצאה לשביתה".

הופסקה השביתה בחינוך המיוחד

במכתב ששלח ראש העיר נצרת עילית שמעון גפסו ליו"ר מרכז השלטון המקומי, התבקש שלמה בוחבוט להיענות לבקשת ראש הממשלה בנימין נתניהו "ולאפשר לו לפתור את הבעיות הנקובות תוך חודש". יו"ר סיעת הליכוד בשלטון המקומי, בני כשריאל, הדגיש עם זאת כי הודעת גפסו אינה נמסרה בשם הסיעה, והודיע כי עד כה לא התקבלה החלטה.

  

14 הנקודות של ישי והרשויות

לאחר שעות של דיונים בין ראשי הרשויות למשרד הפנים, הודיע שר הפנים אלי ישי כי הצדדים הגיעו להבנות "בכל הנושאים" וגיבשו מסמך בן 14 נקודות. המסמך כולל את הקפאת "החקיקה הפוגענית" נגד הרשויות, הורדת מחירי המים והמשך העברת תרומות מאנשי עסקים לרשויות.

למרות זאת, ראשי הרשויות הבהירו כי השביתה תימשך, עד שנתניהו יאשר את הסיכום. יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, אמר כי "המאבק הוא לטובת האזרח. במסגרת הדרישות שהעברנו סוכם על הפחתת מחירי המים תוך 45 יום לכלל האוכלוסייה, וכן על הסדרת נושא החינוך ושמירה על כיסו של האזרח". לדבריו, "הכדור נמצא כעת במגרש של ראש הממשלה. אנחנו מקווים שדרישותינו ייענו, אבל עד אז - השביתה נמשכת".

מסמך ההבנות, שהוגש לראש הממשלה, כולל בין היתר נקודות אלו:

1. הקפאת החקיקה הפוגענית בתחום השלטון המקומי, באמצעות הנהגת משמעת קואליציונית. לפי המסמך, סוכם כי ראש הממשלה מכיר בבעיה וינחה את הקואליציה לפעול בהתאם.

2. חקיקה עתידית פרטית וממשלתית. סוכם: יוקם פורום מנכ"לים לבחינת הצעות החוק לפני הבאתם לדיון בפני ועדת השרים לענייני חקיקה. בכל מקרה, הממשלה תנחה את הקואליציה כי חקיקה פוגענית לא תקודם.

3. הורדת מחירי המים לאזרח תוך 45 ימים. סוכם: ראש הממשלה מכיר בצורך לפתור את הבעיה ומנחה את מנכ"ל משרד ראש הממשלה להציע פתרון לפיו תהיה הוזלת תעריפי מים לכלל הצרכנים בתוך 45 ימים.

4. היתר מפעל הפיס: חלוקת הכנסות ביחס שווה 50-50, לא יהיה שום שינוי בנהלי מפעל הפיס ותנאי ההיתר, יורחבו ההגרלות ואישור ההגרלות ברשת. סוכם: ראש הממשלה חמוכן לפתור את הנושא עד סוף החודש.

5. נוהל תרומות: משרד המשפטים יפרסם הנחיה לפיה כל עוד לא הוחלט אחרת במסגרת נוהל תרומות או בכל הסדרה אחרת, ניתן יהיה להמשיך בהליכי קבלת וגיוס תרומות, כפי שהיה בעבר. סוכם: ראש הממשלה מוכן לבחון מה קורה בעולם בנושא זה.

בנוסף, כולל המסמך גם ביטול הקפאת ההצמדות בתקציבים הנוגעים לשלטון המקומי, שינוי טבלת מבחן ההכנסות בארנונה, יישום הסכמים עם השלטון המקומי שטרם מומשו ושינוי מעמד סוציו-אקונומי של רשויות מקומיות.

גורמים במשרד ראש הממשלה אמרו כי במסמך סעיפים חדשים רבים, ו"צריך זמן כדי לבחון את המשמעות התקציבית שלהם". הם הוסיפו כי "ראש הממשלה קורא להפסקת השביתה שגורמת סבל לתושבים. צריך להתחיל בפגישות שיביאו בתוך ארבעה שבועות לסיכומים. שווי הדרישות החדשות מגיע למיליארדי שקלים".

השלטון המקומי יצא לשביתה לאחר שלדבריו הממשלה הנוכחית העבירה שורת "חוקים פופוליסטיים", שגורמים נזקים כספיים כבדים לתקציבי הרשויות המקומיות. בין היתר מדובר בהנחות לארנונה, הורדת מחירי המים והפסקת תרומות מאנשי עסקים.

גפני: "לא היו צריכים להתחיל בשביתה"

 

"ראשי הרשויות לא היו צריכים להתחיל בשביתה", כך הלין הבוקר יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני שהתבטא נגד השביתה. גפני הצהיר כי "הם היו צריכים להיעתר לבקשת רה"מ ולא לאבד אמון במערכת שעזרה להם. אנחנו אלו שהעלנו את מענקי האיזון לרמה של לפני 2003 ומחקנו את החרפה של הזנחת הרשויות המקומיות".

ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) דרשה מגפני לקיים דיון על השביתה והביעה תמיכה ברשויות. לדבריה, "בסופו של דבר מי שיממן את ההנחות בארנונה ואת הפגיעה התקציבית בשלטון המקומי הם דווקא האזרחים שהובילו את המחאה החברתית בקיץ, קרי מעמד הביניים". קירשנבאום הביעה את חששה, ש"מעמד הביניים שנושא בעיקר נטל המסים במדינה יהיה זה שיממן את הפגיעה בשלטון המקומי".

חברי הכנסת ציון פיניאן (ליכוד) ויצחק וקנין (ש"ס) הצטרפו לגפני והביעו מורת רוח מהשביתה בשלטון המקומי.

ראש האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, אמרה היום בישיבת סיעת קדימה שנערכה ברמלה: "ראשי הרשויות יצאו לחזית כדי לאפשר לאזרחי המדינה לחיות בכבוד  לקבל מהעיריות את השירותים שהם זכאים להם בתחומי הרווחה, התרבות ואיכות חייהם, לא לשלם מחיר מופקע על מים - ומול כל זה הממשלה מתנהגת בקטנוניות כלפי דרישותיהם. המאבק איננו של ראשי הערים עבור עצמם אלא על הזכות והחובה שלהם לשרת את אזרחי המדינה. הפקידות הבירוקרטית מקשה מאד את התהליכים , אבל בסופו של דבר שר שמוערך על ידי הסובבים אותו, שיודע להתמודד עם דברים ושיודע לדפוק על השולחן- יודע להזיז את הדברים. אנחנו צריכים רפורמה דרמתית בשירות הציבורי אבל , הצורך ברפורמה לא מבטל את חובתם של השרים לפעול, יש להם אחריות כלפי הציבור".

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
מי ישלם את המחיר בסוף? נכון! אנחנו הציבור העובד ומשלמי המס.
לא החרדים העלוקות, לא אנשי שלומו של מר ישי ומר אטיאס, לא הישיבות, הכוללים, המדרשיות, הסיקריקים מבית שמש, לא שורפי פחי האשפה. הם יביאו ילדים לעולם בלי חשבון ואנחנו נממן את גידולם וחינוכם הקלוקל בלי לימודי ליבה. אנחנו הטפשים עוזרים לגדל דור חדש הרבה יותר גדול של אנשים חסרי יכולת להתפרנס שיהיו טפילים על חשבון ילדינו
עמליה , ירושלים  |  17.01.12
לכל התגובות