אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנליסטים: "מדיניות ממשלת צרפת הפכה אותה לאיש החולה באירופה" צילום: בלומברג

אנליסטים: "מדיניות ממשלת צרפת הפכה אותה לאיש החולה באירופה"

שלושה חודשים לפני הבחירות הצרפתים מודאגים בעיקר מהאבטלה הגואה. יריבו של סרקוזי, פרנסואה הולנד: "המדיניות שלו ספגה הורדת דירוג". כלכלנים והיסטוריונים תולים את האשמה למשבר הכלכלי בשבוע העבודה הקצר ובריבוי עובדי הציבור

17.01.2012, 09:28 | סוכנויות הידיעות

100 ימים לפני סבב הבחירות הראשון לנשיאות צרפת, הנשיא ניקולא סרקוזי נאלץ להתמודד עם שיעור צמיחה אפסי כמעט של הכלכלה, שיעור אבטלה שזינק ל־9.6% - שיא של 12 שנה - ומאז סוף השבוע האחרון, גם אובדן דירוג האשראי המושלם של צרפת.

אף כי אובדן הדירוג היה צפוי, המהלך חיבל קשות במעמדה של צרפת באירופה. עתה יהיה קשה מאוד לצרפת להתייצב מאחורי הטענה כי היא מנהיגה את אירופה עם גרמניה. הורדת הדירוג מהווה גם מכה קשה לקמפיין הבחירות של סרקוזי. "הניו יורק טיימס" מדווח כי סקרי דעת קהל מראים שהציבור הצרפתי מודאג בעיקר מגודלו של החוב הלאומי, יוקר המחיה, האבטלה ואי־הוודאות הכלכלית הגוברת. יריביו של סרקוזי ממהרים, כמובן, לקפוץ על העגלה. "המדיניות של סרקוזי ספגה הורדת דירוג, לא צרפת", אמר בסוף השבוע פרנסואה הולנד, המועמד הסוציאליסטי, המוביל בסקרים, שהוסיף כי נשיאותו של סרקוזי היתה אסון.

בעוד שסרקוזי מאשים את המשבר הגלובלי של 2008 בצרותיה של צרפת, הבעיה האמיתית, טוען ניקולא בוורז, כלכלן והיסטוריון, בראיון לעיתון, "היא המודל הכלכלי של שלושת העשורים האחרונים". לפי מודל זה, צרפת ניצלה את האשראי הזול שהיה זמין בשווקים ולפיכך כמעט שני שלישים מהצמיחה הכלכלית שלה תלויים עתה בצריכה. בעקבות זאת, החוב הציבורי תפח ל־86% מהתמ"ג ב־2011 מ־20% ב־1980.

עיקר הביקורת המופנית עתה כלפי סרקוזי, היא שבעוד שהבטיח לערוך רפורמות במערך המסים, לצמצם את הבירוקרטיה במערך התעסוקה, שהוא בעיקרו ציבורי, ולבטל את שבוע העבודה בן 35 השעות - ההישג היחיד כמעט שרשם היה דחיית גיל הפרישה.

עבור מנהיגי אירופה, משבר החוב יצר סוג של כלא פוליטי. בימים כתיקונם, מול אבטלה גבוהה וצמיחה אפסית, מנהיגים השקיעו בתמריצים, תשתיות, חינוך והכשרה לתעסוקה. במקום זאת, בשל הבטחותיו לצמצם גירעונות, סרקוזי נאלץ לקצץ בהוצאות הממשלה ולהעלות מסים בשנת בחירות.

בשל שבוע העבודה הקצר שהונהג על ידי הסוציאליסטים, הצרפתי הממוצע עובד פחות מאשר עמיתיו ביבשת. לפי מחקר שנערך באחרונה, הצרפתים עובדים בממוצע שישה שבועות פחות בשנה מאשר הגרמנים ו־236 שעות פחות בשנה מכפי שעבדו ב־1998. "צרפת היא האיש החולה של אירופה", אומר בוורז, הסבור כי גרעין הבעיה הוא השליטה של הממשלה בכלכלה. "מדובר בשיעור הגדול ביותר בעולם המפותח", ציין בראיון לעיתון. בצרפת ישנם כ־5.5 מיליון עובדי ציבור, עלייה של 18% לעומת 2002, שהם כ־500 אלף יותר מאשר בגרמניה, שבה מספר התושבים עומד על 82 מיליון תושבים - 26% יותר מאשר בצרפת.

תגיות