אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבוננזה החדשה של תעשיית הגז: המדינות העניות בעולם צילום: cc by ILRI

הבוננזה החדשה של תעשיית הגז: המדינות העניות בעולם

אילי הון כמו לקשמי מיטאל וענקיות אנרגיה בינלאומיות כמו אקסון מוביל נוהרים למזרח אפריקה, אזור שתעשיית האנרגיה הזניחה במשך שנים. המטרה: לתפוס נתח בתגלית הגז הטבעי הגדולה ביותר בעולם זה עשור, לחופי מוזמביק, טנזניה וקניה

16.01.2012, 22:19 | בלומברג

אחד האזורים העניים בעולם הוא גם ביתו של מאגר הגז הטבעי הגדול ביותר שהתגלה בעשור האחרון, שמושך אליו משקיעים רבים - מאיל הפלדה לקשמי מיטאל ועד לענקית האנרגיה Royal Dutch Shell.

חברת הנפט האיטלקית Eni SpA וחברת הנפט הטקסנית אנדרקו פטראוליום מצאו מאגרי גז בשווי של כ־800 מיליארד דולר במעמקי האוקיינוס ההודי ליד מוזמביק. שווי המאגר הוא פי 36 מגודל כלכלתה של מוזמביק, שמדורגת במקום ה־213 מתוך 227 מדינות בהכנסה לנפש. גם בטנזניה השכנה נמצאו שדות גז ענקיים והקידוחים בקניה צפויים לעלות השנה הילוך.

שדות הגז שנמצאו גדולים מספיק כדי לפתח תעשיית יצוא של גז טבעי נוזלי (LNG), ובכך לפתוח מקור אספקת אנרגיה לכלכלות הצומחות בקצב המהיר בעולם - הודו וסין. הם גם מעוררים עניין רב בקרב חברות הנפט והגז הגדולות בעולם, שגרפו רווחים עצומים במשך עשרות שנים בזכות פרויקטים של LNG. אקסון מוביל, של ובריטיש פטרוליום (BP) הן כיום מפעילות הפרויקטים הגדולים ביותר של LNG בעולם.

"אחרי עשרות שנים של ניוון, מזרח אפריקה הפכה לאזור המסעיר החדש", אומר אוון קאליו, אנליסט נפט וגז במורגן סטנלי ניו יורק. לדבריו, מפעלי ה־LNG הם "פרויקטים גדולים ועתירי הון. כל החברות הגדולות רוצות לקחת בהם חלק".

גם חברות קטנות יותר שעורכות חיפושים באזור פתוחות להצעות לשיתופי פעולה עסקיים. אופיר אנרג'י, למשל, חברה לונדונית המתמחה בשוק האפריקאי - שבין המשקיעים בה ניתן למנות את משפחת מיטאל וקרן הגידור Och-Ziff מניו יורק - מחפשת שותפים לביצוע קידוחים בטנזניה; חברת קוב אנרג'י, שבבעלותה אחזקות בכמה מתגליות הגז במוזמביק, אמרה בתחילת החודש שהיא עשויה למכור את החברה וגם אנדרקו פטרוליום מעוניינת למכור נכסים.

"החברות הגדולות צפויות להגדיל את הדומיננטיות שלהן באזור באמצעות רכישות", אמר סטיוארט ג'וינר, אנליסט נפט וגז באינווסטק סקיוריטיז בלונדון. "חברות עצמאיות רבות שהיו חלוצות באזורים האלה יתחילו למכור כאשר מרכז הכובד של הפעילות יחדל להיות החיפוש עצמו".

אף שכבר מצאו באזור מספיק גז כדי להפעיל את פרויקט ה־LNG הראשון, המצוד אחר מקורות אנרגיה חדשים לא צפוי להצטמצם, בייחוד מאחר שהיקף החיפושים במזרח אפריקה עדיין נמוך בהרבה מזה שהיה בשאר היבשת, בייחוד במערב. על פי נתונים שהציגה חברת האנרגיה Afren Plc, מחפשי הנפט קדחו בפחות מ־500 בארות במזרח אפריקה לעומת יותר מ־33 אלף בשאר היבשת. על פי חטיבת המחקר של בנק ההשקעות מורגן סטנלי, בשנה הקרובה יתבצעו 23 קידוחים ימיים ליד חופי קניה, טנזניה ומוזמביק - מספר כפול כמעט מזה שנרשם ב־2011.

"בהנחה שהקידוחים ימשיכו להצליח, קרוב לוודאי שהקידוחים יתאחדו סביב 'מגה־טרמינל' אחד' של מוזמביק וטנזניה", כך לדברי ניק קופר, מנכ"ל אופיר. "משמעות הדבר היא שבאופן טבעי, הדג הגדול יאכל את הדג הקטן יותר".

מענה לביקוש במפרץ הפרסי

הממשלה נכנעה לזעם הציבורי ניגריה מחזירה את הסובסידיות על הדלק איגודי העובדים הכריזו על הקפאת השביתה הכללית שפרצה בתגובה לעליית מחירי הדלק ושיתקה את המדינה הענקית במשך שבוע סוכנויות הידיעותלכתבה המלאה

BP כבר נשאה ונתנה עם אופיר לגבי פרויקטים במזרח אפריקה, ואילו Shell חברה באוקטובר לפטרוליו ברזיליירו לקידוחים לחופי טנזניה. "אין ספק שרבים בעולם נושאים את עיניהם לאזור הזה", אמר מלקולם ברינדד, סמנכ"ל הקידוחים ב־Shell.

טנזניה, שלדברי קופר מאופיר החיפושים ליד חופיה נמצאים בפיגור של שנה וחצי לעומת מוזמביק, תהיה מוקד הקידוחים העיקרי בשנה הקרובה. אופיר אנרג'י ושותפתה בי־ג'י גרופ מצאו כבר גז בהיקף 113 מיליארד מ"ק בטנזניה, שבה ההכנסה לנפש מסתכמת ב־1,400 דולר לשנה - מקום 201 בעולם.

אופיר, שמתכננת לרכוש את חברת דומיניון פטרוליום מברמודה, תחבור לחברת מובדאלה מאבו דאבי לקידוח Block 7 בטנזניה. החברה מתכננת לייבא LNG כדי לענות על הביקוש הגובר לגז במדינות המפרץ הפרסי.

"מבחינה אסטרטגית, קורה פה דבר מעניין", אומר קופר. "זו העדות המוצקה הראשונה לכך שחברות מהמפרץ הפרסי פועלות בשטח כדי לייבא גז לאזורן".

מיקום מושלם ליצוא לאסיה

 

סטטאויל ASA, חברת הנפט הגדולה ביותר בנורבגיה, מתכננת לקדוח השנה באר באתר בטנזניה שבו היא פועלת בשיתוף עם אקסון מוביל, כך מסר מנכ"ל החברה הלגה לונד. סטטאויל מתכננת לקדוח גם בשני אתרים לחופי מוזמביק עד 2015. "המיקום הגיאוגרפי כמעט מושלם להעברת משלוחי LNG מזרחה", אמר לונד.

לדברי ג'וינר מאינווסטק, ייתכן כי בסופו של דבר מוזמביק וטנזניה יציבו תחרות משמעותית לקטאר ולאוסטרליה על תואר ספקיות ה־LNG הגדולות בעולם. להערכת החברות, המאגרים שנמצאו עד כה במזרח אפריקה גדולים מספיק כדי להצדיק את בנייתם של שמונה מתקני ייצור LNG לפחות. בקטאר פועלים כיום 14 מפעלים, בעוד שבאוסטרליה יש לפחות שישה מפעלים ופרויקטים מתוכננים נוספים בשווי 250 מיליארד דולר.

Eni, חברת הנפט הגדולה באיטליה, תשקיע 50 מיליארד דולר בפיתוח שדה הגז ממבו ממזרח לחופי מוזמביק, שהיקפו 566 מיליארד מ"ק, כך מסר בחודש שעבר המנכ"ל פאולו סקארוני. "אנחנו סבורים שזה יהיה שדה גדול במיוחד שנמצא במיקום נוח להעביר אספקת LNG לסין", אמר.

התפתחותה של תעשיית הגז תזניק את הכלכלות ואת התעשיינים המקומיים. כך למשל, חברת Kentz האירית, המעניקה שירותי הנדסה לתעשיית הנפט והגז, כבר מציעה את מוצריה לחברות חיפוש נפט מזרח אפריקאיות לקראת הפריחה הצפויה של הקמת המתקנים להפקת LNG.

"זו הזדמנות חשובה", אמר מנכ"ל Kentz יו אודונל, בהתייחסו לתגליות במוזמביק. "אנחנו מיידעים את האנשים המעורבים בפרויקטים האלה מה אנחנו עושים היום במוזמביק".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
חחחחחח הרגת אותי 1
אתה ממשיך להתעסק בבועה הקטנטנה של ישראל ובאמת קונה את הבולשיט הזה שלוויתן זו התגלית הכי גדולה בעולם, מה שגילו פה זה בקושי טיפה לעומת מה שהולך שם במזרח אפריקה ושם הרבה פחות רגולוציה והרבה פחות סיכונים בטחוניים כדי שהסינים וההודים יתעסקו איתנו ועם הLNG שאולי ב2020 יהיה פה באזור בזמן שיש כזה אוצר במזרח אפריקה.
המגיב , ג'לג'וליה  |  17.01.12
לכל התגובות