אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": תוכנית החלל תתוקצב ב-180 מיליון שקל

בלעדי ל"כלכליסט": תוכנית החלל תתוקצב ב-180 מיליון שקל

לפי הסיכום אליו הגיעו משרדי המדע והאוצר, תקציב משרד המדע יוכפל כדי לפתח את סוכנות החלל ולהזניק את תעשיית החלל הישראלית לייצוא של מיליארד דולר בתוך כ-5 שנים

17.01.2012, 14:01 | תומר אביטל

לא מזניחים את העתיד: ל"כלכליסט" נודע כי המשא ומתן התקציבי שהחל לפני כשנה וחצי בין משרדי המדע והאוצר סביב תוכנית החלל הישראלית סוף סוף נשא פירות. לפי הסיכום אליו הגיעו בימים האחרונים, יוכפל תקציב משרד המדע כדי לפתח את סוכנות החלל ולקדם פרויקטים שאפתניים בתחום. בסוכנות החלל הישראלית יושקעו כ-180 מיליון שקל במטרה להזניק את תעשיית החלל הישראלית לייצוא של מיליארד דולר בתוך כ-5 שנים.

התקציב, שיועבר לסוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה, ייועד להשקעה במחקר ופיתוח טכנולוגיות חלל.

מטרת תוכנית החלל האזרחית היא להגדיל את היקף הפעילות של החברות הישראליות הפועלות בתחום החלל בשוק העולמי. במסגרת התוכנית, תינתן תמיכה במחקר ופיתוח של חברות בינוניות וקטנות על מנת לסייע בתהליך צמיחתן ובנושאים שבהם ישראל מתאפיינת ביתרון יחסי. בנוסף לתמיכה במחקר היישומי תתוקצב תמיכה למחקר אקדמי בתחום החלל. כמו כן, יורחב שיתוף פעולה עם מדינות מובילות נוספות בתחום לפיתוח לוויינים, מצלמות וטילים המשמשים לתצפית למטרות אזרחיות, לתקשורת ולחקר החלל.

יצוין כי כבר היום ישראל הינה אחת מ-9 המדינות החברות במועדון החלל היוקרתי - המדינות היחידות בעולם שיכולות להציב לוויינים בחלל.

כבר לפני כשנתיים גיבש משרד המדע, בהובלת השר דניאל הרשקוביץ (הבית היהודי), תוכנית רב שנתית למינוף תוכנית החלל הלאומית. היוזמה, שזכתה לגיבוי מלא של נשיא המדינה שמעון פרס וראש הממשלה, כללה השקעה של כ-300 מיליון שקל בתחום החלל בחמש השנים הקרובות, בתקווה להפוך את ישראל לשחקנית בעלת משמעות בשוק החלל העולמי. זאת במטרה לקדם את מעמדה של ישראל כמייצרת טכנולוגיות חלל, ולהגביר את השימוש באותן טכנולוגיות גם לצרכים עסקיים, כמו מכירתם בזירה הבינלאומית. באוצר גם כן ראו את היוזמה בעין יפה וסרקו את התקציב בניסיון לאתר מקורות למימונה ולהחליט כיצד להקצות את הכספים.

ההחלטה הסופית: 180 מיליון השקלים יועברו למשרד המדע עבור תוכניות רב שנתיות בתחום. ב-2012 עצמה התוכנית תתוקצב ב-30 מיליון שקל.

באמצעות יישום ההצעה יתאפשר, לדברי משרד המדע, להגדיל באופן משמעותי את חלקה של ישראל במכירות ובפעילות בינלאומית בתחום, לשגר יותר לוויינים, וליצור יותר טכנולוגיות חלל שישראל שותפה בהן.

שר המדע דניאל הרשקוביץ, שקידם במרץ את התוכנית בשנתיים האחרונות, אמר ל"כלכליסט" כי "ישראל היא מעצמת חלל והשקעה בתחום זה תניב למדינה תשואה אדירה. כפי שאנו מובילים בחלל בתחום הביטחוני, יש ביכולתנו להוביל גם בתחום האזרחי".

תגיות