אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על מה חולם תינוק בן יומו?

על מה חולם תינוק בן יומו?

השוחי שיודע הכל מציץ אל תוך הראש שלא יודע דבר

19.01.2012, 10:24 | בלדד השוחי

בלדד היקר,

על מה חולם תינוק בן יומו? על הרחם? יקיר

יקיר היקר,

שאלה מצוינת שאלת. בעיקר כי אין לה תשובה. אין לנו עדיין שום אפשרות לדעת על מה מישהו אחר חולם. גרוע מכך, חרף כל סריקות המח המתקדמות אין ביכולתנו לבדוק אם מישהו אחר חולם או לא בלי להעיר ולשאול. ותינוקות לא מגלים.

הרבה הורים יישבעו שתינוקות חולמים. הם מחייכים וממלמלים בשנתם; לפעמים הם מבצעים תנועות יניקה ומתבקש להסיק שהם חולמים על ציצי. אבל האמת היא שהגוף של כל אדם זז בשינה משלל סיבות. אנו מתגרדים, לועסים, מחייכים ומתהפכים. גברים כמעט תמיד חווים זקפה ונשים חוות את המקבילה הנשית שכוללת התנפחות של הדגדגן, וכל זה בלי שום קשר לחלומות.

למעשה, יש לנו מנגנון מיוחד שמונע הגשמת תנועות־חלום במציאות. תנועות החלום נשארות במקום אחד במח, מנותקות מהגוף, והתנועות האמיתיות בחלק אחר. חלק שמותח שרירים דואבים, הופך אותנו מעדנות ודואג שלא נתגלגל מהמיטה. תנועות גסות לא מלמדות דבר על חלימה.

הרבה הורים יישבעו שתינוקות חולמים הרבה הורים יישבעו שתינוקות חולמים הרבה הורים יישבעו שתינוקות חולמים

כשמדענים משערים שתינוקות, ואפילו עוברים בבטן אמם, חולמים, הם מבססים זאת על תנועה עדינה בהרבה. תנועת עין. את רוב שלבי השינה קשה לזהות ללא ציוד רפואי מתקדם, אבל באחד מהם ניתן להבחין לפי התנועות המהירות של העין מתחת לעפעף. שלב זה נקרא שנת רע"מ, ראשי התיבות "ריצוד עיניים מהיר" (וקריצה לשם האנגלי REM, Rapid Eye Movement).

כשמעירים אדם בזמן ריצוד, גדלים מאד הסיכויים שהוא יזכור חלום. ומתבקש להסיק ששנת רע"מ וחלימה חד המה, ושתנועות העיניים הן אות לצפייה בחלום. ושתינוקות, שגם ישנים המון וגם מקדישים כ־80% מזמן השינה שלהם לרע"מ (לעומת כ־20% אצל בוגרים), פשוט חולמים בלי סוף.

אך מחקרים נוספים מראים שחלומות מופיעים לכל אורך השינה. הסיכוי שלנו לזכור אותם עולה בשנת רע"מ, אך שנת רע"מ, מבחינת הפעילות המוחית, קרובה מאד לערנות. לכן שנתם של תינוקות קלה כל כך. אנו חשים פחות מעורפלים והזיכרון שלנו עובד טוב יותר. ועד כה לא נמצא קשר בין תנועות העין לנופים הנשקפים בחלום. ייתכן שזה סתם פרכוס בלתי רצוני, תופעת לוואי של משהו אחר שקורה לנו במח.

כשבודקים את פעילות המח של תינוק בכל שלבי השינה, מגלים – וזה לא צריך להפתיע אף אחד – שהיא שונה מאד מפעילות המח של מבוגר. אז למרות שיכול להיות שחלימה היא חלק בלתי נפרד מהשינה, גם אצל עוברים, סביר לפחות באותה המידה שחלומות הם תכונה של המח המפותח, ושמי שבאמת חולם זה רק אנחנו – כשנדמה לנו שאנחנו מבינים מה קורה לתינוקות בתוך הראש.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות