אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מעקב "כלכליסט": אחרי קיפאון ב-2011 -  התמ"ת חזר לשווק קרקעות באזורי תעשייה

מעקב "כלכליסט": אחרי קיפאון ב-2011 - התמ"ת חזר לשווק קרקעות באזורי תעשייה

חוב מצטבר של 430 מיליון שקל ליזמים עצר ב־2011 את פעילותו של המינהל המפתח אזורי תעשייה בפריפריה. תוספת תקציב של 100 מיליון שקל באוקטובר אפשרה את חזרתו לפעילות, ומאז משווק המינהל מאות דונמים כדי להדביק את הביקוש

19.01.2012, 08:55 | טל ליטמן

אחרי קיפאון ב־2011, מינהל אזורי פיתוח במשרד התמ"ת חזר לשווק קרקעות. כפי שנחשף ב"כלכליסט", שיווק הקרקעות נעצר בשנת 2011 בעקבות חוב מצטבר של כ־430 מיליון שקל ליזמים.

מינהל אזורי פיתוח אחראי על פיתוח אזורי תעשייה בפריפריה. המדינה מנהלת את הפיתוח ונושאת בחלק מעלויותיו, בשיעורים של 40%–85%, בהתאם למיקום אזור התעשייה ולפרופיל הסוציו־אקונומי שלו.

המינהל הגיע לחוב האסטרונומי לאחר שבמשך שנים ניסה למקסם את היקף שיווק הקרקעות לאזורי תעשייה, תוך ביצוע פיתוח מינימלי ביותר ובלי להקצות כספים להשלמת הפיתוח העתידי באותם אזורים. לדוגמה, כאשר שווקו ליזם 10 דונמים בעלות פיתוח כוללת של 3 מיליון שקל, פיתח המינהל תשתיות בסיסיות ביותר במיליון שקל וצבר חוב של 2 מיליון שקל ליזמים.

המינהל חזר לשווק קרקעות לאחר שבאוקטובר אישר שר התמ"ת שלום שמחון תוספת תקציבית של 100 מיליון שקל למינהל. 55 מיליון שקל מתוספת זו מיועדים להחזר חובות ליזמים. תקציבו של מינהל אזורי פיתוח לאחר התוספת עומד על 250 מיליון שקל.

בתוך כך אישר המינהל לאחרונה הקצאות קרקע בפארק התעשייה אלון תבור, ובהן יוקצו 20 דונם למפעל מתכות פינקלשטיין שיעתיק את פעילותו ממפרץ חיפה לאלון תבור. עוד אושרה הרחבה של 7 דונמים למפעל אקווטרון, בהשקעה בהיקף של כ־10 מיליון שקל. המפעל, שמעסיק כיום 130 עובדים, צפוי לקלוט בעקבות ההרחבה כ־40 עובדים חדשים. נוסף על כך אושרה הרחבה למפעל ב.ר העמקים, המעסיק כיום כ־20 עובדים ועוסק בקירור עבור מפעלי מזון; המפעל יתרחב ב־3 דונמים.

אברהם ברקן, מנכ"ל מינהלת אזורי התעשייה יזרעאל עפולה שבאחריותה פארק אלון תבור ועפולה עילית, אמר כי "ברשות מינהלת הפארק רשימה מכובדת של מפעלים המבקשים להעתיק את פעילותם לאלון תבור, במקביל לבקשות ממפעלים קיימים להרחיב את פעילותם היצרנית. פארק אלון תבור מוגדר כאזור עדיפות לאומית א' ונהנה מההטבות שבחוק לעידוד השקעות הון, מענקים מהשקעות ברכוש קבוע, מס חברות מופחת והטבות במסלול התעסוקה".

אורן הרמב"ם, מנהל המחלקה לכלכלת עסקים בהתאחדות התעשיינים, אמר ל"כלכליסט" כי "העובדה שלא אושרו הקצאות קרקע לתעשייה ב־2011 גרמה לעיכובים משמעותיים בהקמות ובהרחבות מפעלים בפריפריה. לכן יש לעשות מאמץ כדי להדביק את הפער שנוצר".

ממשרד התמ"ת נמסר כי "מאז תוספת התקציב שווקו מאות דונמים נוספים. באלון תבור אושרו כל הבקשות למעט בקשה אחת, שבדיקתה טרם הסתיימה".

תגיות