אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צדק חברתי בדמי מפתח

צדק חברתי בדמי מפתח

בשם "צדק חברתי" שהיה רלוונטי לפני יותר מ-60 שנה, אלפי בעלי נכסים ויורשיהם אינם יכולים ליהנות היום מנכסיהם. הגיע הזמן לשנות את המצב

22.01.2012, 15:37 | שאול רגב

כאשר מדברים כיום על מצוקת הדיור מתכוונים בדרך כלל למצוקתם של השוכרים והמחירים המאמירים, מצוקה שהחלה את המחאה החברתית בקיץ האחרון. מתברר כי מצוקה זו היה קיימת עוד בימי המנדט, אולם מה שנחשב אז ל"צדק חברתי" הפך במרוצת השנים לעוול מתמשך לבעלי הדירות וליורשיהם.

עקב עליות מחירים במשק, החליט השלטון הבריטי להקפיא את שכר הדירה אותו משלמים שוכרים בבתי עסק ובדירות ואף אסר על בעלי הבתים לפנות את הדייר השוכר בתום תקופת השכירות. עליות מחירים כלליות במשק, בד בבד עם הקפאת מחירי השכירות, יצרו מצב בו דמי השכירות המשולמים ע"י דייר מוגן הפכו לזניחים ורחוקים ממחיר השוק הריאלי דבר שהוביל למסחר בזכות הדיירות המוגנת (למרות שבתחילה הדבר היה בניגוד לחוק).

עם קום המדינה, אימצה הכנסת את "חוק הגנת הדייר" ואף הפכה את המסחר בזכויות לדיור מוגן לחוקי ואפשרה בחוק לדייר השוכר לסחור בזכותו לדיירות המוגנת, מה שכונה בחוק "דמי מפתח". המשמעות היא, שדייר אשר קיבל הגנה בחוק, מפני העלאה בשכר הדירה ומפני פינויו עם תום תקופת השכירות, ומעוניין לפנות את הנכס בו נמצא בשכירות, במקום להחזיר את החזקה בנכס עפ"י הסכם השכירות וכמקובל, לבעלים, רשאי היה למכור בסכום משמעותי את הזכות לדיירות מוגנת לאדם אחר, כאשר בתמורה אותה מקבל מהשוכר החדש חולקים הדייר היוצא 60% ובעל הנכס 40%.

המשמעות היתה,  כי דייר אקראי שהתגורר במקרה בשכירות בעת חקיקת חוק הגנת הדייר, זכה לפתע בזכות לא לו. זכות להתגורר בדירה כל ימיו ועם מותו, אף להעבירה לבן/בת הזוג או ילדיו בהתקיים תנאים מסוימים. "הזכייה" נובעת מהעובדה שמחירי השכירויות והנכסים עלו באותן השנים במאות ואלפי אחוזים ואילו שכר הדירה המוגן נשאר בעינו, למעט תיקונים מינוריים שנעשו, שגם לאחריהם שכר הדירה המשולם ע"י דיירים מוגנים עפ"י חוק הגנת הדייר, עומד כיום על כ-10% משכר דירה שהיה משולם בשוק החופשי.

יתרה מזו, בעל הנכס חייב לטפל בתחזוקתו. כך קרה, שנכס עם הכנסות אפסיות, והוצאות תחזוקה לא קטנות ואף מטרידות, היווה בעצם נטל על בעליו, ואלו חיפשו כל דרך להיפטר ממנו ומכרו אותו לדיירים המוגנים עצמם בנזיד עדשים. עולה מכאן אפוא, שלא מעט מהשוכרים המוגנים הפכו מדיירים אקראיים בשכירות לבעלי הנכסים בפועל.

חוק הגנת הדייר חוקק אמנם עם קום המדינה בצוק העיתים וללא זיקה לזכויות אדם כפי שקיימות היום בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, אך מאז ועד היום קיימים אלפי בעלי בתים ובעיקר יורשיהם שעדיין מנושלים מזכויותיהם הקנייניות ועדיין נכסיהם תפוסים ע"י דיירים מוגנים עפ"י חוק הגנת הדייר. המצער הוא שבכנסת ישראל ובממשלותיה איש לא טורח להשיב לבעלי הבתים את זכויותיהם שנגזלו מהם ברגל גסה ובשם החוק, לצורך מטרה זמנית שהייתה רלוונטית לפני למעלה מ- 60 שנה.

תילי תילים של מילים נכתבו ע"י שופטי ביהמ"ש העליון על כך שהחוק אינו מתאים לתקופה בה אנו מצויים וכי ראוי היה כי יעלם מן העולם. הגיעה העת שכנסת ישראל תעשה צדק היסטורי עם אזרחיה, תפעל ברוח חוקי היסוד אותם חוקקה ותשיב לבעלי הנכסים את זכויותיהם הקניניות בנכסיהם.

הכותב הוא משפטן ומומחה לנדל"ן

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
לאחד העם 1
אם אתה מתכוון לבת הזוג של הדייר הנוכחי ולבנם המשותף, - אם היא לא מתגוררת איתו בששת החודשים לפני פטירתו , היא אינה זכאית להגנת חוק הגנת הדייר, וניתן לפנותה בסיוע בית המשפט בל מקרה מותר לפנות בכח סביר פולש למקרקעין רק במשך שלושים הימים הראשונים לפלישה, לאחר מכן אסור. וגם פינוי שכזה רצוי לבצע ע"י המשטרה שצריכה לסייע ולא בעצמך.
שאול  |  27.01.12
7.
המשך לאחד העם 1
כאמור בית המשפט העליון הביע עמדתו כי היה ראוי לו לחוק הגנת הדייר שיעלם מן העולם. להלן כמה ציטוטים: כבוד השופט רובינשטיין רע"א 4664/06 יוסף צארום נ' יהודה פרלמוטר, : "אגב אורחא אעיר, כי חוק הגנת הדייר נחקק כחוק סוציאלי. התכלית שעמדה בבסיס החוק הייתה להעניק הגנה לשוכר דירה חסר קורת גג אחרת וחסר אמצעים להשיג כזו. ברבות הימים נשתנתה המציאות הכלכלית והחברתית, ו"הדייר המוגן לא תמיד היה חסר כל הראוי להגנה, ובעל הנכס לא תמיד היה הַגְבִיר שראוי לפגוע בקניינו לטובת הדייר. כבוד השופטת שטרסברג כהן ע"א 3295/94 פרמינגר נ' מור ואח' "הדיור המוגן הוא תופעה בת זמנים עברו, והדעת נותנת כי תלך ותחלוף מן העולם"
שאול  |  24.01.12
6.
לאחד העם 1
ראשית מצבך יותר טוב מאשר אתה חושב. זכות הדייר המוגן לא עוברת מדור לדור עד אין סוף. לכל היותר שלושה דורות. במקרה שלך הדור הראשון זה הדייר שנפטר. אם כאשר נפטר אשתו הייתה בחיים וגרה איתו היא הדור השני ( בתנאי שלא נחשבת יחד איתו כדיירת מקורית) בכל מקרה הבן הוא או דור שני או שלישי ואשתו הצעירה היא לכל היותר הדור האחרון וגם זה בהתקיים תנאים הכתובים בחוק. יתכן גם שהכניס אותה לדירה לאחר שהפך לדייר מוגן ולא היה רשאי לעשות זאת עפ"י ההסכם. אני מציע לך להתייעץ עם עו"ד שתחום התמחותו "חוק הגנת הדייר. לידיעתך ולידיעת שאר המגיבים בתי המשפט לרבות העליון מפרשים את חוק הגנת הדייר בצימצום מתוך הכרה שהחוק הנ"ל לא רלוונטי להיום וכי הוא פוגע בזכויות הקניין המוגנות בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו.
שאול  |  24.01.12
לכל התגובות