אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": האוצר יבטל את פילוח דרגות הסיכון של מוצרי הפנסיה צילום: נועם מושקוביץ

בלעדי ל"כלכליסט": האוצר יבטל את פילוח דרגות הסיכון של מוצרי הפנסיה

בעקבות תלונות שהגיעו לאוצר כי אופן פרסום הנתונים באתר מטעה את הציבור החליטו באגף הפיקוח על שוק ההון לבטל את חלוקת הנכסים לפי רמות סיכון. מערכות הדירוג של הבנקים מבוססות על פילוח זה

22.01.2012, 15:22 | רחלי בינדמן

סגנית בכירה למפקח על שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר, הילה בן חיים שיגרה היום (א') מכתב למנהלי הגופים המוסדיים, למנהלי הבנקים וללשכת סוכני הביטוח המודיע על ביטול חלוקת הנכסים לפי רמות סיכון המופיעה בהצגת נתוני המוצרים הפנסיונים באתר אגף שוק ההון באוצר.

כיום נדרשות חברות המנהלות כספי עמיתים - ביטוחי מנהלים, פנסיה וגמל לשלוח דיווחים חודשיים למשרד האוצר המפרטים את פילוח הנכסים בכל אפיק. כך נדרשים חברות הביטוח ובתי ההשקעות לדווח מידי חודש על היקף החשיפה למניות, לאג"ח קונצרניות, למזומן, לנדל"ן וכו' בתיקי העמיתים. האוצר מציג נתונים אלה באתר שלו עבור כל גוף וגוף ועבור כל מוצר ומוצר. אלא שהאוצר מוסיף רובריקה נוספת המדרגת את הנכסים לפי רמות סיכון כפי שהחליט עליהם. כך, בנוסף להצגת החשיפה פר סוג השקעה (מניות, אג"ח ממשלתיות, מזומן וכו') ישנה טבלה נוספת שכוללת 4 קטגוריות - מזומנים ואג"ח ממשלתיות, אג"ח הלוואות ופקדונות עם בטוחה מספקת או בדירוג של BBB ומעלה ותעודות סל אג"חיות, מניות, קרנות נאמנות ותעודות סל מנייתיות והשקעות ללא בטוחה מספקת או מדורגות פחות מ-BBB. האוצר הכניס לקטגוריה האחרונה (השקעות ללא בטוחה מספקת) גם השקעה בקרנות השקעה, הלוואות פרטיות וכן השקעה בנכסי נדל"ן מניב.

מערכות הדירוג של הבנקים שמדרגים למשל את קופות הגמל משתמשים בנתונים הללו כדי לקבוע עד כמה הקופה 'מסוכנת'. אלא שגופים רבים התרעמו על אופן ההצגה האמור כיוון שלטענתם השקעה בנכסי נדל"ן מניב עם שוכרים מצויינים נחשבת באופן שגוי כנכס מסוכן לפי קיטלוגי האוצר.

וכך כותבת הילה בן חיים "כידוע הנתונים במערכות הגמלנט, פנסיה נטו וביטוח נט מבוססים על דיווחים חודשיים שגופים מוסדיים מעבירים לממונה על שוק ההון. הדיווחים כוללים בין היתר דיווחי על נכסי החיסכון לפי פירוט של כ-400 סוגי נכסים. במערכות האוצר קיימים דוחות מתומצתים המקצבים את הנכסים בין היתר ל-10 קבוצות מייצגות ול-4 קבוצות של רמות סיכון. בחודשים האחרונים הגיעו למשרדנו תלונות רבות בדבר הטעיה אפשרית של הציבור הנעזר בדוחות אלו. בין השאר, נטען שקיבוץ נכסים לקבוצות ולרמות סיכון מעטות לא מבטא את המאפיינים הייחודיים של הנכסים ולכן ניתוח או חלקוה על בסיס קבוצות אלו אינם מדוייקים. לפיכך, בכוונתנו להסיר ממערכות הנט את הדוח שכותרתו 'חלוקת נכסים לפי רמות סיכון' החל מחודש אפריל 2012".

החלטת האוצר אולי תעשה צדק עם גופים שמחזיקים בנכסי נדל"ן בהיקפים גדולים וקוטלגו עד כה במערכות הבנקים כגופים "מסוכנים" אך תקשה מאד על מערכי הדירוג של הבנקים, המבוססים על נתונים אלו.

תגיות