אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנורה פיננסים ממשיך במאבק על נתח השוק: מוריד דמי ניהול בקרנות המק"מ ל-0%

מנורה פיננסים ממשיך במאבק על נתח השוק: מוריד דמי ניהול בקרנות המק"מ ל-0%

לאחר שהוריד ל-0% את דמי הניהול בקרן הכספית שלו – מתחייב בית ההשקעות לא לגבות דמי ניהול בקרן המק"מ שלו לתקופה של שנה. המלכוד: המשקיעים ישלמו שיעור הוספה של 0.17% בכניסה לקרן

22.01.2012, 15:51 | רחלי בינדמן

בית ההשקעות מנורה מבטחים פיננסים ממשיך לזעזע את ענף קרנות הנאמנות המדשדש באחרונה עם מהלך הורדת דמי ניהול אגרסיבי בקרן מק"מ שברשותו. בית ההשקעות, שבניהולו של זיו שמש הודיע כי יוריד את דמי הניהול בקרן מק"מ פברואר והלאה ל-0% בהתחייבות שלא להעלות את דמי הניהול לשנה לפחות. מדובר בקרן שעד כה גבתה דמי ניהול של 0.3% וניהלה נכסים בהיקף זעום של 7 מיליון שקלים. קרנות המק"מ הפכו אטרקטיביות במיוחד בשנה החולפת על רקע חיפוש המשקיעים אחר השקעות סולידיות. רק לפני כחודש הודיעה מנורה על הורדת דמי הניהול בקרן הכספית שלה ל-0%, זאת בדיוק לאחר שכל המתחרות יישרו קו והעלו דמי ניהול בקרנות הכספיות.

הקרן של מנורה תשקיע לפחות 75% מנכסיה במק"מ פברואר ואת היתרה היא תוכל להשקיע באג"ח קונצרניות בדירוג A לפחות. דמי הניהול הממוצעים בתעשיית קרנות המק"מ נעים בין 0.25%-0.4% כך שלכאורה מנורה עושה פה מהלך דרמטי, אלא שמאחורי המהלך מסתתר אלמנט נוסף – משקיע שירכוש יחידות בקרן יידרש לשלם עמלת שיעור הוספה בגובה של 0.17% לשנה. משמעות הדבר, שלמעשה עלות החזקת הקרן לשנה לפחות למשקיע תעמוד על 0.17% ואילו אם יבחר למשוך את הכסף תוך חצי שנה, העלות תזנק ל-0.34%. משקיע שימשוך את הכסף תוך חודשיים מיום הכניסה ישלם דה פקטו עלות של כ-1%. כלומר, רק משקיע שיתמיד בהחזקה בקרן לתקופה של לפחות שנה, ייהנה מעלות אטרקטיבית של 0.17%, הנמוכה מעלות של קרנות מק"מ מקבילות שאמנם לא גובות שיעור הוספה אך גובות כאמור דמי ניהול גבוהים יותר. רק לשם השוואה קרן מקבילה של בית ההשקעות מיטב גובה דמי ניהול של 0.4%. כידוע, הסבלנות של המשקיע הישראלי מאד קצרה. בדרך כלל, משקיעים בקרנות הנאמנות משנים את טעמיהם בפרקי זמן קצרים ויתכן מאד שבסביבת הריבית הנמוכה היום כאשר האפיקים הסולידיים משיגים תשואה נמוכה במיוחד (הצפי לתשואה בקרנות המק"מ ובקרנות הכספיות לשנת 2012 הוא של קצת יותר מ-2%), המשקיעים יחפשו אפיקים עם יותר בשר כמו קרנות אג"ח ממשלתיות וקרנות אג"ח קונצרניות, והכל בהנחה ששוק ההון לא ירשום נפילות חדות בחודשים הקרובים.

לכאורה, עבור מנורה מבטחים פיננסים, מדובר במהלך הפסדי – כיוון שמשקיע שיחזיק בקרן לתקופה בת שנה ישלם כאמור עלות של 0.17% בלבד בעוד שעמלת ההפצה שמנורה נדרשת לשלם עבור כל שקל שנכנס לקרן, למערכת ההפצה הבנקאית הוא 0.25%. מעבר לזה, מנורה מבטחים פיננסים תידרש לתגמל את המשווקים שלה עבור שיווק הקרן ליועצים בבנק, כך שהמהלך נועד בראש ובראשונה לצבור נתח שוק על חשבון המתחרות.

מי שמככבות היום בתעשיית קרנות המק"מ הן קרנות המק"מ של פסגות שמגייסות מידי חודש מאות מיליוני שקלים עבור דמי ניהול של 0.25% שמכסים רק את עלות עמלת ההפצה וקרנות המק"מ של הראל שנפתחו באחרונה באותם דמי ניהול וגוזלות חלק מנתח השוק שצברה פסגות באפיק. זיו שמש מבין שכחברת הקרנות השמינית בגודלה בתעשייה, אם הוא רוצה לקבל דריסת רגל אמיתית בשוק הוא צריך להוריד דמי ניהול כדי לצבור נתח משמעותי שלאחריו הוא יוכל להתחיל להעלות מחירים. שמש אגב, שימש עד לפני מספר חודשים כמנכ"ל הקרנות של פסגות והוא זה שלצידו של טל קדם, סמנכ"ל המכירות והלקוחות של פסגות עומד מאחורי הקמת קרנות המק"מ של פסגות שהפכו למוצר מבוקש מאד בקרב מערך הייעוץ הבנקאי.

תגיות