אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוזר מממש את האיום: יקשה על חלוקת דיבינדים בחברות שאימצו תקן IFRS 9 צילום: עמית שעל

האוזר מממש את האיום: יקשה על חלוקת דיבינדים בחברות שאימצו תקן IFRS 9

יו"ר רשות ני"ע, שמואל האוזר: "אנו מגבשים המלצות לתיקון חוק החברות כך שמבחן הרווח יותאם למציאות החשבונאית הקיימת לאחר אימוץ תקני החשבונאות הבינלאומיים"

23.01.2012, 09:44 | שהם לוי

רשות ניירות ערך מפרסמת היום טיוטת הנחיה העוסקת בהשפעה של אימוץ IFRS 9 על מבחני החלוקה הקבועים בחוק החברות לצורך חלוקת דיבידנד, עד כה מי שאימצו את תקן החשבונאות היו חברות מקבוצת אי.די.בי כמו כור, אלרון ו כלל תעשיות, כך שהמהלך של האוזר מכוון בראש ובראשונה לחברות הללו, אך מהווה גם תמרור אזהרה לחברות שמתכננות לאמץ אותו ועדיין לא דיווחו על כך.

ההנחיה החדשה מטילה חובות גילוי מקיפות על חברות שבחרו לאמץ באימוץ מוקדם את IFRS 9, וכתוצאה מכך נוצרו להם לכאורה רווחים הראויים לחלוקה כדיבידנד.

כוונת רשות ניירות ערך בעניין אימוץ תקן IFRS 9, איננה חדשה, בייחוד לאור דברים שאמר יו"ר הרשות, שמואל האוזר לפני כשבועיים. האוזר אמר בכנס איגוד החברות הציבוריות  כי יש סכנה בשימוש בחשבונאות יצרתית לשם חלוקת דיבידנדים.

חוק החברות משנת 2000 קובע כי חברה רשאית לחלק דיבידנד ללא אישור של בית המשפט מתוך יתרת העודפים הכלולה בדוחות הכספיים שלה, לפי כללי החשבונאות המקובלים. במרוצת השנים, השתנו כללי החשבונאות המקובלים בעקבות אימוץ כללי החשבונאות הבינלאומיים (IFRS). על בסיס כללים אלה, התרבו המקרים בהם נרשמים רווחים שטרם מומשו כתוצאה משערוך נכסים או התחייבויות שונים לשווי הוגן.

זאת ועוד, לאחרונה המוסד לתקינה הבינלאומי פרסם תקן חדש ("IFRS 9") אשר קובע כי במקרים מסוימים הפסדים מהחזקה במכשירים פיננסים שונים לא ישפיעו על הרווח הנקי של החברה אלא יוכרו כרכיב נפרד בהון העצמי של החברה. התקן צפוי להיכנס לתוקף בשנת 2015, אך חברות רשאיות לאמץ אותו כבר עתה באימוץ מוקדם.

רשות ניירות ערך מתארת בדברי ההסבר להנחיה את הבעייתיות שבשילוב הוראות חוק החברות במתכונתן הקיימת כיום יחד עם הוראות IFRS 9, המאפשרות להוציא לצמיתות הפסדים אלו מהרווח הנקי גם במקרה של מכירת המכשירים הפיננסים. לדעתה, יש להביא בחשבון את העובדה שהתכליות העומדות לנגד עיני מתקיני כללי החשבונאות והמחוקק בישראל אינן בהכרח זהות.

על רקע האמור, הרשות לניירות ערך מפרסמת הוראות גילוי אשר יחולו על חברה אשר אימצה באימוץ מוקדם את תקן IFRS 9, והכריזה על חלוקת דיבידנד, כאשר אלמלא אימוץ התקן החדש לא היו לה רווחים ראויים לחלוקה בגובה סכום הדיבידנד.

הרשות מבהירה כי אין בהוראות ההנחיה כדי לגרוע מסמכותה לדרוש גילוי דומה גם מחברה המבצעת חלוקה המתבססת בעיקרה על רווחים אחרים שטרם מומשו.

יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, אמר כי "בימים אלו אנו מגבשים המלצות לתיקון חוק החברות כך שמבחן הרווח יותאם למציאות החשבונאית הקיימת לאחר אימוץ תקני החשבונאות הבינלאומיים".

בהקשר זה, יצוין כי רשות ניירות ערך בוחנת המלצה לתיקון החוק כך שנקודת המוצא ליישום מבחן הרווח לצורך חלוקת דיבידנד יתבסס על הרווח הכולל תוך נטרול רווחים שטרם מומשו הנובעים משערוך נכסים או התחייבויות לשווי הוגן. מהלך זה צפוי להקשות על חברות המאמצות את התקן לחלק דיבידנדים. תכליתה של ההמלצה לתיקון החוק לא למנוע אימוץ מוקדם של התקן, אך להביא למצב שאימוצו לא יפגע בהון העצמי של החברה ולא יביא לחלוקת דיבידנדים לא ראויה.

במסגרת פנייה ראשונית, סגל הרשות המליץ למשרד המשפטים, כי בתקופת הביניים שעד תיקון החקיקה האמור לעיל, יתקין שר המשפטים תקנות אשר יקבעו כי רכיבים אשר הוכרו בהון העצמי כתוצאה מאימוץ IFRS 9 ייחשבו כחלק מהעודפים הראויים לחלוקה. תיקון זה יאפשר לנטרל את השפעת IFRS 9 על מבחן הרווח שנקבע בחוק החברות כתנאי לחלוקת דיבידנד ללא אישור בית המשפט.

מכשול בפני אי.די.בי

כלל תעשיות מקבוצת אי.די.בי הודיעה רק בסוף דצמבר כי בעקבות אימוץ תקן IFRS 9 תגדל יתרת העודפים שלה המיועדת לחלוקה ב-150 מיליון שקל.

יום לפני כלל תעשיות הייתה זו אלרון תעשיה אלקטרונית  שהודיעה לבורסה, כי דירקטוריון החברה החליט לאמץ באימוץ מוקדם את תקן דיווח כספי בינלאומי מספר 9, כך שיחול על דוחותיה הכספיים של החברה לתקופה המתחילה ביום 1 בינואר 2012 ולאחריה. אלרון היא החברה השנייה מקבוצת אי.די.בי, שמיישמת את תקן 9 אחרי שעשה זאת כור בגין ההשקעה בקרדיט סוויס.

החברה הציבורית הראשונה שהחליטה לאמץ את התקן  הייתה כור, שלה הפסדים צבורים כתוצאה ממהחזקה בקרדיט סוויס. כור מאמצת את התקן החשבונאי החדש החל מה-1 בינואר 2012 ובעקבות כך היא מצפה למחוק הפסד של 2.4 מיליארד שקל מיתרת העודפים שלה.

אימוץ של תקן 9 מאפשר לחברות לסווג הפסדים מהשקעות לא מהותיות לקרן הון, וכך להוציא אותם מדוחות רווח והפסד. אימוץ התקן מחייב את החברה להתייחס עליו כאילו אימצה אותו מאז ומעולם ולכן מספרי ההשוואה בדוחות הבאים יהיו כאילו אימצה החברה את התקן גם בשנים הקודמות.

תגיות