אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": ביטול המכסים ידלג על פריגת, טירת צבי וזוגלובק צילום: עמית שעל

בלעדי ל"כלכליסט": ביטול המכסים ידלג על פריגת, טירת צבי וזוגלובק

בהמשך לעבודתה של ועדת קדמי, נציגי האוצר והתמ"ת הגיעו לסיכום על הורדת המכסים של מוצרי מזון מעובד עד לאפס. המכסים על טונה, נקניקים ומיצים יופחתו רק בשיעור של 50% במתווה מדורג

24.01.2012, 07:03 | טל ליטמן

משרדי התמ"ת והאוצר הגיעו לסיכום לגבי הפתחת המכסים במוצרי מזון מעובד, כך חשף אתמול במסיבת עיתונאים שר התמ"ת שלום שמחון. עם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי בעוד שעבור רוב המוצרים המכסים יאופסו תוך כמה שנים, המכסים על טונה, נקניקים ומיצים לא יאופסו, ויאפשרו לשחקניות המרכזיות בתחומים האלו, כמו פריגת, טירת צבי, סטארקיסט וזוגלובק, להמשיך ליהנות מהגנת מכסים. הדיונים בנוגע להפחתת המכסים התבצעו במסגרת ועדת קדמי לבחינת התחרותיות בענף המזון והצריכה, אשר מונתה על ידי שרי האוצר והתמ"ת בסוף יוני על רקע מחאת הקוטג'.

במסיבת העיתונאים ציין השר שמחון כי הנקודה היחידה שנותרה במחלוקת בין המשרדים היא לעניין משך זמן ביצוע ההפחתה. האוצר מעוניין באיפוס המכסים תוך שנתיים, למעט חריגים, ואילו על פי המתווה שמציע משרד התמ"ת, ההפחתה הראשונה בשיעור 25% תבוצע בסוף מרץ, הפחתה של 10% נוספים תבוצע ב־2013, הפחתה של 15% תבוצע ב־2014, וב־2015 תועבר ההחלטה על הפחתה לשר האוצר, שיחליט על פי שיקול דעתו על קצב ההפחתה.

בין המוצרים שהמכסים עליהם יאופסו נמצאים תפוחי אדמה מעובדים ששיעור המכס עליהם עומד על 40%; תירס וזיתים מעובדים ששיעור המכס עליהם עומד על 12%; סרדינים שעליהם מוטל מכס בשיעור 12%; ריבות וחלבה ששיעור המכס עליהן עומד על 12%; וממתקים ששיעור המכס עליהם עומד על 10%.

באשר לטונה, נקניקים ומיצים הסכימו הצדדים כי המכסים על המוצרים האלו לא יאופסו, וכי ההפחתה שתבוצע תעמוד על 50% בלבד. מתווה הפחתת המכסים לגבי מוצרים אלו יהיה מדורג וייפרס על ארבע שנים, כאשר אופן הפריסה פתוח. גורם המקורב לדיונים העריך כי החרגת הנקניקים, הטונה והמיצים מקורה בעובדה שמדובר בתעשיות בעלות הון אנושי רב.

על טונה, נקניקים ומיצים מוטל כיום מכס בשיעור גבוה יחסית; המכס על הטונה עומד על כ־30% כאשר השחקניות המרכזיות בתחום הן סטארקיסט, ויליגר ופרי הגליל; המכס על הנקניקים עומד על 50% ובו מככבות טירת צבי וזוגלובק; והמכסים על המיצים נעים בין 12% ל־45%, כאשר היצרניות המרכזיות הן פריגת, יפאורה־תבורי ופרימור. היקף הכנסות המדינה ממכסים בגין מזון מעובד עומד על 100 מיליון שקל בשנה.

השר שמחון אמר במסיבת העתונאים כי: "המחאה החברתית חייבה את כולנו לעשות בדק בית. ברור לנו שיש כשלים שפגעו בצרכן - ואנחנו נתקן אותם. בישראל חסרה רגולציה צרכנית, ואין תפיסת עולם צרכנית. היא תיבנה על ידי הגופים העוסקים בכך".

מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי, העומד גם בראש ועדת המזון, אמר במסיבת העיתונאים: "בוועדה אנו מנסים לפעול להעצמת כוח הצרכן. המטרה היא להגיש המלצות לפרק הצרכני בפברואר. במרץ ככל הנראה יושלם פרק התחרותיות, שבו נבחן את השוק עם רשות ההגבלים ועם חברת ייעוץ. מדובר בחקיקה שעלולה לעבור בצורה לא פשוטה בכנסת. נפעל באגרסיביות". ממשרד האוצר נמסר כי טרם התקבלה החלטה בעניין.

תגיות