אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": לבנת מציע לרכוש את נשר ותעבורה מכת"ש צילום: כפיר סיון/ישראל סאן

בלעדי ל"כלכליסט": לבנת מציע לרכוש את נשר ותעבורה מכת"ש

לפי ההצעה החדשה תרכוש קרן ויולה את השליטה ביתרת הפעילות של כלל תעשיות. הבעיה: ויולה מתנגדת ומתעקשת להחזיק גם בנשר ותעבורה

25.01.2012, 07:45 | גולן חזני

תפנית נוספת במשא ומתן המפותל למכירת השליטה בכלל תעשיות. משפחת לבנת, שותפתה (13%) של נוחי דנקנר בשליטה בקבוצת אי.די.בי ששולטת בכלל תעשיות, מציעה לרכוש מכלל תעשיות את השליטה (75%) בחברת משאב, שמחזיקה במפעלי המלט "נשר" ובמחצית ממניות חברת שירותי הלוגיסטיקה וההובלה תעבורה (המחצית השניה נמצאת כיום בידי משפחת לבנת).

על פי ההצעה, אמורה קרן ויולה לרכוש את השליטה ביתרת החברות שמוחזקות בידי כלל תעשיות (גולף, נייר חדרה ועוד) מידי אי.די.בי. עם זאת, קבוצת ויולה, באמצעות שלמה דברת שמנהל את המו"מ מטעמה, מתנגדת למתווה החדש ומתעקשת לרכוש את השליטה (40%) בכלל הפעילויות של כלל תעשיות וזאת לפי המתווה המקורי עליו דובר במו"מ עם אי.די.בי.

המיתווה החדש שמציעה משפחת לבנת הוא הגיוני גם מבחינת דנקנר שיקבל לכיסו תזרים מזומנים אמיתי עבור הסכום כולו ולא ייאלץ להעמיד הלוואת בעלי לחלק מהתשלום עבור השליטה בכלל תעשיות מצד ויולה.

סיכויים נמוכים למתווה

ל"כלכליסט" נודע כי צבי לבנת, מנכ"ל משותף בכלל תעשיות, נסע בימים האחרונים לאירלנד, לצורך התייעצויות עם קונצרן CRH האירי, שמחזיק ב־25% הנותרים ממניות משאב, וזאת לקראת גיבוש ההצעה למיתווה החדש לעסקה. הסיכויים לקבלת מתווה זה נמוכים כרגע, אבל בכל רגע נתון של המו"מ עשוי להיווצר מיתווה חדש לעסקה בכלל תעשיות שבשליטת נוחי דנקנר.

משפחת לבנת מזוהה עם כלל תעשיות, ובעיקר עם מונופול המלט נשר וחברת תעבורה . בתשעת החודשים הראשונים של 2011, שאותה סיימה כלל תעשיות ברווח של 263 מיליון שקל, הסתכמה תרומתן של נשר ותעבורה ב־149 מיליון שקל ו־54 מיליון שקל, בהתאמה. עבודה של דש ברוקראז' שפורסמה אתמול נקבה בשווי של 2.3 מיליארד שקל למשאב, מתוך שווי של 4.4 מיליארד שקל לכלל תעשיות, עפ"י מודל NAV סחיר לחברות, ולפני ניכוי התחיבויות. בניכוי התחיבויות נקבה העבודה בשווי 3.4 מיליארד שקל לכלל תעשיות. שווי האחזקה של אי.די.בי במשאב, לפני התחיבויות עמד במודל זה על 1.7 מיליארד שקל.

הנחה נוספת בעסקה

ויולה מתנגדת כאמור למתווה המדובר ועומדת על כך שרכישת השליטה בכת"ש תכלול גם את נשר ותעבורה. זו הסיבה שהמשא ומתן בינה לבין אי.די.בי נמשך במלוא המרץ עם סיכויים גבוהים לחתימה בימים הקרובים, כשאתמול אישרה אי.די.בי פרסום כי היא עשויה להעניק הנחה לויולה על שווי של 3.8 מיליארד שקל לכלל תעשיות לפיו נוהלו המגעים. מדובר על הנחה של כ־10% על שווי העסקה, שדנקנר הסכים לה ככל הידוע, המשף פרמיה של 15% לעומת השווי הנוכחי של כלל תעשיות, ופרמיה של 30% לעומת שוויה ב־22 בדצמבר. אחרי ההנחה אמורה ויולה לשלם עבור השליטה 1.36 מיליארד שקל במקום 1.52 מיליארד שקל.

עפ"י ההערכות ויולה תקבל הלוואת בעלים של מחצית מסכום הרכישה מאת אי.די.בי, כלומר כ־700 מיליון שקל. יתרת המימון תגיע מחברת הביטוח מגדל, ואילו ויולה עצמה תעמיד לעסקה כ־100 מיליון דולר בלבד. חשש נוסף של ויולה הינו מהידוק הרגולציה על נשר ותעבורה בעתיד, דבר שיביא להורדה בשווי שתי החברות, והיא מבקשת להכניס מנגנון שיגן עליה מפני ירידה בשווי שתי החברות בשנים הקרובות, כשגם עבור כלל ביוטכנולוגיה, אחזקה נוספת של כלל תעשיות, מבקשים בויולה לבצע מנגנון התאמה. אולם במקרה זה עשוי דנקנר ואי.די.בי לקבל גם אפסייד למחיר. הצניחה במניות כלל ביוטכנולוגיה אתמול בעקבות כשלון הניסוי של די־פארם, עלול להילקח בחשבון בתמחור החברה.

גם אם וכאמר המו"מ מול ויולה יוכתר בהצלחה, נשארת שאלה אחת פתוחה: עמדת משפחת לבנת והתגובה שלה לצעד שבו איבדה למעשה שליטה על האחזקה התעשייתית המזוהה עמה ביותר. לאחרונה נסובו הערכות על כך שמשפחת לבנת ואי.די.בי לא יוכלו לשמר את השותפות ביניהן לאורך זמן לאור חילוקי דעות ביניהם במספר נושאים.

תגיות