אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפסקת מסחר: אריק פרץ: "אני לא מאמין במושג 'טאלנט' בשוק ההון" צילום: תומי הרפז

הפסקת מסחר: אריק פרץ: "אני לא מאמין במושג 'טאלנט' בשוק ההון"

פרץ, מנהל ההשקעות הראשי של כלל פיננסים, מאמין שכמו ברכיבה על אופנוע, סיכון אחד מיותר יכול להוביל להתרסקות כואבת

26.01.2012, 07:08 | ענת ציפקין

אריק פרץ, מנהל ההשקעות הראשי של כלל פיננסים, חלם מאז שהוא זוכר את עצמו על קריירה בשוק ההון. בעיקר הוא זוכר איך כבר בגיל צעיר נמשך לאדרנלין הגבוה שבחדר המסחר. "זה דומה לרכיבת שטח באופנוע, ספורט שעסקתי בו עד לאחרונה, פעילות שמפוצצת אותך באדרנלין. אם אתה לוקח סיכונים מיותרים, אתה עלול להתרסק, וזה כואב. מדובר בספורט שדורש ריכוז גבוה וכושר גופני טוב, שני אלמנטים שחשובים גם בעבודה בשוק ההון. מרכיב דומה נוסף הוא שמדובר בעיסוק ממכר - הייתי קם בחמש בבוקר, יוצא לשעתיים רכיבה ומגיע לעבודה".

מדוע הפסקת לרכוב?

"לאחרונה מכרתי את האופנוע, כי ניסו לגנוב לי אותו הרבה מאוד פעמים. אבל אני רווק, כך שיש לי המון זמן לתחביבים. בעקבות טיול בברזיל נדבק בי חיידק הכדורגל, ומאז אני משחק באדיקות כל שבוע כבר שבע שנים. בנוסף, אני רץ, שוחה, ורוכב על אופניים, ובכל בוקר עושה כמה דקות של אימוני משקולות".

מנהל השקעות או אנליסט?

העניין הרב של פרץ בשוק ההון החל עוד כשהיה נער. "למדתי בבית הספר למחוננים בויאר שבירושלים, והתעניינתי כבר אז בעולם המניות. היה לי ברור שאלמד כלכלה ומינהל עסקים, וכשסיימתי את הלימודים באוניברסיטה ב־1998, התחלתי מסלול הכשרה לניהול בבנק הפועלים. בסיום מסלול ההכשרה עברתי לחברת הקרנות של הבנק, להק, ועבדתי כאנליסט מניות במשך שנה וחצי. אולם, שם מהר מאוד הבנתי שמבחינת האופי, אני מתאים יותר לניהול השקעות מאשר לניתוח. עד 2007 הגעתי לניהול קרנות בהיקפים אדירים של כ־5 מיליארד שקל". צומת ההחלטות המשמעותי עבור פרץ הגיע באותה השנה לאחר שלהק נמכרה לבית ההשקעות פריזמה."היתה לי תחושת בטן לא טובה והחלטתי להישאר בבנק, שם עבדתי בחדר עסקאות מט"ח בחוזים על ריביות".

אריק פרץ, כלל פיננסים , צילום: תומי הרפז אריק פרץ, כלל פיננסים | צילום: תומי הרפז אריק פרץ, כלל פיננסים , צילום: תומי הרפז

לאחר שנה בתפקיד החליט פרץ להיפרד מהבנק כדי לקבל חופש רב יותר בניהול ההשקעות. "עברתי לכלל פיננסים כמנהל תחום האג"ח. הרגשתי שיותר מתאים לי להיות market taker לעומת market maker. אני מעדיף לקבוע לבד את ההשקעות שלי ולהיות חופשי ודינמי".

למה העדפת תפקיד של מנהל השקעות על פני אנליסט?

"להיות אנליסט זה לשבת, לחקור, לנתח חברות בודדות במשך תקופה ארוכה. בתור מנהל השקעות יש לי את הפריבילגיה לקרוא את העבודות של כל האנליסטים, ולגבש אסטרטגיה ניהולית. מדובר במבט הרבה יותר רחב. כמו כן, ניהול השקעות הוא תחום יותר דינמי ומדיד - התוצאות של ההחלטות שקיבלת באות לידי ביטוי במהירות. עם הזמן מצאתי שהמשיכה לאג"ח גבוהה יותר. בהתחלה חשבתי שהאקשן נמצא במניות, אבל מהר מאוד הבנתי שאג"ח יותר מעניינות ומאתגרות".

שוק ההון תופס מקום בחיים שלך גם מחוץ לשעות העבודה?

"בוודאי. אני בודק כמה פעמים במהלך הערב מה קורה בחו"ל ודואג להיות מעודכן. אין מצב שאני יוצא מהבית בבוקר בלי שקראתי עיתון - זו התחמושת שלי. זה כמו לצאת לקרב בלי הציוד ההכרחי".

מהו הרגע המשמעותי ביותר בקריירה שלך עד כה?

"יום משמעותי במיוחד אירע בעיצומו של המשבר של 2008, בחודש נובמבר, שהוא גם חודש יום ההולדת שלי. נכחתי בוועדת השקעות סוערת מאוד. הדירקטורים החליטו שהם רוצים להיפטר מכל האג"ח הקונצרניות. באמצע הישיבה לקחתי הפסקה, ויצאתי החוצה. הבטתי לשמים וראיתי שהם כחולים. בישיבה הצטיירה תמונת מצב של סוף העולם ובחוץ התמונה הפוכה לחלוטין - השמים כחולים, המכוניות נוסעות בכביש, עולם כמנהגו נוהג.

"חזרתי לחדר ואמרתי: 'אני לא מוכן לזה. סוף העולם לא הגיע, תראו מה קורה בחוץ'. לקחתי על עצמי סיכון גדול מאוד, ואם השוק היה ממשיך לרדת, לא הייתי יכול להמשיך בתפקיד הנוכחי. בסופו של דבר התברר שצדקתי. ההתעקשות שלי הוכיחה את עצמה".

התאוששות בשוק הקונצרני

מה לגבי שוק האג"ח, נראה שאנחנו הולכים לקראת הסדרי חוב רבים?

"תמיד יהיו הסדרי חוב. גם בנקים שמלווים אשראי, עם כל הבדיקות והביטחונות, נאלצים להתמודד עם מקרים של חדלות פירעון והפרשות לחובות מסופקים. אם אתה מנהל נכון את הסיכונים ועושה פיזור נכון של ההשקעות, תוכל להשיג תשואה גבוהה בשוק האג"ח בתקופה הנוכחית. עם זאת, חשוב לזכור שאף אחד לא מספיק גאון כדי לחזות באופן מושלם את העתיד, ויש להביא בחשבון שחלק מההשקעות יגיע לחדלות פירעון".

"בניגוד ל־2008 כשהיתה הרגשה של קץ העולם, השוק למד והתבגר והיום אנחנו רואים שלא זורקים מכל הבא ליד, ויש סלקטיביות בהחלטות המכירה. כיום יש חברות שלא נפגעו כמעט בכלל, כמו הבנקים שנסחרים במרווחים נמוכים ביחס לאג"ח הממשלתיות לעומת אג"ח חברות האחזקה שפתחו מרווחים עצומים. כמו תמיד, חשובות הסלקטיביות והיכולת לברור השקעות מתאימות".

ומה לגבי שוק ההון ב־2012?

"השוק הישראלי נשען על שוקי העולם: בארה"ב אנחנו רואים שמתחיל שיפור, ובאירופה, גם אם תצא מהמשבר, נראה האטה בשנים הקרובות. 2012 תהיה שנה של סביבת ריביות נמוכה בארץ ובעולם עם אינפלציה נמוכה. בשוק האג"ח הקונצרניות נראה התאוששות, ובמניות, לאור המכפילים הנמוכים יחסית, נראה תנודתיות, אבל בסופו של דבר אני מעריך ש־2012 תסתיים חיובית גם בשוק המניות".

מה עקרונות ההשקעה שלך?

"אני לא מאמין במונח 'טאלנט' בשוק ההון. אין דבר כזה מנהל השקעות שתמיד מכה את השוק. לכל אחד יש שנים טובות ושנים רעות. מי שנמצא השנה במקום הראשון, התברג בשנה הקודמת באחד המקומות האחרונים. הכל עניין

של מידת לקיחת הסיכון. קשה מאוד לחזות את העתיד וניהול השקעות צריך להישען על עקרונות ברורים, פילוח מדד הייחוס, מידת הסטייה האפשרית ממדד הייחוס, קביעת סטופ לוס וטייק פרופיט עוד לפני ביצוע ההשקעה ולא להתאהב בפוזיציה. השוק דינמי וחשוב מאוד להיות בקיא בכל המידע האפשרי. להעביר פקודת קנייה או מכירה על מיליונים זה עניין של שניות, אבל כדאי להשקיע זמן רב, אפילו ברמה של חודשים, בקבלת ההחלטה הנכונה".

השורה התחתונה של אריק פרץ: "ב־2012 נראה סביבה של ריבית ואינפלציה נמוכות בארץ ובעולם, שוק האג"ח הקונצרניות יתאושש ושוק המניות יעלה, למרות התנודתיות".

אריק פרץ (39)

מצב משפחתי: רווק

מקום מגורים: תל אביב

השכלה: תואר ראשון ושני במינהל עסקים ותואר ראשון בכלכלה מאוניברסיטת בן־גוריון

תגיות