אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת רוז'נסקי: עכשיו תשובה צריך לשלם יותר צילום: אוראל כהן

פרשת רוז'נסקי: עכשיו תשובה צריך לשלם יותר

לא ברור אם בעלי האג"ח ידעו על כל הסיכונים שכרוכים בהשקעתם, ולכן כעת תשובה נדרש ללכת לקראתם

26.01.2012, 07:06 | עומרי כהן

ב־13 בדצמבר 2008, משבר האשראי העולמי בשיאו. דלק נדל"ן מסיימת את השנה עם הפסד עתק של 1.64 מיליארד שקל ומוחקת בתוך שנה בלבד 96% מההון העצמי שלה, שמתכווץ ל־103 מיליון שקל בלבד. ימים אחדים לאחר מכן, בינואר 2009, מפנה מנכ"ל קבוצת דלק אסי ברטפלד את כיסא יו"ר דלק נדל"ן לטובת ערן מיטל, בן 38, שהספיק לכהן כשנה אחת בתור מנכ"ל חברת הנדל"ן רבד של יגאל אהובי - מהשותפים העיקריים של דלק נדל"ן לחלק מרכישות הענק של נכסים בבריטניה, שתרמו משמעותית לקריסתה.

חודשיים וחצי בלבד בתפקיד מספיקים למיטל הצעיר לאשר בדירקטוריון את הדו"חות המבוקרים שמציג לו המנכ"ל האסרטיבי איליק רוז'נסקי, ואף להעניק להם את חתימתו. בדו"חות אלו לא חוסכת דלק נדל"ן באזהרות למשקיעים בנוסח "השווקים שרויים במשבר פיננסי גלובלי", "כלכלת אנגליה נכנסה למיתון והתחזיות מדברות כי ב־2009 יימשך המיתון ויגדל שיעור האבטלה", ואף מדגישה כי "שוק הנדל"ן באנגליה היה מהשווקים שנפגעו בצורה הקשה ביחס למדינות אירופה האחרות, כאשר הביקוש במרכז לונדון נפל בכ־44%".

אלא שלמרות הפסדי העתק שמציגה דלק נדל"ן בשל הירידה בשווי נכסיה, מצליח לכאורה המשבר לחלוף בדרך מפתיעה מעל חלק מהנכסים המרכזיים שלה. כך, למשל, מוצגת אז חברת רודשף, המחזיקה ב־29 תחנות דרכים בבריטניה, לפי שווי של 450 מיליון ליש"ט (2.5 מיליארד שקל), לאחר שנרכשה באפריל 2007 לפי שווי של 375 מיליון ליש"ט. אותה רודשף, שהוחזקה אז בידי דלק נדלן(75%) וקבוצת דלק (25%), נמצאת כעת בבסיס חקירת רשות ני"ע, עם חשד לשווי מנופח מדי שהוצג עבורה בדו"חות.

אם כך אכן היה, יקבע רק בית המשפט, אולם רוז'נסקי יידרש כנראה לענות שם על השאלה, כיצד קרה ששנתיים בלבד מאוחר יותר, בינואר 2011, מכרה דלק נדל"ן את אחזקותיה ברודשף לקבוצת דלק תמורת 86.25 מיליון ליש"ט, ולפי שווי חברה של 115 מיליון ליש"ט בלבד – כרבע מהשווי שלפיו רשם רוז'נסקי את הנכס בדו"חות 2008.

הסיפור הזה ממחיש היטב את התמונה המעוותת לכאורה, שאליה נחשפו בעלי המניות ובעלי האג"ח של דלק נדל"ן לפני שלוש שנים, כאשר החברה ובעל השליטה בה סירבו להשלים עם הידרדרותה והעדיפו להמשיך ולהחזיקה עם הראש מעל המים במקום לפנות כבר אז אל בעלי האג"ח בהצעה להסדר חוב.

כעת, כאשר הסדר החוב כבר נמצא עמוק בתוך השיח בין בעלי האג"ח לבין החברה ולבעל השליטה בה, ראוי לזכור את מה שלכאורה קרה אז. כי אם עד כה נשפטו החברה ובעל השליטה על כישלונות עסקיים בלבד, הרי שאם האישומים יתבררו כנכונים, הרי שלכישלון העסקי יתווספו התנהלות פלילית לכאורה של המנכ"ל שתשובה מינה - וכישלון של הדירקטוריון מטעם בעל השליטה, שהיה אמור לפקח על הנעשה בחברה.

את הממד הפלילי האפשרי הזה לכאורה בעלי האג"ח לא היו צריכים וגם לא היו יכולים להביא בחשבון, כאשר שמו מבטחם בתשובה ובחרו להשקיע בחברה שבשליטתו. ואם כך הדבר, הרי מצב זה לבדו שומט את הקרקע מתחת לטיעון המרכזי של בעל השליטה, שלפיו בעלי האג"ח הכירו את סיכוני ההשקעה טרם בחרו להשקיע בדלק נדל"ן, מאחר שלסיכוני ההשקעה צורפו לכאורה סיכונים פליליים שאותם הם לא יכלו לצפות.

לכן, על בעל השליטה להבין כי הוא עומד כעת בפני מצב חדש, שידרוש ממנו ללכת צעד נוסף לקראת בעלי האג"ח של דלק נדל"ן, אם ברצונו לסיים את סאגת הסדר החוב בחברה. סיום הסאגה הוא שלב קריטי עבור תשובה שרוצה לחזור ולגייס חוב בשוק החוץ־הבנקאי עבור החברות האחרות שבשליטתו.

דלק נדל"ן סירבה ב־2008 להשלים עם הידרדרותה והעדיפה להחזיק את הראש מעל המים במקום לפנות כבר אז לבעלי האג"ח בהצעה להסדר חוב

תגיות