אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הזעקה האתיופית: "גרעין איראני? גרעין חברתי!" צילום: יובל חן

הזעקה האתיופית: "גרעין איראני? גרעין חברתי!"

בגן מאיר בת"א התקיים הערב מפגן מחאה נגד ביטויי הגזענות כלפי יוצאי האתיופיה. השר לשעבר יאיר צבן: "מה שקורה כלפי אתיופים, עובדים זרים וערבים – זו גזענות"

25.01.2012, 21:18 | מארק שון

כ-1,000 נציגי העדה האתיופית, נציגי המחאה החברתית וחברי כנסת הגיעו הערב (ד') למה שהפך למפגן מחאה מרשים בגן מאיר שבמרכז תל-אביב נגד ביטויי הגזענות כלפי העדה. ההפגנה נערכה כשבוע לאחר מפגן המחאה שנערך בירושלים במסגרתו הפגינו כ-5,000 נציגי העדה האתיופית.

מה שהצית את גל המחאה הם בעיקר הערות בעייתיות מאוד מצידה ח"כ סופה לנדבר בוועדה הקליטה ("אתם צריכים להגיד תודה!") כלפי נציגי העדה, ומספר תלמידות שנפלו קורבן לגידופים מצד נהג ההסעה שלהן לבית הספר.

כמחצית מהקהל בתל-אביב היו אנשי העדה, ומחציתם אנשי ציבור וביניהם, ח"כ ניצן הורוביץ, שדרן הרדיו נתן זהבי ונציגי מחאת האוהלים ובראשם דפני ליף, ושחקנים דוגמת יעל הדר ("מה שנחוץ לרווק" ו"משחק החיים") ודוד קיגלר ("הרצועה" ו"החברים של נאור"). על הבמה הופיעו מספר אומנים, ביניהם ארקדי דוכין ועלמה זוהר. המחאה האתיופית לבשה בתל-אביב צורה שונה במקצת כאשר נראו גם דגלים של הקהילה ההומו-לסבית ברקע.  

העצרת הערב בגן מאיר בת"א, צילום: יובל חן העצרת הערב בגן מאיר בת"א | צילום: יובל חן העצרת הערב בגן מאיר בת"א, צילום: יובל חן

אך במרכז הערב נערכו מספר נאומים קצרים של מנהיגים בולטים במחאה הנוכחית. את הערב פתחה הנציגה הבולטת של הדור החדש, מזי טזזו, בוגרת משפטים ומנהל עסקים במרכז הבינתחומי בהרצליה, שנולדה בסודאן בזמן שמשפחתה עשתה את דרכה ברגל מאתיופיה לישראל. "לי אין זכרונות אישיים מהמסע אבל ראיתי את הניצוץ בעיני אבי ואימי, כאשר הגשימו חלום והגיעו למדינת היהודים", אמרה טזזו, "שירתתי בצה"ל ולמדתי משפטים, אבל ארגז הכלים שציידו אותי לא מספיק. תופעת הגזענות מציבה אתגרים חדשים, הגזענות שינתה צורתה והפכה לבוטה ופרובוקטיבית יותר".

אחד הדוברים המרגשים ביותר בערב היה ללא ספק אברהם אתגרת, מהנדס בניין שסיים את לימודיו בטכניון, שהגיע לישראל לפני 30 שנה. הוא הגדיר עצמו כ"ניצול סודאן. זקן השבט ועברתי את כל ההפגנות משנות ה-80". אתגרת אמר, כי "על עוני אפשר להתגבר עם פרוסת לחם אחת, אבל על עוני נפשי אי אפשר. הקהילה מרגישה מנודה". בהמשך הוסיף בהתרגשות, כי "אנחנו כל הזמן שומעים על הגרעין האיראני, האם יש מישהו שמטפל בגרעין החברתי? איפה התקשורת? איפה הכנסת? יש פתרון אחד: חינוך. לא קנסות, לא עונשים, לא נידוי. רק חינוך!".

אחרי אתגרת עלה על הבמה יאיר צבן, חבר כנסת והשר לשעבר ומי שמונה לשר הקליטה בממשלתו של יצחק רבין בשנת 1992, בזמן גלי העלייה מברה"מ לשעבר וכשנה לאחר "מבצע שלמה" (העלייה המסיבית השניה של הקהילה האתיופית). צבן מלווה את הקהילה האתיופית מאז תחילת דרכה בישראל מז הכ-30 שנה, והוא אף משמש בחבר הנאמנים של ארגון טבקה, עמותה של עורכי דין אתיופים שנועדה לסייע לקהילה.

צבן נשמע כמו אנתיטזה מובהקת לשרת הקליטה המכהנת היום. "מה שקורה כלפי אתיופים, עובדים זרים וערבים – זו גזענות", קרא לקול תשואות הקהל, "צריכים לעצור את המפלצת הזאת באיבה. לא לתת לה להרים ראש".

תגיות