אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השורה התחתונה: "להשקיע לפי סקטורים זה פאסה" צילום: תומי הרפז

השורה התחתונה: "להשקיע לפי סקטורים זה פאסה"

האסטרטג הראשי של אופנהיימר בריאן בלסקי מציע אסטרטגיית השקעה אחרת לשנת 2012: בחירת מניות לפי מאפיינים ולא לפי ענפים. בלסקי משוכנע ששוק המניות האמריקאי הוא מקום מצוין להיות בו בשנה הקרובה, אולם לטענתו, העליות הגדולות יירשמו רק אם הממשל האמריקאי יקדם רפורמה כלכלית

29.01.2012, 06:54 | שניר הנדלר

חששות ממשבר החובות הממשלתי באירופה, אי־ודאות לקראת הבחירות לנשיאות ארצות הברית הצפויות להתקיים בנובמבר הקרוב, וממשל שמתקשה להציג תוכנית אופרטיבית לכלכלה ימשיכו להעיב על שוק המניות האמריקאי בשנה הקרובה. אולם בינתיים, התשואות שהציגו המדדים המובילים מתחילת ינואר מרמזים כי שוק המניות בדרך לשנה חיובית נוספת: מתחילת השנה עלה מדד דאו ג'ונס ב־3.6%, מדד S&P 500 הוסיף 4.7% ומדד נאסד"ק התחזק ב־8.1%.

לאחר הפתיחה החזקה ולמרות המכשולים הצפויים בדרך, האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אופנהיימר, בריאן בלסקי, טוען בראיון ל"כלכליסט" כי שוק המניות האמריקאי הוא עדיין "מקום מצוין להיות בו". בלסקי מבקש להיכנס לפרופורציות בכל הקשור למשבר החובות הממשלתי באירופה, וממליץ לנטוש את רעיון ההשקעה בסקטורים.

"המשקיעים מנהלים היום משחק של תופסת", אומר בלסקי. "רוב מנהלי ההשקעות המקצועיים משווים את עצמם לבנצ'מארק של שוק המניות האמריקאי ומבינים שהם הציגו תשואת חסר בשנה שעברה. אמנם אני מודאג מכך שאנשים רוכשים מניות רק בגלל שהם היו בתשואת חסר לשוק האמריקאי ואני עדיין חושב שייקח קצת זמן לפני שנתחיל את השוק השורי הבא, אבל אנשים הבינו שהשוק האמריקאי הוא מקום מצוין להיות בו וזאת הסיבה שהמניות עולות. גם השיפור בכלכלה האמריקאית והעובדה שאנחנו שומעים פחות ופחות חדשות שליליות מאירופה, נותנים אור ירוק לרכוש מניות", מעריך בלסקי.

המניות עולות אך מחזורי המסחר נמוכים. זה לא מצביע על כך שמדובר במסחר פנימי במניות של משקיעים קיימים והיעדר משקיעים חדשים?

"לא, מדובר במסחר של גופים מוסדיים. הלקוח הפרטי עדיין חושש מהכלכלה, משוק הנדל"ן האמריקאי, מהבחירות לנשיאות הקרובות ומהתקשורת שגרמה להרבה אנשים לפחד מכניסה להשקעה במניות, לכן עד ש'אבא' ו'אמא' מאמריקה לא ירכשו מניות, נמשיך לראות מסחר המתבסס על משקיעים מוסדיים שמנסים להכות את השוק ולצמצם הפסדים מהשנה שעברה. הם רכשו את המניות הלא נכונות והיו דפנסיביים מדי: החזיקו יותר תשתיות ופחות מניות פיננסים. השנה המצב מתהפך ולכן אנחנו רואים עליות".

במקביל לעליות בשווקים, אנחנו רואים גם שהתשואות על איגרות החוב האמריקאיות לעשר שנים יורדות. למעשה, מאז 2003 לא נרשמה פתיחת שנה חיובית כל כך באג"ח האמריקאיות. "האג"ח לעשר שנים נסחרות בתשואות נמוכות זה תקופה ארוכה, אבל העובדה שהתשואות נמוכות לא מלמדת על יציאה מאג"ח ומעבר למניות. גם בשנה שעברה ראינו את המשקיעים נכנסים למניות בינואר־פברואר, אך זה התפוגג במרץ בעקבות הצונאמי ביפן ולאחר מכן משבר החובות הממשלתי.

"לכן, חודש אחד לא מספיק כדי לומר שיש כאן מגמה כלשהי ושהמשקיעים אופטימיים יותר. אבל אם שוק המניות ימשיך לעלות, זה ידחוף את מנהלי הקרנות לצאת מהאג"ח ולעבור למניות".

מנהלי הקרנות לא יעדיפו להישאר דפנסיביים לאור אי־הוודאות מפני תוצאות הבחירות בארה"ב, למשל?

"אני חושב שהרבה אנשים נותנים יותר מדי קרדיט לפוליטיקאים ולממשלה לגבי יכולת ההשפעה שלהם על מה שקורה בשוק המניות. יש מחזוריות בשוק, והפוליטיקאים יכולים ליהנות ממנה או להיות קורבנות שלה. אם הפוליטיקאים נמצאים בתקופה חיובית בשווקים, הם מרוויחים, ואם הם בתקופה של ירידות, הם נפגעים. במצב הנוכחי, ככל שהכלכלה תשתפר, האבטלה תרד והשוק יעלה, זה יעזור להנהגה הנוכחית. אחרת, זה יעזור לרפובליקנים להיכנס למשרדיהם של הדמוקרטים".

גם חששות המשקיעים בארה"ב מפני המשבר באירופה מוגזמים?

"המשבר באירופה הפך לתופעת 'צ'יקן ליטל' - אותו תרנגול שצועק בסרט: 'השמים נופלים, השמים נופלים!'. כמו בסרט, גם במקרה של המשבר באירופה השמים לא נופלים. היית לאחרונה באירופה? הסתובבתי בשאנז אליזה בפריז בשעת צהריים ורציתי לעצור לשבת ולשתות כוס קפה. לקח לי שעה עד שקיבלתי את הקפה. למה שנהיה מופתעים שלוקח נצח לפתור את המשבר? בסוף תהיה תוכנית תמריצים ענקית, אבל בינתיים, אני מאמין שיותר מדי משקיעים חוששים מפני ההשפעה השלילית של המשבר באירופה. למה אף אחד לא חושב שיכולה להיות למשבר השפעה חיוביות על השוק האמריקאי? אני חושב שהמשבר עשוי לגרום לחברות להפסיק לעשות עסקים עם חברות אירופיות ולכפות עליהן לעשות עסקים עם חברות אמריקאיות".

לא יהיה מחנק אשראי

 

לחברות האמריקאיות יש בעיות נוספות מלבד משבר החוב האירופי. רק החודש עלה מדו"חות הבנקים בארה"ב כי הפעילות המרכזית שלהם היא הגדלת הלימות ההון.

עד כמה פעילות הבנקים תשפיע על יכולתם להעניק הלוואות שיתמכו בצמיחת התאגידים בארה"ב?

"אני אוהב להשוות את מה שקורה בתחום השירותים הפיננסיים ובבנקים האמריקאיים להורות. לפעמים כשאתה הורה והילד שלך טועה, אתה הולך רחוק מדי בניסיון לחנך אותו. אותו הדבר קורה בבנקים. ב־12–10 השנים האחרונות הם התנהלו בחופשיות יתר בכל הנוגע למתן הלוואות. זה גרם לכך שהיום הם הפכו לדפנסיביים מדי".

הדפנסיביות שלהם לא נובעת מרגולציה שדורשת להגדיל את הלימות ההון?

"לא רק. הבנקים פוחדים לקחת שוב סיכונים בתחום המשכנתאות והם עדיין מפחדים לקחת סיכונים במתן הלוואות. דבר נוסף שמרחף מעל הפיננסים זה הרגולציה, אבל לאו דווקא הצורך בהגדלת הלימות ההון. לא משנה אם אחרי הבחירות יעמוד בראש הבית הלבן נשיא דמוקרטי או רפובליקני, כולם מסכימים שצריכה להיות רגולציה בסקטור הפיננסי. אף אחד לא באמת יודע איך היא תיראה, ולכן לא ברור איך הבנקים יצמחו, מה יקרה לקרנות הגידור ואיך זה ישפיע על שוק הנגזרים? כל אלה מביאים את הבנקים לדפנסיביות".

זה לא עלול להביא למחנק אשראי?

"לא יהיה מחנק אשראי מכמה סיבות: ראשית, התאגידים האמריקאיים יושבים על רמות שיא של מזומנים ומציגים את המאזנים החזקים ביותר מאז 1950. לכן, הצורך שלהם באשראי הוא נמוך יחסית. שנית, אם בוחנים את שוק האג"ח הקונצרניות, רואים שהוא מאוד אטרקטיבי. המרווח בין הקונצרניות לאג"ח ממשלת ארה"ב עדיין בטווח הנורמלי, וכל עוד הוא כזה אין מקום לדאגה.

אם החששות מוגזמים, לאן יגיע מדד S&P 500 בסוף 2012?

"להערכתי לרמה של 1,400 נקודות".

זאת עלייה שנתית של 11%.

"אתה מסתכל עליי כאילו אני לא מספיק שורי. לפני שלוש שנים, כשהגעתי לישראל, אנשים חשבו שאני יותר מדי שורי, וצדקתי. בביקורי האחרון פה במאי מדד S&P 500 היה על 1,330 נקודות וקראתי לצאת מהשווקים. איך זה הסתדר? די טוב, לא? שוק המניות האמריקאי ימשיך להתנהל סביב הרמות הנוכחיות בין 1,100 ל־1,400 נקודות, עד שיוכח אחרת.

"בעשר השנים האחרונות, חששות, עצבנות, והשפעות פסיכולוגיות דחפו את המשקיעים לרשת הביטחון של האג"ח. גם היום המשקיעים עדיין חוששים ממשבר החובות באירופה ומהמצב הפוליטי במזרח התיכון. למה שהם ירצו לקנות מניות? אנחנו מתקרבים לרף ה־1,400 נקודות, אבל עד שהממשל בארה"ב לא יתחיל לדבר על קיצוץ בעלויות, יצירת הכנסות ורפורמה במסים, לא נראה עלייה משמעותית בשוק המניות. בסופו של דבר, הפאזל מורכב משלושה חלקים גדולים: התאגיד האמריקאי, הצרכן והממשלה. התאגידים האמריקאיים עשו הרבה בשנים האחרונות: הם קיצצו בהוצאות, השקיעו בצמיחה ושיפרו משמעותית את המאזנים. גם מצבו של הצרכן האמריקאי משתפר. כעת זה תורו של הממשל לבצע שינויים מבניים שיתמכו בהמשך העליות".

בריאן בלסקי. הבנקים נהפכו לדפנסיביים מדי, צילום: תומי הרפז בריאן בלסקי. הבנקים נהפכו לדפנסיביים מדי | צילום: תומי הרפז בריאן בלסקי. הבנקים נהפכו לדפנסיביים מדי, צילום: תומי הרפז
לדבוק באסטרטגיה

 

מהן המניות המומלצות ל־2012?

"אנחנו מאמינים שמשקיעים צריכים להתמקד פחות בסקטורים מסוימים, בגודל מסוים של חברות או בסגנון ספציפי, אלא לדבוק באסטרטגיה שהביאה אותם לבחור את המניות שבתיק שלהם. נניח שמשקיע קבע לעצמו את אסטרטגיית ההשקעה, בחר 100 מניות שמתאימות לאסטרטגיה, אבל גילה שרבע מהחברות הן במגזר הטכנולוגיה. אין לו סיבה לחשוש, שיהיה ממושמע ושירכוש את מניות הטכנולוגיה. בכלל, בשנה הקרובה אל תדאג מהשקעה בסקטורים מסוימים, תרכוש מניות לפי מאפיינים".

מה הכוונה במניות לפי מאפיינים?

"הנושא הראשון שאנחנו מציעים להשקעה במניות ב־2012 הוא צמיחת דיבידנד. ההיסטוריה מלמדת שחברות שהמניות שלהן העניקו למשקיעים תשואה גבוהה, לא תמיד מציגות צמיחה בתזרים המזומנים. כתוצאה מכך, הן לפעמים מתקשות לשלם דיבידנד, או להגדיל את שיעורו. לכן, אנחנו מאמינים שכשחברות מציגות תזרים מזומנים טוב וצמיחה בדיבידנד, יש בכך תרומה פסיכולוגית חיובית למשקיע שאיבד אמון במניות ופנה להשקעה באג"ח.

"נושא אחר בבחירת המניה הוא יציבות. אנחנו רוצים לקנות מניות של חברות שמציגות יציבות בהכנסות, ברווחים, בתזרים המזומנים ובדיבידנד. אלו חברות שימשיכו להציג חוסן ובהירות לגבי פעילותן בתקופה הקרובה. הרבה מניות בארה"ב עומדות בדרישות אלה, וזאת עשויה להיות הסיבה המרכזית לחזרת משקיעים למניות.

"הנושא השלישי הוא רכישת מניות של חברה עם דריסת רגל גלובלית. אתם לא רוצים לרכוש מניות של חברות שפועלות באזור גיאוגרפי בודד. צמיחת התמ"ג העולמית תמשיך להיות בשנים הקרובות גבוהה מהצמיחה בארה"ב. לכן, מומלץ לבחור במניות של חברות ששיעור ההכנסות שלהן ממכירות בשווקים זרים נמצא בטווח של 20%–60%.

"הנושא הרביעי הוא הצרכן שהופך להיות יותר סלקטיבי. החברות שייהנו מכך הן אלה שנמצאות בקצוות של הספקטרום (המחירים — ש"ה). יש צרכן שבאמת רוצה משהו, אבל חושש מהכלכלה או ממצב שוק המניות, ולכן יקנה ברשת שיווק המוזלת. צרכנים מסוג זה רוכשים רק את מה שהם צריכים מתי שהם צריכים. צרכן שרוצה ארנק, מעיל או נעליים ממותג ידוע, ילך לקנות באחת מרשתות היוקרה. צרכנים כאלה רוכשים מה שהם רוצים מתי שהם רוצים. לכן מומלץ לרכוש מניות של קמעונאים משני הקצוות. חברות מעניינות נוספות הן יצרניות מותגי המזון. המשותף לשני סוגי הצרכנים הוא ששניהם צריכים לרכוש מוצרים בסיסיים כמו דגנים וקפה, ויעדיפו לשלם יותר למוצר ממותג מוכר כמו דגנים של קלוגס או קפה של סטארבקס, שגם הן מומלצות להשקעה".

יש לך טיפ נוסף למשקיע?

"בשנים האחרונות התחלנו להגיב מהר מדי לכל דבר: אם שולחים לנו הודעת טקסט לטלפון, אנחנו רוצים להחזיר מיד לשולח הודעת תגובה. אנחנו גם לא שונים מילדים, כשאנחנו רואים משהו שמוצא חן בעינינו — אנחנו רוצים אותו מיד. אני ממליץ בכל הקשור להשקעות, לא להגיב מהר מדי לאירועים שונים או לדיווחים שונים בתקשורת הפיננסית. תתמידו במשמעת ובאסטרטגיה שקבעתם לתיק המניות שלכם, תהיו מגוונים בהשקעות, וכך תצאו מנצחים". 

תגיות