אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": "הפעולות שלי היו חלק ממהלך עסקים רגיל" צילום: בועז אופנהיים

בלעדי ל"כלכליסט": "הפעולות שלי היו חלק ממהלך עסקים רגיל"

המנכ"ל לשעבר של דלק נדל"ן קיבל בתדהמה את ההחלטה להעמידו לדין בכפוף לשימוע ובשיחות עם מקורבים הוא מגן על התנהלותו. ניפוח שווי החניונים באנגליה? "הכל נבדק ואושר על ידי גורמים בלתי תלויים". ניסיון להימנע מרישום פחת של נכסי רודשף? "פעלנו כמקובל בנדל"ן להשקעה"

29.01.2012, 06:54 | גולן חזני

"איליק רוז'נסקי קיבל בהלם ובתדהמה את החלטת הפרקליטות להעמידו לדין בכפוף לשימוע. הוא שיתף פעולה באופן מוחלט עם רשות ני"ע והפרקליטות והיה משוכנע שהתיק, אחרי בירור מעמיק של מכלול הפרטים, ייסגר", כך אמר ל"כלכליסט" גורם המקורב מאוד למנכ"ל דלק נדל"ן לשעבר.

אותו גורם נכח בשיחה סגורה שערך רוז'נסקי עם כמה חברים בסוף השבוע, ושבה התבטא לראשונה על אודות ההחלטה להגיש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע שייערך על ידי הפרקליטות. "זה הקרב של החיים שלי", אמר רוז'נסקי באותה שיחה שעיקריה הגיעו לידי "כלכליסט".

באותה שיחה התייחס רוז'נסקי לחשדות נגדו, בנוגע לניפוח שווי חברת לינצ'פילד שמחזיקה בחניונים באנגליה, במטרה למנוע פגיעה משמעותית בדו"חות דלק נדל"ן ב־2008. רוז'נסקי טען כי הדו"חות לגבי שווי החניונים באנגליה בסוף 2008 שיקפו בצורה נכונה, מדויקת ואמיתית את שווי הנכסים לאותו יום.

"השווי גובה בעבודה מקצועית ומנומקת של פירמת הייעוץ CBRE שצורפה לדו"חות החברה והיתה גלויה לכל", אמר רוז'נסקי למקורביו. "החניונים היו בבעלות החברה־הבת DGRE שהיא חברה ציבורית אנגלית שבה יו"ר הדירקטוריון ומרבית הדירקטורים היו זרים ובלתי תלויים ונבדקו ע"י ועדה פנימית, כשבראש הוועדה עמד שמאי אנגלי חבר דירקטוריון, שהיה דירקטור חיצוני. יתרה מזו, רואה החשבון של DGRE, פירמת הייעוץ הבינלאומית ארנסט אנד יאנג, בדק באמצעות שמאי נוסף את שווי החניונים ואת הערכת השווי, ודיווח בכתב כי שוויים לפי הערכת CBRE סביר ונכון. על סמך זה אישרו בדירקטוריון DGRE את הערכת השווי".

רוזנ'סקי הפנה את מקורביו גם לדו"חות הכספיים של DGRE לסוף הרבעון השלישי 2009, כשרוז'נסקי כבר לא שימש כמנכ"ל החברה, שבהם הוצגה הערכת שווי נוספת שנערכה לחניונים ע"י חברת הייעוץ DTZ שבראשות פול וולפנדן. מדובר באותו וולפנדן שלטענת הפרקליטות בדצמבר 2008, נתן אינדיקציה לא מחייבת לשווי נמוך ב־150 מיליון ליש"ט של החניונים, אך תשעה חודשים לאחר מכן נתן שוב הערכת שווי, שהיתה דומה לזו של CBRE.

"האם בתשעה חודשים עלה השווי פתאום בעיני וולפנדן ב־150 מיליון ליש"ט, או שלאחר עבודה יסודית ומעמיקה הגיע וולפנדן למסקנה שהמספר שלו ושל CBRE דומה?

"כל השיחות, האינדיקציות והחלפת המכתבים שהתרחשו במהלך הערכת השווי שפורסמה בסוף דצמבר 2008 הם חלק ממהלך עסקים רגיל — שיחות לא מחייבות שמקובלות בכל החברות, הן בתחומי השווי והן בתחומי דירוג החברות, שאינם אומרים דבר ואינם קשורים לטענה הסופית. מה שחשוב זה מה שנכתב בדו"חות שפורסמו ונחתמו, ובהם אמרתי כי הם משקפים נאמנה את שווי נכסי החברה בכלל, והחניונים בפרט לתאריך ה־31 בדצמבר, 2008 וללא כל הטעיה כלשהי", ציין רוז'נסקי בשיחה.

"החברה הזרה עשתה הכל"

 

נושא נוסף שבו חשוד רוז'נסקי בהשפעה על שווי הנכסים בדו"חות, נקשר לחברה־הבת לשעבר של דלק נדל"ן, רודשף, שמפעילה תחנות שירות בבריטניה.

איליק רוז איליק רוז'נסקי. "הקרב של חיי" | צילום: בועז אופנהיים איליק רוז

על פי החשד, רוז'נסקי פעל לשינוי הסיווג החשבונאי של רודשף בספרי דלק נדל"ן מ"רכוש קבוע" ל"נדל"ן להשקעה", כשמטרתו היתה להימנע מרישום פחת שנתי של כ־125 מיליון שקל בדו"חותיה הכספיים. לצורך השגת מטרה זו הוביל רוז'נסקי מהלך של חתימה על הסכם ניהול עם צד ג' מפקח, שאפשר את שינוי הסיווג החשבונאי. ואולם, מהממצאים עלה כי למעשה, מאחורי הסכם זה לא עמדה העברת ניהול סיכונים אמיתית מדלק נדל"ן לצד ג', כנדרש בתקן החשבונאי, וכי לצורך הימנעות מרישום הפחת החשבונאי, החברה, ורוז'נסקי בראשה, הטעו את רשות ני"ע ורואי החשבון, ויצרו כלפיהם מצגי שווא בקשר להסכם הניהול.

לגבי סיווגה של רודשף בדו"חות דלק נדל"ן טוענים מקורבי רוז'נסקי כי הרישום החשבונאי בוצע לאחר תשעה חודשים ממועד רכישת רודשף, ללא קשר למכירת החברה, לאחר בדיקה מדוקדקת בפירמת הייעוץ ארנסט אנד יאנג ולאחר החלטה מקדמית ברשות ני"ע. "גם כאן דו"חות החברה שיקפו את מצב רודשף, קרי חברה המופעלת על ידי חברה זרה בלתי תלויה שנותנת בתקופת זמן הכנסה מובטחת תפעולית ממוצעת. החברה הזרה הבלתי תלויה ניהלה, מינתה מנהלים והיתה אחראית לכל ההחלטות התפעוליות והסיכונים", אמר רוז'נסקי למקורביו בסוף השבוע, "האחריות שלה לא עמדה לרגע בספק".

מקורבי רוז'נסקי טענו כי הוא איננו מבין מדוע מהלך אחראי, שבו מונו מפקחים על פעילות החברה שהיוותה השקעה מהותית בשווי של 1.5 מיליארד שקל, מוגדר כ"העברת סיכונים" לדלק נדל"ן וכמרמה. "כמקובל בכל תחומי הנדל"ן להשקעה — מונו מפקחים. כך עושים כולם וכך צריך להיות. אף אחד לא הוטעה וכל העובדות נכונות ומדויקות", אמר רוז'נסקי.

"עליהום נגד דלק נדל"ן"

 

הפליאה של רוז'נסקי גדלה אף יותר, טוענים מקורביו, מאחר שהטענה היא שכל זה בוצע רק כדי לחסוך ב"פחת החשבונאי", כשבפועל שינוי הסיווג מחייב עריכת שמאות עדכנית אחת לשנה, שבה לאף אחד אין ביטחון האם שווי הנכס יעלה או יירד. יתרה מכך: מה שקרה הוא ששווי הנכס ירד אפילו יותר מהפחת בפועל.

"האם נעשתה רמאות מתוכננת כדי לחסוך בפחת ולהפסיד בשמאות?", טען רוז'נסקי בפני מקורביו, "הרי שבשני המקרים הדו"חות הכספיים שיקפו נכונה את שווי הנכסים ואת מצב הפעילות בשטח בצורה חד משמעית. יועצים, רואי חשבון, רובם המוחלט זרים שפעלו על פי כללי ה־IFRS, גיבו, בדקו, ייעצו והמליצו בסוגיות אלה, וכך פעלה הנהלת החברה.

"אני חש תסכול וחושש כי האווירה הציבורית בנושאים כלליים ובנושא דלק נדל"ן הם חלק בלתי נפרד מהשיקולים להעמיד אותי לדין. אני מקווה שהשימוע ייערך בצורה פתוחה, מקצועית וללא דעות קדומות, ותינתן בפניי האפשרות לשכנע את הפרקליטות לשנות את דעתה בנידון", אמר רוז'נסקי.

אחד המקורבים טען עוד כי לרוז'נסקי "בטן מלאה" על ההתרחשויות במיגוון נושאים הקשורים בדלק נדל"ן, אך מאז עזיבתו לפני שנתיים, החליט שלא להגיב על הטלת האחריות מצד גורמים בחברה עליו, לא להגיב להשמצות ולא לאווירה התקשורתית השלילית סביבו. "איליק עוזר ככל שהוא נדרש על ידי הנהלת החברה ומאמין שבהתנהלות יצירתית ונכונה של בעלי השליטה, ההנהלה והדירקטוריון, יימצא פתרון למצב החברה. רוז'נסקי לא מוצא לנכון להגיב בשלב זה לאי־הצדק שנעשה לו ולומר את אשר על לבו, למרות שיש לו הרבה מה להגיד".

איליק רוז'נסקי עצמו סירב להגיב לכתבה ואמר כי "הנהלת החברה בראשותי ובראשות חווה זמיר טואף ויוסי פרידמן פעלה בצורה אחראית ומקצועית על פי כל הכללים. אני מאמין שבמהלך השימוע והצגת העובדות תשתנה עמדת הפרקליטות", אמר. רוז'נסקי סירב להתייחס לשאלות לגבי מצבה של דלק נדל"ן. 

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
שיחזיר את המשכורות והבונוסים וימנע ממאסר
הפרקליטות לא תוותר לרוז'נסקי כי הציבור לא ייתן לשכוח איך שדדו אותו. רוז'נסקי בדרך להרשעה בטוחה וזה עשוי אף להסתיים במאסר או בקנס גבוה או בשניהם. אולי כדאי שפשוט יחליט להחזיר את הכסף - עשרות מיליוני השקלים של שכר ובונוסים שקיבל, שישאיר משכורת של 20 אלף ש"ח לכל השנים בהם עבד (שה גם יפה מאד לחברה שהוא הוביל לפשיטת רגל) ומחיאות הכפיים שיקבל מהציבור יספיקו כדי לסגור את התיק. עשרות מיליוני השקלים האלה יוסיפו לבעלי האג"ח חלק מהחוב. מה הסיכוי שזה יקרה?
יריב  |  29.01.12
לכל התגובות