אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איראן מגיבה לסנקציות: הצעת חוק - לעצור כבר עכשיו את יצוא הנפט לאירופה צילום: בלומברג

איראן מגיבה לסנקציות: הצעת חוק - לעצור כבר עכשיו את יצוא הנפט לאירופה

זאת עד הסרת החרם האירופי שמתוכנן להתחיל ביולי; הבנק המרכזי האיראני הנהיג שער חליפין אחיד לריאל כדי לעצור ההידרדרות בערכו

29.01.2012, 14:34 | דורון פסקין וסוכנויות הידיעות

איראן מגיבה לסנקציות שהוטלו עליה על ידי האיחוד האירופי ועל ההשלכות שלו על הכלכלה המקומית. הפרלמנט האיראני רוצה לעצור את יצוא הנפט לאירופה עד שהאיחוד האירופי יבטל את החרם המתוכנן על משלוחי הנפט האיראניים. כמו כן, הבנק המרכזי האיראני  מנהיג שער חליפין אחיד - בניסיון לבלום את ההידרדרות בערכו של הריאל, המטבע המקומי.

הפרלמנט באיראן ניסח הצעת חוק הקוראת לממשלה לעצור את יצוא הנפט לאירופה עד אשר האיחוד האירופי יבטל את החרם המתוכנן על משלוחי הנפט האיראניים - כך דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית פארס, בצטטה חבר פרלמנט. ההצבעה על הצעת החוק אמורה היתה להתקיים היום - אך היא נדחתה.

מנכ"ל חברת הנפט האיראנית: הנפט יזנק ל-150 דולר ביום שישי ננעל מחיר הנפט בארה"ב על 99.56 דולר לחבית. דבריו של המנכ"ל באים על רקע החלטת האיחוד האירופי שלא לרכוש נפט מאיראן סוכנויות הידיעות, 5 תגובותלכתבה המלאה

החוק יחייב את איראן להטיל חרם יבוא על מדינות המשתתפות בחרם של האיחוד האירופי - כך לפי נאסר סודאני, סגן יו"ר נציבות האנרגיה של הפרלמנט, שצוטט בסוף השבוע בסוכנות הידיעות הרשמית האיראנית.

האיחוד האירופי החליט בשבוע שעבר להטיל חרם על הנפט האיראני החל מ-1 ביולי כדי להגביר את הלחץ על איראן לחדול מתוכנית הגרעין שלה. גורמים רשמיים באיראן איימו מאז לשבש את מעבר הנפט במצרי הורמוז, שם עוברים 20% מאספקת הנפט העולמית. אירופה היא הצרכנית השנייה בגודלה בעולם של נפט איראני אחרי סין ומייבאת 450 אלף חביות ביום - כך לפי משרד האנרגיה האמריקאי.

שער אחיד לריאל

 

בתוך כך, הבנק המרכזי האיראני החל מאתמול להנהיג שער חליפין אחיד וזאת בהמשך לניסיונו לבלום את ההידרדרות בכוחו של המטבע המקומי, הריאל. לפי הודעת הבנק, השער החדש נקבע על 12,260 ריאל לדולר. עד כה הנהיג הבנק שני שערי חליפין רשמיים - אחד עבור עסקאות הממשלה (כולל עסקאות יבוא) והשני עבור הנוסעים לחו"ל ואנשי עסקים המעוניינים ברכישת מט"ח.

יוזכר כי נוכח הירידה המהירה בכוחו של הריאל, הנהיגו הרשויות בטהרן לפני מספר שבועות שער קבוע של 14,000 ריאל לדולר. למרות זאת, בשוק השחור שער המטבע המשיך להידרדר לרמות הנמוכות ביותר בהיסטוריה שלו (סביב 22,000 ריאל לדולר).

"מבריחים" את הריאל לעיראק

ובתוך כך, עולה מדיווחים המגיעים מעיראק כי סוחרים איראנים "מבריחים" את הריאל הקורס מהמדינה. לפי הדיווחים, סוחרים איראנים מחליפים עם עמיתיהם העיראקים בגבול את המטבע האיראני לדולר. מצב זה יוצר לחץ על שוק המט"ח בעיראק.

 

מקורות בעיראק טוענים כי רכישות הדולרים המוגברות על ידי הסוחרים האיראנים מביאות לעליית שער הדולר בעיראק. מקורות בבנק העיראקי המרכזי מוסרים כי בשבועות האחרונים עלה קצב הביקוש היומי לדולרים בשוק העיראקי מ-160 מיליון דולר ל-200 מיליון דולר, וזאת עקב הביקוש מצד האיראנים.

בעיראק טוענים כי תופעה דומה התרחשה בתקופת סדאם חוסיין, אז נהרו הסוחרים העיראקים לירדן כדי להחליף את הדינאר העיראקי בדולר. בנוסף, הסוחרים האיראנים דורשים מעמיתיהם העיראקים תשלום במזומן ובמט"ח על אספקת המוצרים אותם הם מייצאים.

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

תגיות