אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת "כלכליסט": איך לומדים בבית הספר של אפל? צילום: בלומברג

בדיקת "כלכליסט": איך לומדים בבית הספר של אפל?

יצרנית האייפד החלה להוציא ספרי לימוד אינטראקטיביים, שנועדו להחליף את הספרים המודפסים ושיעורי הבית החדגוניים. "כלכליסט" בדק את כותרי Textbooks, שבהחלט מספקים דרך ייחודית להציג חומרי לימוד - אך עדיין לא מציגים שינוי של ממש באופן הלמידה

29.01.2012, 16:49 | שי ענבל

באירוע החינוך של אפל שנערך החודש הציג סמנכ"ל השיווק פיל שילר את עתיד החינוך כפי שרואה אותו אפל: מכשיר אייפד טעון לכל תלמיד, שבנוסף למשחקים ולאפליקציות יכלול גם את כל ספרי הלימוד שלו.

אפל הציגה את נתוני החינוך העגומים של ארה"ב (שטובים מאלה של ישראל) בהשוואה לעולם, יחד עם עדויות של מורים על כך שהתלמידים פשוט משועממים. חלק מהפתרון, לפי אפל, הוא ספרי לימוד אינטראקטיביים שישימו קץ לתיק הכבד בדרך לבית הספר, להוצאות הגדולות של ההורים, ולחדגוניות של הספרים הרגילים והסטטיים עם הנייר והאותיות המודפסות עליהם.

לשם כך יצאה גרסה חדשה לאפליקציית הספרים של אפל, iBooks 2, שהחידוש בה הוא קטגוריה חדשה בשם Textbooks, אשר כוללת ספרים שניתנים להורדה במחיר של כ־14 דולר. הורדנו והתנסינו בהם כדי לבדוק אם האייפד צופן בתוכו את ספרי הלימוד של העתיד.

ספר עם וידיאו ומודלים תלת-ממדיים
כותר אינטראקטיבי משלכם לכתוב ספר ישירות לאפסטור אפל הפכה את תהליך יצירתו של ספר לימוד לאייפד לפשוט במיוחד, אבל שולטת באופן מוחלט על מה שתוכלו לעשות איתו רפאל קאהאןלכתבה המלאה

מניסיון אישי, האייפד עצמו אכן טוב לשימושי למידה רבים. צפייה במצגות או בחומרים סרוקים וסימון טקסטים בתוכם, רישום הערות בצד, ניהול מערכת שעות וכתיבה באופן חופשי על המסך - כל אלה הם דברים שקל מאוד לעשות באמצעות הטאבלט של אפל בזכות אפליקציות מתאימות. באפסטור גם אפשר למצוא מגוון גדול של אפליקציות חינוכיות, מיישומי וולפרם אלפא ועד לאפליקציות אינטראקטיביות ללימוד אסטרונומיה.

אפל ראתה את הפוטנציאל הגדול שמספקת הפלטפורמה, אך מנגד את היעדר ספרי הלימוד ה"רשמיים" שזמינים לאייפד. באירוע שערכה הדגישה את שיתופי הפעולה עם הוצאות ספרים גדולות בארה"ב כמו מק'גרו־היל ופירסון, שיהפכו ספרי לימוד רבים לזמינים בגרסת iBook. זו אמורה להיות אינטראקטיבית יותר וכזו שמנצלת את יתרונות המכשיר ומסך המגע. בינתיים יש שמונה ספרים כאלה, שבעה מהם בתשלום ולכן לא זמינים בישראל, בדומה לשאר הספרים ב־iBookStore של אפל.

"Life on Earth" של הביולוג האמריקאי E.O. Wilson הוא ספר חינמי שזמין גם בחנות הישראלית, ומכיל שני פרקים שמהווים הצצה לספרים עתידיים שייצאו. קשה לקרוא לו ספר לימוד במובן הקלאסי של המילה, שכן הוא לא מיועד לתלמידים וקשה לראות מוסדות חינוך משתמשים בו. הוא למעשה נועד לגרות סקרנות וללמד מושגי יסוד על קצה המזלג.

בשביל אפל הוא כמובן דוגמה מצוינת ליכולות הפלטפורמה: הספר כולל גלריות תמונות באיכות גבוהה, סרטים מצוינים ומבוימים היטב המשתלבים בתוך הספר, יישומונים אינטראקטיביים בין הפסקאות שמציגים את מבנה התא וגופי החרקים, ושימוש רחב במודלים תלת־ממדיים. עם מחוות ה־Zoom־to־Pinch המוכרות באייפד ובאייפון תוכלו לחקור דגם תלת־ממדי מכל צדדיו.

ללמוד דרך האייפד ללמוד דרך האייפד ללמוד דרך האייפד

ללא ספק חוויית השימוש ב"ספר" במקרה כזה מהנה לאין שיעור בהשוואה לצורה המסורתית. הספר כולו - מעמוד השער, דרך תוכן העניינים ועד לחוויית הדפדוף עצמה - מזמין לצלול לתוכו שעות ארוכות. הדפים גם משתנים בהתאם לדרך שבה מחזיקים את המכשיר: כשהוא אנכי קטעי הווידיאו והתמונות מונחים בצד והטקסט מקבל את הכבוד הראוי לו. חלק גדול מהרעיונות כאן ראינו כבר במגזיני האייפד, אבל ההרגשה הפעם היא של יותר מגימיק, דרך ייחודית להציג נושאים מדעיים.

רוב הפיצ'רים הנוספים שקיימים ב־Textbooks הם וריאציה של מה שקיים בכל iBook: סימון טקסט, הגדלת פונט, כתיבת הערות, סימון עמודים, מילון מונחים מיוחד עבור כל ספר, חיפוש טקסט ועוד. חידוש מעניין הוא כרטיסיות לימוד שנוצרות אוטומטית לאחר סימון קטעים בספר וכתיבת הערות להם, כך שהקטע המסומן מופיע בצד אחד וההערות מופיעות בצדו השני של הדף.

בנוסף ניתן למצוא מונחים מתוך המילון, אבל אלה אינם ניתנים לשינוי ואי אפשר להוסיף להם הערות. גם לא ניתן לערוך את הכרטיסיות האישיות באזור ה־Study Cards עצמו, וכדי לבצע את הפעולה הזו חייבים לחזור אל תוך הספר. עם זאת, ניתן לבחור אילו כרטיסיות להציג (לפי צבעים למשל), והדפדוף ביניהן נוח ומעוצב אם כי מעט מוזר על המסך הגדול של האייפד.

השקת ה-iBooks 2, צילום: בלומברג השקת ה-iBooks 2 | צילום: בלומברג השקת ה-iBooks 2, צילום: בלומברג

היוצרים עדיין לומדים את היכולות החדשות

 

בהשוואה ל־"Life on Earth", שאר ספרי הלימוד שזמינים כיום כ־iBooks פחות מרגשים. עם זאת, גם הם מציגים חוויה חדשה ומיוחדת, ובניגוד ל־iBooks מדובר בספרי לימוד של ממש שקיימים בבתי ספר. כבר כיום תלמידי תיכון יכולים לרכוש אותם ולהחליף את גרסאות הנייר. החידושים שראינו פה הם מעין בחנים קטנים בתוך הפרקים שעליהם ניתן לקבל פידבק מיידי. אלה מורכבים לרוב משאלות אמריקאיות ומאפשרים גם לגרור תמונות אל המקום הנכון.

לאחר התנסות בכמה ספרים, הרושם שקיבלנו הוא שהאייפד מצוין עבור לימודי ביולוגיה, כימיה ופיזיקה ואילו עבור מתמטיקה פחות, לפחות בינתיים. אולי זה נובע מחוסר היצירתיות של היוצרים, אולי ממגבלות המדיום, אבל התחושה היא של אותו תוכן באריזה אחרת: אי אפשר לפתור את התרגילים בתוך היישום ועדיין צריך לכתוב את הפתרון על דף; הסרטונים מעטים ומציגים במקרה הטוב הוכחות של משפטים בליווי אנימציות; והאינטראקציה מסתכמת בדפדוף נוח. לדעתנו הדבר טוב יותר מאשר ספר רגיל, כבד ויקר (הפער הוא של 10 דולרים לפחות לטובת הגרסה הדיגיטלית), אבל קשה לומר שמשולבת כאן חוויית למידה חדשנית.

השורה התחתונה

ה־Textbooks של אפל הם ניסוי מעניין ששווה לעקוב אחריו. שכלול הפלטפורמה והגדלת האינטראקציה בספרי הלימוד הם תהליך מתבקש בטכנולוגיה של היום, וייאמר לזכותה של אפל שהיא הראשונה שבאמת מעוניינת ליצור פלטפורמה רחבה וקלה לפיתוח, עם תוכנת iBooks Author למק ושיתופי פעולה עם הוצאות ספרים. החזון נראה מבטיח מאוד וקל לראות את אפל מבצעת מהפכה גם בתחום זה, גם אם זה ייקח זמן — אייפד עדיין עולה החל מ־500 דולר, גם לתלמידי תיכון. רק שהסוללה לא תיגמר באמצע יום הלימודים.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה