אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יום שלישי הגורלי: היום הקובע של צים, אמפל ודלק נדל"ן מגיע צילום: אוראל כהן

יום שלישי הגורלי: היום הקובע של צים, אמפל ודלק נדל"ן מגיע

אמפל הודיעה שלא תשלם קרן של 130 מיליון שקל • צים לא עומדת באמות מידה פיננסיות וחייבת להציג תוכנית עסקית מעודכנת • ובעלי האג"ח של דלק נדל"ן מסרבים לוותר לבעל השליטה על 600 מיליון שקל • שלוש חברות, עשרה תרחישים, יום אחד

30.01.2012, 06:55 | שניר הנדלר, רחלי בינדמן, נעמה סיקולר ולירוי פרי

הימים הקרובים עשויים להכריע את גורלן של אמפל, דלק נדל"ן וצים של החברה לישראל: אמפל שבשליטת מימן הודיעה שלא תשלם מחר תשלום קרן של 130.6 מיליון שקל למחזיקי האג"ח שלה מסדרה ב' כשמנגד, מחזיקי האג"ח מאיימים בהליכה לפירוק; ליצחק תשובה, בעל השליטה בדלק נדל"ן, יש יומיים להציג מתווה כולל ומוסכם להסדר חוב, אחרת תפנה דלק נדל"ן להקפאת הליכים ואילו צים לא עומדת באמות המידה הפיננסיות של הבנקים - שאיתם הגיעה רק לפני פחות משלוש שנים להסדר - תצטרך להציג לנושיה נוסחה להסדר חוב חדש. האם בעלי השליטה בחברות יסכימו להזרים כסף לחברה? האם יפעלו המוסדיים באגרסיביות וינקטו הליכים משפטיים כנגד החברות והעומדים בראשן? "כלכליסט" ממפה את התרחישים האפשריים.

1. אמפל

מחלוקת בין בעלי האג"ח

ליוסי מימן, בעל השליטה באמפל, יש בדיוק 48 שעות לקבל החלטה האם הוא מזרים כסף או ערבויות לטובת מחזיקי האג"ח. אחרת, תרחיש של פירוק החברה על ידי מחזיקי האג"ח בבית המשפט יתקרב אליו ויהפוך להיות ממשי.

ב־31 בינואר אמורה אמפל לשלם למחזיקי אג"ח ב' שלה תשלום קרן בהיקף של 130.6 מיליון שקל, אלא שהחברה כבר הכריזה באופן חד צדדי כי לא תעביר את התשלום הקרוב וזאת בעקבות מגעים להסדר שהיא מנהלת עם כלל מחזיקי האג"ח שלה, על רקע בקשתה לדחות את תשלומי הקרן של כלל הסדרות במשך שנתיים. התנערות מתשלום הקרן בסוף החודש יקנה לבעלי האג"ח בפעם הראשונה זכות להעמיד את החוב כלפיהם לפירעון מיידי ולפנות לביהמ"ש בבקשה לפירוק.

מחזיקי אג"ח ב', סדרת האג"ח עם החוב הגבוה מבין שלוש הסדרות, דרשו כי המו"מ מול החברה ינוהל במסגרת נציגות נפרדת. ל"כלכליסט" נודע כי נציגות אג"ח ב' שכוללת את עו"ד אריה דנצניגר, נציגים מכלל ביטוח, בית ההשקעות מיטב וכן את היועץ אדוארד קלר, ניהלה לאחרונה פגישה ראשונה מול החברה שבה דרשה הנציגות לדעת לפני תחילת כל דיון על הסדר אפשרי איזו התחייבות מימן מוכן לקחת על עצמו על מנת להבטיח את מלוא תשלום החוב למחזיקים. "הבהרנו לחברה שעד שאין התחייבות של מימן אין על מה לדבר ומאז לא שמענו מהם. אנחנו מחכים לטלפון", סיפר מחזיק אג"ח שנכח בישיבה. "אם לא יגיע הטלפון, נלך לבית משפט. להערכתי, החברה תבקש ממנו לחכות עם ההליכים המשפטיים בתמורה להצעה ראשונית. אם זה לא יקרה, והם מוזמנים לבדוק אותנו, אנחנו נלך עד הסוף.

"למהלך של פירוק יש משמעות מרחיקת לכת מעבר לגבולות אמפל, והיא האמירה שלנו כמוסדיים שאי אפשר למרוח אותנו. המפתח לכל הסיפור הוא כמה מימן ישים. הוא מתעקש שהוא מבקש רק דחיית תשלומים ולא תספורת, אז שיוכיח וייתן ערבויות, אחרת הוא ייכנס למערבולת שיהיה לו קשה לצאת ממנה".

הטיעון המרכזי של מחזיקי אג"ח ב' הוא שלחברה יש די כסף בקופה לשלם את התשלום הקרוב, ולכן אין סיבה לדחותו. במכתב ששלחה נציגות אג"ח ב' לעו"ד אברמי וול, המייצג את אמפל, היא איימה בנקיטת צעדים משפטיים כנגד מימן ודירקטוריון אמפל אם זו לא תשלם את תשלום הקרן הקרוב.

במכתב טענו מחזיקי האג"ח של אמפל כי בדצמבר האחרון עמדה להנהלת אמפל הזכות לדרוש מחברת מרחב שבשליטת מימן או ממימן עצמו להשיב לאמפל הלוואה של 20 מיליון דולר בתוספת ריבית. אלא שהחברה החליטה לאפשר למרחב להמיר את ההלוואה בקבלת 25% מהאחזקה של מרחב השותפה עם אמפל בפרויקט אתנול בקולומביה. לטענת מחזיקי האג"ח, עשרה ימים בלבד לאחר מכן ביקשה אמפל דחיית תשלומים ממחזיקי האג"ח. "איך הם מוותרים למימן על החוב שלו ושבוע אחרי זה באים אלינו להגיד שמבקשים דחייה? האם היה דיון מקיף בדירקטוריון שקבע כי יש להעדיף להשקיע בפרויקט אתנול על פני קבלת כסף שמגיע מבעל השליטה?" שואל מחזיק אג"ח ב'. "אני לא חייב שהם ישלמו לנו את כל תשלום הקרן הקרוב אבל לפחות חלק. אין לי שום סיבה לאפשר להם סתם כך לדחות לי תשלום בשנתיים, כשבזמן הזה הוצאות המטה הגבוהות יאכלו את כל הכסף שבקופה".

אלא שלא כל מחזיקי האג"ח מחזיקים בעמדה חריפה שכזו. "אנחנו מלכתחילה חשבנו שלא נכון להקים כמה נציגיות אלא נציגות מחזיקי אג"ח אחת שתדון מול החברה. מה קורה עכשיו? במקום שננהל חזית אחידה מול החברה, מחזיקי אג"ח ב' מתקשקשים מול החברה אם כן ישלמו להם את התשלום הקרוב או לא", אומר מחזיק אג"ח המחזיק בכמה סדרות שונות של אמפל. "הרי גם מחזיקי אג"ח ב' יהיו בבעיה אם לחברה ייגמר הכסף בקופה בסוף השנה. מה שמחזיקי אג"ח ב' לא מבינים זה שאם הם לוקחים את החברה לפירוק, אז לוקחים את כל הכסף שיש בקופה ומחלקים אותו, כך שכל סדרה תקבל בערך אותו דבר".

עוד מוסיף המחזיק: "אם מחזיקי אג"ח ב' יקבלו עכשיו את הכסף, אז בנובמבר, שבו מגיע תשלום נוסף למחזיקי אג"ח א', הם גם ידרשו שישלמו להם, ובסוף כל סדרה תקבל בין 25%-30% מהחוב שלה מתוך הכסף ששוכב בקופה ומה עשינו בזה? מחזיקי אג"ח ב' שוברים את הכלים ואומרים: 'קודם תביאו את הכסף, אחרי זה נשב ונדבר' אבל אני לא מבין את הטקטיקה הזו למעט ניסיון להלחיץ את החברה ולגרום להם לעשות ויתור מהיר".

על פי ההערכות, גם אם יווצר מצב שבו לא יושגו הסכמות עם מחזיקי אג"ח ב' עד יום שלישי, אמפל לא תמהר להגיש בקשה להקפאת הליכים לבית המשפט שתמנע את מהלך הפירוק ."אמפל זו חברה שתתקשה להשיג הקפאת הליכים, כי זו חברת השקעות ולא עסק חי שיש חשש שהספקים שלו יברחו לו", אומר מחזיק אג"ח פחות מילטנטי. "אני חושש פשוט ממצב שבו מחזיקי אג"ח ב' ילכו רחוק מדי לפירוק ואז עולה השאלה, למשל, מה יעלה בגורל החברה־הבת גדות מיכליות. מניות החברה משועבדות כולן לבנק דיסקונט והוא יכול לדרוש לממש את המניות במהירות. זו לא תקופה מדהימה למכור נכסים כאלה ויכול להיות שלא יישאר לנו כלום אחרי המימוש של דיסקונט, בעוד שאם נחכה קצת, יש לגדות ערך גבוה יותר".

בשורה התחתונה, מחזיקי אג"ח ב' משתמשים כעת בכל התחמושת שברשותם מול החברה מתוך ציפייה לקבל עד יום שלישי הקרוב התחייבות מסוימת מצד בעל השליטה. חרף טענות מחזיקי אג"ח אחרים, מחזיקי אג"ח ב' ממש לא פוחדים ללכת עד הסוף ולקחת את החברה לפירוק אם בעל הבית לא ייתן הצעה של ממש להבטיח את החזר החובות.

2. צים

החברה לישראל תידרש להזרים הון נוסף

צים אמורה להציג עד מחר, תוכנית עסקית מעודכנת לשורה של בנקים זרים, לאור התחייבויות של כשני מיליארד דולר שבאמות המידה הפיננסיות שלהן, היא איננה עומדת. נכון לסוף הרבעון השלישי עמדה החברה באמות המידה, אולם היא העריכה מבעוד מועד כי נכון לסוף השנה היא עשויה להפר אותן, ולכן פנתה מראש לבנקים בבקשה לשינוי ההתניות, בהנחה שהן יופרו לקראת סוף השנה.

בתחילת ינואר, לאחר שההתניות אכן הופרו סיווגה צים מחדש את ההתחייבויות האלה כחובות לזמן קצר, מאחר שלא קיבלה הקלות מחלק מהבנקים באמות המידה הפיננסיות. לכן, אם החברה לא תדווח בקרוב על הסדרת העניין, היא עשויה להידרש לפחות בחלק מהמקרים לפירעון מיידי של החוב. בימים האחרונים פועלים בצים בקדחתניות מול הבנקים הזרים שכלפיהם מרבית החוב, אך גם מול הבנקים הישראליים במטרה לארגן מחדש את חובותיה של החברה כלפיהם.

בינתיים, גם הסביבה העסקית שבה פועלת החברה ממשיכה להיות קשה והיא צפויה על הרקע הזה להציג הפסד כבד בדוחותיה לסיכום הרבעון הרביעי ולשנת 2011 כולה. ברבעון השלישי כבר דיווחה צים על הפסד של 66 מיליון דולר ומדובר בהפסד מצטבר של 245 מיליון דולר בתשעת החודשים הראשונים של 2011.

צים כבר הגיעה לפני שנתיים להסדר חוב ענק עם מחזיקי האג"ח שלהם היא חייבת כ־380 מיליון דולר. על פי תנאי ההסדר הקודם, החברה קיבלה דחייה עד ל־2016 בתשלום הקרן ואופציה לדחות אותה פעם נוספת ל־2020 בתרחישים מסוימים בכפוף לתוספת ריבית. ההערכה בשוק ההון היתה כי במסגרת ההיערכות הנוכחית מול הבנקים צפויה צים לשוב אל מחזיקי האג"ח שלה ולנסות להגיע להסדר חדש איתם. עם זאת, בשלב זה נמנעה צים מלפנות למחזיקי האג"ח שלה בעניין.

בצים ובחברה לישראל מעריכים שבסביבה הציבורית הקיימת יהיה קשה להגיע שוב להסדר חוב על אחת כמה וכמה כאשר ההסדר הקודם זכור לשמצה בתור ההסדר הגדול ביותר בתולדות הבורסה. אלא שצים צפויה להפעיל את התנאי מההסדר הקודם שדוחה את תשלום הקרן בארבע שנים, ולא מן הנמנע שללא שיפור בתנאי הסחר הימי תחזור בכל זאת פעם נוספת למחזיקי האג"ח שלה.

בינתיים נסמכת צים גם על בעלי המניות. הסדר החוב כלל רשת ביטחון שלפיה התחייבו החברה לישראל וחברות פרטיות של עידן עופר להזרים כל אחת 50 מיליון דולר לחברה בתנאים מסוימים. צים הודיעה עם פרסום הדוחות לסיכום הרבעון השלישי על הפעלת רשת הביטחון, והכסף שטרם הועבר לצים צפוי לזרום אליה בימים הקרובים ולהוות חלק מהפתרונות שתציג החברה לבנקים הזרים. לא מן הנמנע כי גם כאן תחזור החברה פעם נוספת בקרוב לבעליה ותבקש הזרמה או הלוואה נוספת.

במקביל מנסה צים לקדם בימים אלה שני תהליכים: האחד, חיסכון בהתייעלות פנימית שכוללת סגירת פעילויות לא רווחיות, פיטורי עובדים ושינויים אסטרטגיים בהפעלת הקווים. השני:בחינת אפשרויות למיזוג החברה עם שחקניות נוספות בעולם התובלה הימית על מנת ליצור גוף שייהנה מיתרונות גדולים יותר לגודל. שמות שהוזכרו בהקשר הזה הם NYK ו־ K LINE היפניות. עם זאת, על פי תנאי שטר ההפרטה של צים המדינה מחזיקה מניית זהב בחברה, ולכן מהלכים שכרוכים בשינוי מבנה הבעלות (החזקה של יותר מ־24% מהון המניות) חייבים לקבל אישור מראש של שר האוצר ושר התחבורה.

צים אף מתכננת לצקת את הפעילות הבינלאומית לחברה חדשה שתהפוך לחברה־בת של צים ולחברה־נכדה של החברה לישראל כאשר רק החלק הישראלי של הפעילות שמהווה כ־15% מנפח הפעילות, תישאר בידי המדינה מניית הזהב. עם זאת, צים טרם קיבלה אישור ליישום המהלך.

3. דלק נדל"ן

מחכים להחלטה של תשובה

הימים הקרובים יקבעו את עתידה של דלק נדל"ן - להיות או לחדול. החברה, בשליטתו של יצחק תשובה, התנהלה בשגרה עד יולי האחרון, אז השוכר המרכזי של החברה בבריטניה (NCP) אותת על מצוקה תזרימית וגרם להתמוטטות מגדל הקלפים של תשובה, שהיה רופף עוד קודם לכן. כעת, דלק נדל"ן תנסה להגיע להסכמות מול כלל בעלי האג"ח בתוך ימים, או שתפנה להקפאת הליכים ופירוק - דרך שתחתום את דרכה של דלק נדל"ן בשוק ההון, אך תחשוף את תשובה לנזקים מסוג אחר.

ביולי האחרון דלק נדל"ן הטילה את הפצצה שלקראתה כבר היו מוכנים בשוק - התשלום למחזיקי אגח כ"ה בספטמבר, בהיקף של 300 מיליון שקל, לא שולם, ודלק נדל"ן, שהגיעה לחדלות פירעון, ביקשה דחייה על סוף ינואר לצורך גיבוש הסדר חוב מול כלל בעלי האג"ח, שהחוב כלפיהם מסתכם ל־2.15 מיליארד שקל.

כבר בספטמבר נוהל משא ומתן מול קרן השקעות אמריקנית (CIM), שהתעניינה לרכוש את השליטה מתשובה, אולם זו נסוגה לאחר שבדיקות הנאותות חשפו חברה פצועה ומדממת הרבה יותר מכפי שסברו בתחילה. מאז ועד היום מנסים תשובה ונציגיו למצוא את דרך המלך, או במילים אחרות - לבדוק על כמה מהחוב יסכימו בעלי האג"ח למחול, אם בכלל.

במהלך השבועיים האחרונים גובש מתווה כללי להסדר חוב, שלפיו התיישרו כלל הנציגויות. על פי מתווה זה, חלף החוב הקיים יקבלו מחזיקי האג"ח שתי סדרות חדשות וארוכות בהיקף כולל של 1.3 מיליארד שקל, שיובטחו בשעבודים אישיים מצד תשובה, וכן בשעבוד שני על החברות הבנות אלעד מגורים ו־DGRE. בנוסף, יקבלו בעלי האג"ח קרוב ל־50% ממניות דלק נדל"ן, שאליה יזרים תשובה כ־250 מיליון שקל בחמש השנים הראשונות, וכן יתחייב להציע לרכוש את מניות בעלי האג"ח לפי שווי חברה של כ־480 מיליון שקל.

אף שהושגו הסכמות באשר לכ־90% מגובה החוב, עדיין קיימת מחלוקת בין הצדדים: בעלי האג"ח דורשים שכל התחייבויותיו של תשובה וכן הסכומים שאותם יתחייב להזרים יהיו צמודים למדד המחירים לצרכן. במספרים, מדובר בתוספת של כ־180 מיליון שקל, מהלך שתשובה מסרב לו בתוקף. נקודת מחלוקת נוספת נוגעת לדרישת מחזיקי האג"ח כי תשובה יזרים בין 80 ל־120 מיליון שקל ישירות לחשבונות מחזיקי האג"ח, עת יושלם ההסדר. אם לא די בכך, הרי שקיימת גם מחלוקת פנימית בין מחזיקי האג"ח כמה תקבל כל סדרה מתוך המזומן הראשוני שתשובה עשוי להזרים.

התרחיש הפסימי ביותר מבחינת שני הצדדים הוא תרחיש שבו לא תושג הסכמה ודלק נדל"ן תפנה להליך של הקפאת הליכים ופירוק. במקרה כזה, בעלי האג"ח עשויים לקבל כמאות מיליוני שקלים, ומנגד תשובה ונציגיו יקבלו מכה חזקה בכנף המוניטין, ועלולים לחשוף את עצמם לחקירה שאולי תיכנס גם לקבוצת דלק, החברה־האם הקודמת של דלק נדל"ן.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
בצים צריך לפטר את המנהלים שכשלו !!!
שלא יספרו סייפורי מעשיות.אין להם שום תוכנית איסטרטגית משלהם. במקסימום הם יקנו יעוץ איסטרטגי מאיזו חברה ידועה על מנת שיהיה להם כיסוי תחת.את חברת הספנות צים צריכים לקחת בחזרה מאחים עופר וכרגע בגלל המצב שלה להלאים. אם לאחים עופר יש טענות -ובטח יהיו להתחזבם איתם בעוד 15 שנים כשצים תתחיל להרויח .את הניהול בצים צריך להפקיד בידי מומחי הספנות שהורחקן ע"י משפחת עופר ..
דמוקלס  |  31.01.12
לכל התגובות