אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ח"כ חיים כץ: "הפנסיה היום היא בלוף, משחקים בכסף של הציבור" צילום: אביגיל עוזי

ח"כ חיים כץ: "הפנסיה היום היא בלוף, משחקים בכסף של הציבור"

ח"כ כץ שיזם הצעת חוק להורדת תקרת דמי ניהול בכנס הרצליה: "לא הגיוני שהחוסך ייתן לבנקים 0.25% מהפנסיה שלו". עודד שריג ענה לו: "אין ריכוזיות בשוק הפנסיה"

01.02.2012, 09:00 | רחלי בינדמן

ח"כ חיים כץ המשיך לתקוף היום (ד') בכנס הרצליה את דמי הניהול של האפיקים הפנסיוניים השונים. כץ, שיזם הצעת חוק שתוריד את תקרת דמי הניהול בקופות הגמל לשיעור של 0.7% ועורר את זעקת הגופים שטענו כי בדמי ניהול כאלה אפשר להחזיר את המפתחות, דיבר היום (ד') בכנס הרצליה והתבטא אף הוא על הצורך להגן על כספי החוסכים לפנסיה.

לדבריו, "עד שנת 95 (אז סגרו את קרנות הפנסיה הוותיקות לכניסת חוסכים חדשים –ר"ב) בנאדם ידע בדיוק כמה כסף יקבל לפנסיה. אז זה בוטל. אחרי זה הגיעה רפורמת בכר שהוציאה את קופות הגמל מהבנקים ונתנו לבנקים לספק ייעוץ פנסיוני לחוסכים. לא הגיוני שהחוסך ייתן לבנקים 0.25% מהפנסיה שלו עבור ייעוץ לכל החיים. זה לא מוסרי, מה גם שהבנקים נגועים בעצמם בניגוד עניינים מול החוסך כי הם מספקים לו שירותים נוספים".

כץ הוסיף ואמר, כי "פעם היינו מקבלים אג"ח מיועדות מהמדינה לפנסיה, עם תשואה מובטחת בשיעור של 70% מהפנסיה, עכשיו ירדו ל-30%. המדינה צריכה לחזור לתת אג"ח מיועדות לפנסיה. צריך ליצור פנסיה, היום יש בלוף. היום יש ערימת כסף שכולם מנסים לחגוג עליו.משחקים בכסף של הציבור"

 

שריג: "יש תחרות"

המפקח על הביטוח, עודד שריג, השיב לו בכנס באומרו שאין ריכוזיות בשוק הפנסיה. "תסתכלו על רשתות המזון ותראו ריכוזיות מהי. תסתכלו על העיתונות ותראו ריכוזיות מהי, תסתכלו על השוק הפנסיוני ולא תראו ריכוזיות", טען שריג. "נפגשנו עכשיו עם נציגי קרן המטבע. אחד מהם אמר לי שהוא לא מבין למה צריכים להיות יותר מחמישה גופים פנסיונים. מה לעשות, זה ענף עם יתרון משמעותי לגודל. יש מחקרים תאורטיים ואמפירים שמראים שעיקר הירידה במחיר היא במעבר ממונופול לדואופול. בהינתן שיש חמישה גופים שמתחרים ביניהם השוק הוא מספיק תחרותי. דמי הניהול הממוצעים נמצאים מתחת לתקרה וזו ההוכחה לזה שיש תחרות".

שריג הוסיף ואמר, כי "יש דיסוננט קוגניטיבי בין הצעקות בשטח למציאות בפועל. לא צריך להוציא דברים מפרופורציה, העובדות הן שדמי הניהול בישראל דומים לאלו שבאירופה ובעולם".

שרג הדגיש, כי "אנחנו בוחנים את נושא דמי הניהול ויש לנו תוכניות שיושבות כרגע במשרד המשפטים לרפורמה בדמי הניהול והן מחכות לסיום הנוסח. מדובר בתוכניות מדודות, מבוססות על נתונים, שיגרמו לכך שדמי הניהול לחוסכים הקטנים יירדו. אבל המהלך נעשה בצורה שקולה כדי למנוע מהשוק כולו להתמוטט". 

הרפורמה של האוצר מדברת על הורדת תקרת דמי הניהול בקופות הגמל ובביטוחי המנהלים לשיעור של 1.2% מהצבירה ו-5% מההפקדות השוטפות. "חיסכון פנסיוני הוא לעשרות שנים ואנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לנקוט צעדים חפוזים. אסור להגיע למצב שבו מישהו יטען כנגדנו איך לא דאגנו ליציבות הגופים. צריך לפעול בשיקול דעת. יתכן שיש מקום לבדוק שוב את הרפורמה עוד כמה שנים", אמר שריג.

שריג הוסף "תקרה נמוכה יותר של 0.7% בדמי הניהול (לפי הצעת חוק שיזם ח"כ חיים כץ- ר"ב) משמעה שהגופים הפנסיונים אפילו לא מכסים את העלויות התפעוליות שלהם וזה עוד לא כולל עלויות שיווק ורווחיות מינימלית לגופים הפנסיונים. בסוף החוסכים הקטנים שלא יכולים להתמקח לא יקבלו שירות בדמי ניהול כאלה, כי לא ישתלם לגופים לשרת אותם". 

שריג מתנגד להצעות אחרות שמדברות על זה שהמדינה תערוב לכספי הפנסיה ותבטיח קצבת פנסיה מינימלית לכל חוסך "המדינה לא יכולה להבטיח לחוסך את מה שיקבל בסוף הדרך, כי פעם אחת היינו במשחק הזה ואנחנו יודעים את התוצאה שלו".

מאיר אוזן: "צריך לטפל אישית באנשים"

בפאנל התייחסו גם לסוגיית סוכני הביטוח שמהווים חלק משמעותי מההוצאות של הגופים הפנסיונים (הוצאות השיווק וההפצה).

מאיר אוזן, עד באחרונה יו"ר סוכנות הביטוח שקל אמר "מה שחסר בשיח הפנסיוני – לא מנהלים רק השקעות, מנהלים אנשים, את הסיכון של האנשים. הפנסיה לכאורה היא מוצר פשוט אבל זה לא כך. חייבים ליווי וייעוץ פנסיוני כדי שהחוסכים לא יעשו נזק לפנסיה שלהם. טיפול באנשים באופן אישי מחייב לשבת עם החוסכים שעה לפחות, זה עולה כסף".

לדבריו, "כשמשקללים את המחיר של הפנסיה חייבים לכלול את מרכיב הייעוץ. בכל מקום שבו מעורב מנהל הסדר, דמי הניהול יותר נמוכים מאשר שהחוסך יחפש לעצמו פנסיה באופן ישיר. לא נשאר אפילו מרווח לגופים המטפלים והמייעצים לרווח מרוב שדמי הניהול נמוכים וזה יביא לירידה ברמה של האנשים שמייעצים. הבנקים לא סתם לא נותנים ייעוץ פנסיוני כי לא משתלם להם לספק ייעוץ פנסיוני ב-0.25% עמלת הפצה שהם מקבלים מהגופים הפנסיונים. צריך לאפשר לבנקים לתת ייעוץ בשכר מהחוסכים עצמם. מה כן אפשר לעשות? נדמה לי שאחת ההתפתחויות שיכולה להיות וזה קיים באנגליה, שהצרכן כשמנהלים איתו משא ומתן יקבע שני סוגים של דמי ניהול – אחד לגוף הפנסיוני ואחד לסוכן הביטוח – כלומר שהחוסך ישלם ישירות למשווק ולא בעקיפין שהתשלום למשווק משולם על ידי הגוף הפנסיוני וזה יגביר את השקיפות".

רונן טוב, מנכ"ל פסגות, התייחס אף הוא לסוגיית דמי הניהול. "שריג אמר שחמישה גופים פנסיונים זה מספיק תחרות. בתי השקעות בתחרות זה לדעתי משהו שיעשה טוב לשוק. בתי ההשקעות יכולים לחולל שינוי בשוק הזה. חברות הביטוח הפכו הרי להיות בתי השקעות – עיקר החיסכון זה ניהול כסף, זה הבסיס. אין מתאים מבית השקעות להיות שחקן של חיסכון ארוך טווח. אנחנו שחקנים בשוק הזה אבל בתי השקעות נכון להיום הם בעיקר שחקני גמל. שוק הגמל הוא שוק מת. תיקון 3 (שהפך את הגמל ממוצר הוני למוצר קצבתי – ר"ב) הרג את שוק הגמל. חייבים להחיות את שוק הגמל באמצעות החזרת המרכיב ההוני. בתי ההשקעות לא יוכלו להיות שחקנים כאשר המוצר העיקרי שלהם הם קופות גמל. בתי ההשקעות הרי מחזיקים גם קרנות פנסיה אבל הן לא מצליחות להתרומם".

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
אפשר גם אפשר לקבל את הצעת חיים כץ ולהפחית את דמי התפעול
חיים כץ צודק! ניתן ורצוי להוריד את דמי הניהול. בשנת 2006 שיעור דמי הניהול הממוצע של כל קופות גמל ושל קרנות ההשתלמות היה 0.6%, באה רפורמת בכר, הוציאה את הקופות והקרנות מהבנקים ואז דמי הניהול קפצו פי 2 ופי 3. ידוע שהבנקים לא הפסידו כשניהלו את הגמל - אז מה קרה? בית השקעות גובה דמי ניהול של 1.5%, משלם דמי תפעול לבנק של 0.1% ומהיתרה משלם עמלה לסוכן הביטוח בשיעור של 0.7%! כלומר בית ההשקעות, עבור כל שירותיו, גובה 0.7% . במלים אחרות, הסוכנים התעלקו על קופות הגמל ובגללם דמי הניהול קפצו פלאים. אז איך פותרים את המשוואה? בית ההשקעות יסתפק ב-0.5%, הסוכן יסתפק ב- 0.1% והגוף המתפעל יסתפק ב-0.1%
אחד מהתחום  |  01.02.12
לכל התגובות