אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יעקב פרנקל על אירופה: "יום הדין הגיע" צילום: יותם פרום

יעקב פרנקל על אירופה: "יום הדין הגיע"

יו"ר בנק ההשקעות ג'י.פי. מורגן צ'ייס, לשעבר נגיד בנק ישראל, בכנס הרצליה: "השווקים לא ערכו הבחנה בין יוון, פורטוגל ואירלנד, לבין גרמניה או צרפת, אלא התייחסו לגוש היורו כאל יחידה כוללת אחת - וכאן היתה הטעות". עם זאת, פרנקל אמר כי הצמיחה בעולם תהיה חיובית השנה

01.02.2012, 10:58 | ענת ציפקין

"העולם התמוטט בשנת 2009 ומאז התחיל להתאושש. החלק המעניין הוא שהרכב הצמיחה העולמי אינו מונוליטי". כך אמר היום (ד') בכנס הרצליה במרכז הבינתחומי בהרצליה.

 יעקב פרנקל, נגיד בנק ישראל לשעבר ויו"ר בנק ההשקעות ג'י.פי. מורגן צ'ייס. לדבריו, "יש את המדינות המתעוררות והתעשייתיות בעלות קצב צמיחה מואץ, כמו סין והודו שצומחות בקצב מהיר. מצד שני, אירופה במיתון, ושאר המדינות צומחות בקצב אנמי. אבל בשורה התחתונה שיעור הצמיחה בעולם עדיין יהיה חיובי בשנת 2012 ".

 לגבי גוש היורו, פרנקל אמר כי "הסוגייה העיקרית היא תפוקת הייצור, שנגזרת בעיקר מעלות כוח האדם. מתחילת העשור,  אם בוחנים את השינוי, הרי שרואים שאותו מוצר עולה (מבחינת עלות כוח אדם) 23% יותר באיטליה, ובגרמניה 2% פחות. כלומר, באופן ממוצע, תפוקת הייצור בתוך גוש היורו ירדה בשיעור חד של 20% מתחילת העשור. זה אומר שאירופה איבדה את התחרותיות שלה. "בתוך אירופה עצמה, יש הבדל גדול מאוד בין המדינות, ולכן על אירופה לדאוג שהפער המצטבר הזה אל מול העולם יצטמצם".

   

פרנקל התייחס גם לסוגיית החובות הריבוניים, שגם היא שונה במהותה ממדינה למדינה. "יצירת גוש היורו הורידה מהפרק את נושא סיכון המטבע שהיה קיים כשלכל מדינה היה את המטבע שלה. בטעות, השווקים חשבו לאורך זמן שגם סוגייה אחרת ירדה מהפרק - סוגיית סיכון האשראי".

לפי פרנקל, "השווקים העריכו שאיטליה, יוון או גרמניה יכולות לגייס אשראי בשווקים באותה רמת סיכון - אבל זה לא נכון. השווקים לא תימחרו נכונה את הסיכון הריבוני שמגולם בכל מדינה".

פרנקל התייחס באופן ספציפי לנתוני מאקרו כלכלה מהמדינות החלשות. "הגירעון התקציבי והגירעון המסחרי שנוצרו בפורטוגל, ביוון, באיטליה ובספרד היו קיימים גם ב-2006, ב-2008, וכמובן ב-2010,. אפשר היה לצפות כבר אז שלאורך זמן המצב לא יחזיק מעמד. אפשר היה לצפות מראש שיתרחש משבר. אולם העולם לא הקדיש לכך יותר מדי תשומת לב, כי השווקים לא ערכו הבחנה בין המדינות הללו לבין גרמניה או צרפת, אלא התייחסו לגוש היורו כאל יחידה כוללת אחת".

הוא הטעים, כי "מנגד, לאורך השנים, קרן המטבע הבינלאומית הצביעה על הבעיה וטענה שהגירעונות האלה יחזרו כמו בומרנג בעתיד. וזה מה שקרה. כעת מדובר על חובות בהיקפים של טריליונים. והשאלה היא האם התקציבים בקרנות הסיוע השונות יספיקו. התשובה היא - תלוי עבור מה. "הם אמורים לספק למדינות החלשות מרווח נשימה, שיוכלו למחזר את חובותיהן אבל רק אם הן יבצעו את המהלכים הנדרשים לצאת מהפלונטר".  

  

פרנקל הוסיף ואמר, כי המדינות באירופה שערכו מסיבות ולוו ללא הגבלה לאורך השנים, כמו  פורטוגל, אירלנד ויוון, משלמות כעת את המחיר. יום הדין הגיע".

לדבריו, לאירופה דרוש בעיקר איחוד מוניטארי, כמו איחוד כלכלי. השיחות שמתנהלות כיום בקרב קובעי המדיניות חייבות לראות שהמהלכים תומכים באיחוד מוניטארי, איחוד כלכלי ועידוד צמיחה. כל אלו יובילו לשיפור במצבו של גוש היורו, אך מכיוון שעלות האשראי של איטליה ושל המדינות הוחלשות הרבה יותר גבוהה מזו של גרמניה, ייקח זמן עד שהמצב ייתייצב".

"העולם זז לשווקים המפותחים"

ד"ר מין צ'ו, סגן נשיא קרן המטבע הבין לאומית ולשעבר סגן נגיד הבנק המרכזי של סין, אמר בכנס כי "העולם זז בחדות מהכלכלות המפותחות לשווקים המפותחים. יש בהן קצב צמיחה גדול הרבה יותר, ולראשונה הן מרכיבות השנה כמעט מחצית מהתמ"ג, מדובר במדינות שבהן ההכנסה לנפש נמוכה מאוד, והן עדיין חולקות חצי חצי את התמ"ג העולמי עם המדינות המפותחות שבהן ההכנסה לנפש הרבה יותר גבוהה. זה השינוי המהותי ביותר בדינמיקה הגלובלית".

לדבריו, " זה לא מפתיע שלאחוז גדול מהמדינות האלה יש דירוג אשראי גבוה יותר מאשר המדינות המערביות. למרות ששיעור הריבית בהן גבוה, שיעור הצמיחה בהן עדיין מהיר, היקף החובות הממשלתיים נמוך מזה של השווקים המערביים והביקוש הפנימי הרבה יותר גבוה. להערכתי כוח הצמיחה הפנימי שלהן יצליח לספק לעולם צמיחה ברת קיימא".

צ'ו אמר עוד, כי "סין צפויה להציג בשנה הנוכחית שיעור צמיחה גבוה של 8.3%. להערכתי שוק הנדל"ן בסין לא מהווה בועה, שכן פחות מ-20% מהאשראי במדינה מופנה לתחום זה. האתגר האמיתי שעומד בפני סין הוא בלימת הלחצים האינפלציוניים. בעיקר בשל עליית מחירי הסחורות והנפט".

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
ומה על חגיגות השכר בבנק ישראל שנתת להם יד..מתי יגיע יום הדין שלך..?
בינתיים צוחק כל הדרך לבנק..אלק התעשר על חשבון משלם המיסים יחד עם הספרנית והנהג והמנקה שמרוויחים 40-50 א,לף לחודש.. כל הזמן איימו בשביתות..וכולם רעדו מהכלכלנים הגאונים שלא יחריבו את הכלכלה.. ועוד מעיז לומר על האירופים יום הדין הגיע..שלו כנראה לעולם לא יגיע..הפנסיות הגבוהות שלו לא יתנו לו להיכנס..
אנכי  |  01.02.12
12.
הזיכרון הקצר של הציבור מדהים
פרנקל (כמו חלוץ, שמנסה כרגע לחזור לפוליטקה אחרי ביזיון פרשת מכירת המניות), כיהן כסגן יור AIG לפני ותוך כדי המשבר. AIG חולצה בידי הממשלה האמריקנית לאחר שצברה חובות בכ-70 מליארד דולר (קרוב לתקציב השנתי! של ישראל). שלאדם כזה יש חוצפה לבוא ולבקר חובות של גופים אחרים, ניחא. אבל העובדה שכלכליסט, עיתון מכובד לכל הדעות נותן לו במה כזאת מרכזית לא מובנת. פרנקל ודומיו צריכים להיות מוקצים מהדיון הציבורי לאחר שבמו ידיהם כמעט מוטטו את המערכת הכללית.
זוכרים  |  01.02.12
לכל התגובות