אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשהגולשים יפסיקו לעשות לייק: מה יכול להפיל את פייסבוק? צילום: בלומברג

כשהגולשים יפסיקו לעשות לייק: מה יכול להפיל את פייסבוק?

הצמיחה בסלולר לא מניבה הכנסות, התלות בזינגה גוברת, גוגל משקיעה משאבים אדירים וצוקרברג מרכז הרבה מאוד כוח בידיו. לקראת ההנפקה נאלצת הרשת החברתית הגדולה בעולם לספר לכולם ממה היא חוששת

02.02.2012, 15:06 | עומר כביר

הצמיחה האדירה במובייל, השליטה האיתנה של מארק צוקרברג, וההכנסות הגדולות מפרסום. אלו הן, למרבה ההפתעה, לא רק נקודות החוזק של פייסבוק - כי אם כמה מגורמי הסיכון המרכזיים שלה. בהנפקתה הקרובה מקווה פייסבוק לגייס ממשקיעים סכום עתק של 5 מיליארד דולר. אם גם אתם שוקלים לרכוש ממניות הרשת החברתית, מומלץ מאוד לעיין בגורמי הסיכון השונים, כפי שהיא מציגה אותם בעצמה.

המובייל: "לא משיגים הכנסות" 

מתוך 845 מיליון החברים בפייסבוק, יותר ממחצית – 425 מיליון – עושים שימוש באתר החברה המיועד לטלפונים סלולריים וטאבלטים, או באפליקציות המאפשרות להתחבר לרשת החברתית. היקף שימוש כזה בפלטפורמה הכי חמה בשטח נראה אולי כמו יתרון מובהק, אבל לדברי פייסבוק מדובר בגורם סיכון מרכזי ביותר.

"נכון לעכשיו אנחנו לא משיגים שום הכנסה משמעותית מהשימוש במוצרי המובייל של פייסבוק (הרשת החברתית לא מציגה פרסומות באפליקציות המובייל שלה; ע"כ)", נכתב בתשקיף. "לפיכך, אם משתמשים יגדילו את היקף הגלישה בפייסבוק באמצעות מוצרי מובייל, על חשבון מחשבים אישיים, ההכנסות והביצועים הפיננסיים שלנו עלולים להיפגע".

סיכון אחר שנובע מהמובייל הוא התלות של פייסבוק בגורמים חיצוניים. "אנחנו תלויים במערכות הפעלה שאיננו שולטים בהן, כמו אנדרואיד או iOS, וכל שינוי במערכות אלו שפוגע במוצר שלנו או מביא לטיפול מועדף למוצרים מתחרים יכול לפגוע בשימוש בפייסבוק במכשירי מובייל".

בדברים אלו, כך נראה, מכוונת פייסבוק בעיקר לגוגל+, הרשת החברתית המתחרה של גוגל, שענקית האינטרנט יכולה לקדם כחלק מובנה במערכת ההפעלה אנדרואיד. אפשר לשער שגם השילוב העמוק של טוויטר בגרסה האחרונה של מערכת ההפעלה מבית אפל הובאה כפקטור בהקשר זה. הפתרון לגורם סיכון זה ברור: לפתח מערכת הפעלה מבית פייסבוק למובייל. שמועות על מערכת הפעלה כזו נמצאות בסביבה כבר זמן רב.

סמארטפונים עם כפתור פייסבוק ייעודי. לא רואה מזה כסף, צילום: orange.com סמארטפונים עם כפתור פייסבוק ייעודי. לא רואה מזה כסף | צילום: orange.com סמארטפונים עם כפתור פייסבוק ייעודי. לא רואה מזה כסף, צילום: orange.com

המשתמשים: "קצב הגידול יירד" 

אתגר גדול לא פחות נוגע לגולשים עצמם. "הביצועים הפיננסיים שלנו היו וימשיכו להיות תלויים במידה משמעותית בהצלחתנו להוסיף, לשמר ולהפעיל משתמשים", נכתב בתשקיף. "אנחנו צופים שקצב הגידול של מספר המשתמשים הפעילים יירד עם הזמן, ככל שבסיס המשתמשים ושיעור החדירה שלנו יגדלו".

כבר עכשיו נראה שפייסבוק הגיע לרוויה במדינות העולם המערבי, והחברה עושה מאמצים ניכרים לפתוח את שוקי העולם השלישי. רכישת סנאפטו הישראלית הייתה מהלך מרכזי במאמץ זה, שכן הפלטפורמה שפיתחה החברה מאפשרת הרצת אפליקציות על טלפונים סלולריים פשוטים –  הדרך המרכזית שבה רבים מתושבי המדינות המתפתחות מתחברים לאינטרנט.

חשוב לא פחות מצירוף משתמשים הינו הצורך לשמר את פעילותם של משתמשים קיימים ולהגביר אותה. פיתוחים כמו כפתור הלייק באתרים חיצוניים ומנגנון התגובות לאותם אתרים הם מאמץ מובהק לא רק להרחיב את הפעילות של משתמשים קיימים, אלא גם לגייס משתמשים חדשים.

זינגה: תלות הדדית

ב-2011 רשמה פייסבוק הכנסות מרשימות של 3.7 מיליארד דולר, כש-85% מתוכן הגיעו כתוצאה מפרסומות. השיעור אמנם נמצא בירידה חדה (ב-2010 הוא עמד על 95% ושנה קודם לכן על 98%), אבל הוא עדיין גבוה מספיק על מנת להוות גורם חשוב ביותר.

"כמקובל בתעשייה, למפרסמים שלנו אין איתנו חוזי פרסום לטווח-ארוך. רבים מהמפרסמים חושבים שהמוצרים שלנו ניסיוניים ולא מוכחים. מפרסמים לא ימשיכו לעבוד איתנו אם לא נספק פרסומות ותוכן פרסומי אחר בדרך יעילה", נכתב.

במקום השני אחרי הפרסומות נמצאת זינגה: פעילותה של ענקית המשחקים אחראית באופן ישיר ל-12% מהכנסות פייסבוק - הודות לעמלה שמשולמת לפייסבוק על כל מוצר וירטואלי שמוכרת החברה, ועל פרסומות שזינגה רוכשת. בפועל זינגה אחראית לשיעור הכנסות גבוה עוד יותר, שכן לדברי פייסבוק החברה מייצרת מספר רב של עמודים שבהם מוצגות פרסומות.

כשזינגה הגישה את מסמכי התשקיף שלה היא ציינה את התלות בפייסבוק כגורם סיכון מרכזי. עכשיו מתברר שפייסבוק תלויה בה לא פחות: "אם השימוש במשחקים של זינגה בפלטפורמה שלנו יירד, אם זינגה תשיק משחקים חדשים או תעביר משחקים קיימים לפלטפורמות מתחרות, או אם לא נצליח לשמור על יחסים טובים עם זינגה, אנחנו עלולים לאבד אותה והתוצאות הפיננסיות שלנו יושפעו לרעה". מארק פינקוס, מנכ"ל זינגה, יכול לטפוח לעצמו על השכם. 

פינקוס. פייסבוק צריכה את זינגה, צילום: בלומברג פינקוס. פייסבוק צריכה את זינגה | צילום: בלומברג פינקוס. פייסבוק צריכה את זינגה, צילום: בלומברג

המתחרים: "משאבים גדולים משלנו"

אמנם שום רשת חברתית לא מתקרבת עדיין להיקף ההשפעה של פייסבוק, אבל בחברה מודעים היטב לסיכון שמתחרה מוצלחת יכולה להציב. "אנחנו ניצבים בפני תחרות משמעותית כמעט בכל היבט של העסק שלנו, כולל מחברות כמו גוגל, מיקרוסופט וטוויטר, שמציעות מגוון של מוצרים אינטרנט, שירותים, תוכן ושירותי פרסום מקוונים... אנחנו גם רואים תחרות על מגופי מדיה מסורתיים ומקוונים על תקציבי פרסום.

"לחלק מהמתחרים שלנו יש משאבים גדולים משמעותית מלנו, דבר שיכול לאפשר להם להגיב ביעילות גדולה יותר לטכנולוגיות חדשות ולשינויים בשוק. מתחרים מסוימים, כולל גוגל, יכולים להשתמש בעמדה דומיננטית בשווקים אחרים על מנת לזכות ביתרון תחרותי עלינו. כתוצאה, המתחרים עלולה לצבור משתמשים על חשבון הגידול או הפעילות שלנו".

צנזורה ופרטיות: "נתונים לפיקוח"

ממשלות רבות פועלות לצינזור פייסבוק, ואחרות חוסמות את הגישה לרשת החברתית (סין היא הבולטת מהחברות בקבוצה השנייה). אחרי שטוויטר הודיעה כי תסתיר ציוצים במדינות מסוימות, גם ברשת החברתית הגדולה בעולם מכירים בסיכון: "ייתכן שממשלתו ינסו לצזנר תוכן של פייסבוק במדינתן, להגביל את הגישה לפייסבוק, או לכפות מגבלות שונות. לדוגמה, הגישה לפייסבוק הוגבלה בעבר או בהווה, כולה או בחלקה, בסין, איראן, קוריאה הצפונית וסוריה".

היבט אחר של סיכון מצד ממשלה הוא בצד הרגולטורי: "העסק שלנו נתום לרגולציות מורכבות ומשתנות בארה"ב ובחו"ל, בנושאים כמו פרטיות או הגנת מידע. רבים מהחוקים והרגולציות נתונים לשינו ולפרשנות מעורפלת, ויכולים להביא לתביעות, לשינויים בהתנהלות העסקית שלנו, לעלייה בהוצאות התפעוליות, לירידה בקצב גידול המשתמשים ובהיקף הפעילות שלהם, או לפגוע בפעילות שלנו בדרכים אחרות".
צוקרברג על שער "טיים". אי אפשר בלעדיו?, צילום מסך: Time.com צוקרברג על שער "טיים". אי אפשר בלעדיו? | צילום מסך: Time.com צוקרברג על שער "טיים". אי אפשר בלעדיו?, צילום מסך: Time.com

פייסבוק מכירה היטב את הסיכון הזה: בעבר כבר נדרשה הרשת החברתית לשנות את נוהלי הפרטיות ואת צורת ההתנהלות שלה, בעקבות דרישות מצד גופי רגולציה בצפון אמריקה ובאירופה. מארק צוקרברג אף התנצל על בעיות הפרטיות ברשת החברתית. 

צוקרברג: "שולט בקבלת ההחלטות"

מייסד ומנכ"ל הרשת החברתית הוא אמנם גורם מרכזי בהצלחתה ובשגשוגה, אבל יש בכך גם סיכון לא קטן. "המנכ"ל שלנו שולט בקבלת החלטות מרכזיות, כתוצאה משליטתו במרבית המניות בעלות זכויות ההצבעה", מציינת פייסבוק, "עזיבות מצד מארק צוקרברג, שריל סנדברג (סמנכ"לית התפעול; ע"כ), או אנשי מפתח אחרים יכולות לפגוע בנו".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ברור שכולנו עובדים בפייסבוק
וגם חושפים בניגוד לכל הגיון את החיים האישיים שלנו. ויתרנו לחלוטין על מעט הדיגניטי שיש לאדם והוא האיפוק. במוקדם או במאוחר, שיתוף יתר פוגע באדם, בין אם זה באח הגדול ובין אם זה בהשתפכויות פייסבוק. יש דברים שנועדו לבני זוגנו, לאחים ולהורים שלנו ולחברים הקרובים בלבד. ניסיתי לסגור שם את החשבון האישי. הוא כמובן לא נסגר לעולם אלא מורדם. מציע לכם להצטרף אלי למהפכה השקטה. בואו נחזור להיות בני אדם אנונימיים יותר.
יורם , רחובות  |  04.02.12
לכל התגובות