אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חששות מפני משבר אנרגיה בעקבות הקור הקיצוני באירופה צילום: רויטרס

חששות מפני משבר אנרגיה בעקבות הקור הקיצוני באירופה

נתונים חלקיים מגלים כי אספקת הגז מרוסיה לאיחוד האירופי צנחה ב־30% בימים האחרונים. ברוסיה מרגיעים שהמערכות תקינות ומאשימים את אוקראינה בשימוש שלא כדין בגז המוקצה לה. במזרח אירופה מתו 220 בני אדם, מחציתם מאוקראינה

04.02.2012, 19:31 | סוכנויות הידיעות

גל הקור ששטף את מזרח אירופה בימים האחרונים מעורר חששות מפני התלקחות משבר אנרגיה, זאת לאחר שאספקת הגז הרוסית - ספקית מקור האנרגיה מספר אחת ליבשת - לכמה מדינות צנחה ב־30%, כך מדווח "הוול סטריט ג'ורנל". לפי הדיווח, הנתונים המלאים עדיין אינם זמינים, אך נכון ליום חמישי נרשמה ירידה של 30% באספקת הגז הרוסית לאוסטריה, 24% לאיטליה ו־8% לפולין. מדינות נוספות המושפעות מאספקת הגז הרוסית הן סלובקיה, הונגריה, בולגריה, רומניה ויוון.

ביום חמישי הודיע מונופול הגז הרוסי גזפרום על המחסור, תוך שהוא מדגיש שהוא מעביר כמות גז כפי שהוא רק יכול לאירופה. "אנחנו עושים כל שביכולתנו וכל המערכות פועלות בצורה יציבה", מסר בסוף השבוע דובר גזפרום סרגיי קומלוב בהודעה רשמית. בגזפרום הפנו אצבע מאשימה כלפי אוקראינה, שצינורות הגז שעוברים בשטחה הם אלה המעבירים את הגז הרוסי לאיחוד האירופי, בטענה שכנראה אוקראינה לוקחת יותר גז משהוקצה לה. בקייב מיהרו להכחיש את ההאשמות. כשני שלישים ממשלוחי הגז הרוסי עוברים דרך אוקראינה, שבינתיים נראה כי היא הנפגעת הגדולה ביותר מהמחסור. "ישנו גל קור משמעותי ברוסיה, ואספקת הגז לאוקראינה נפלה בצורה משמעותית", מסר שר האנרגיה האוקראיני יורי בויקו.

רומא מושלגת, בסוף השבע, צילום: אי פי אי רומא מושלגת, בסוף השבע | צילום: אי פי אי רומא מושלגת, בסוף השבע, צילום: אי פי אי

אירופה נאנקת זה קרוב לשבוע תחת עולו של גל קור קיצוני, שבמהלכו ירדו הטמפרטורות ברחבי היבשת אל מתחת למינוס 30 מעלות צלזיוס. הקור גבה עד כה את חייהם של יותר מ־220 בני אדם, 101 מתוכם מאוקראינה ורובם חסרי בית. כתוצאה מכך, משרד הבריאות במדינה הורה לבתי החולים להמשיך ולאשפז חסרי בית גם לאחר סיום הטיפול בהיפותרמיה ובכוויות קור, ובמקביל הוקמו קרוב ל־3,000 מקלטים מחוממים כדי לעזור לאנשים לשרוד — כך מדווח "הגרדיאן".

שיתוק בשירותים האזרחיים

 

גל הקור, הנמשך כבר שבוע ומוגדר כקשה ביותר שפגע במזרח אירופה בעשורים האחרונים, גורם להפסקות חשמל, לקיפאון בצינורות המים ולסגירתם של בתי ספר, פעוטונים, שדות תעופה וקווי אוטובוס רבים. במקביל כאמור הולכת וגוברת הסבירות למשבר אנרגיה. הנציבות האירופית הכניסה לכוננות את ועדת תיאום הגז, אך הדגישה כי עדיין לא מדובר במצב חירום. "נרשמה ירידה במשלוחי הגז", מסרה בסוף השבוע מרלנה הולצנר, דוברת מטעם ועדת האנרגיה של הנציבות האירופית. לדבריה, "רוסיה חווה חורף קר במיוחד והיא זקוקה ליותר גז מאשר בדרך כלל".

שלג בהולנד, בסוף השבוע, צילום: רויטרס שלג בהולנד, בסוף השבוע | צילום: רויטרס שלג בהולנד, בסוף השבוע, צילום: רויטרס

ב"וול סטריט ג'ורנל" מדווחים כי לדבריה של הולצנר "המצב עדיין לא נחשב קריטי, מכיוון שכל מדינות האיחוד האירופי שנפגעו מהירידה באספקה מצליחות עד כה לעמוד בביקוש על ידי רכישת גז ממדינות שכנות, ניצול רזרבות ויבוא גז טבעי נוזלי (LNG)". יבוא הגז הרוסי מהווה קרוב ל־25% מכלל צריכת הגז באיחוד האירופי.

חיפוש מקורות חלופיים

 

הירידה בזרימת הגז מרוסיה זוכה לתשומת לב מהאיחוד האירופי בעקבות שני משברי אנרגיה בשנים האחרונות. ב־2009 הובילה מחלוקת סביב המחיר בין רוסיה ואוקראינה לצניחה באספקת הגז מרוסיה למדינות האיחוד האירופי למשך שבועות ספורים. משבר נוסף אירע על רקע דומה ב־2006. אולם מאז שיפר האיחוד האירופי את יכולתו להגיב למחסור בגז, הן על ידי שיפור יכולות האחסנה והן על ידי תכנון מחדש של צינורות הגז, תוך שהוא מאפשר זרימה רב־כיוונית.

מיורוגז, המייצגת את חברות הגז האירופיות, נמסר כי התעשייה יכולה להתמודד עם תנאי החורף הנוכחיים. "50 החברות ביורוגז ימשיכו להשתמש בכל האפשרויות העומדות בפניהן כדי להבטיח שלא תהיה שום השפעה שלילית על הלקוחות באיחוד האירופי. אם כן תהיה השפעה, היא תישאר מינימלית. שוק הגז האירופי תוכנן כך שיוכל להתמודד עם תנאי מזג אוויר קיצוניים שמתרחשים מעת לעת", נמסר בהצהרה של הארגון.

החברות באיחוד האירופי חייבות להוכיח כי ביכולתן לספק גז במשך 30 יום ללקוחות מסוימים במקרה של ביקוש גבוה בצורה יוצאת דופן לגז או הפרעות לתשתיות.  

תגיות