אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברזיל: מונדיאל 2014 ואולימפיאדת 2016 יזרימו לכלכלה 52 מיליארד דולר צילום: shutterstock

ברזיל: מונדיאל 2014 ואולימפיאדת 2016 יזרימו לכלכלה 52 מיליארד דולר

לפי אתר "כרוניסטה" הארגנטיני, גם שכנותיה של ברזיל ירוויחו, ובראשן ארגנטינה; בינתיים, כ-170 אלף איש פונו מבתיהם כחלק מההכנות לאירועים

06.02.2012, 19:32 | רונן וודלינגר

 ה"שנתיים המופלאות" שצפויות לברזיל, בהן תארח את המונדיאל (2014) ואת האולימפיאדה (ריו דה-ז'ניירו 2016), צפויות להזרים לכלכלה המקומית השקעות ענק בסך כולל שמוערך ב-52 מיליארד דולר (38 מיליארד למונדיאל ויותר מ-14 מיליארד לאולימפיאדה). כך מדווח אתר "כרוניסטה" הארגנטיני.

אלא שלא רק הברזילאים נהנים, והאירועים הצפויים מהווים הזדמנות עסקית יוצאת דופן עבור חברות מסחריות מן המדינות השכנות של ברזיל, ובעיקר באותן מדינות החברות ארגון ה"מרקוסור" - הגרסה הדרום-אמריקנית של האיחוד האירופי. בראש ובראשונה מדובר בחברות ארגנטיניות.

למרות הסכמי הסחר הרבים בין ברזיל לבין ארגנטינה והניסיון המתמשך לפתוח את הגבולות הכלכליים באזור זה של היבשת, הרי שמזה שנים רבות מתקיים חוסר איזון מסחרי, שבמסגרתו ברזיל מייצאת לארגנטינה הרבה יותר ממה שארגנטינה מייצאת לברזיל. כעת, על רקע שני אירועי הספורט הגלובליים (ועוד עשרות אירועים נלווים, כמו כנסים וטורנירי ספורט מקדימים), צפוי גידול בייצוא סחורות והשירותים מארגנטינה צפונה.

בראש ובראשונה מדובר בחברות בנייה, נדל"ן ותשתיות, שנהנות מהצורך הברזילאי הדחוף בהקמת מאות פרויקטים בתוך שנים ספורות. לצד זה, גם חברות ארגנטיניות בתחומים אחרים, כגון מזון ואפילו הלבשת ספורט, נכנסות בימים אלה לברזיל, שהיא יעד היצוא המרכזי של הכלכלה הארגנטינית, בתקווה לנצל את הבום הכלכלי.

ניצנים של השפעת הטורנירים הקרובים ניתן היה לראות כבר ב-2011, כשהיבוא מברזיל לארגנטינה גדל אמנם ב-22% והגיע ל-22.7 מיליארד דולר, אולם גם היצוא מארגנטינה לברזיל צמח באופן משמעותי (17%) והגיע לכמעט 17 מיליארד דולר.

170 אלף מפונים

אולם לגל הבנייה העצום שעובר על ארץ הסמבה יש גם צדדים פחות סימפטיים. אחד מהם קשור לפינוי אזרחים מבתיהם במטרה לפנות מקום למיזמי נדל"ן חדשים.

כך לדוגמה, רובע המגורים שסביב אצטדיון המארקנה עובר בימים אלה שיפוץ בעלות של עשרות מיליוני דולרים. המראקנה תהיה גולת הכותרת של שני האירועים, כאשר תארח, בין השאר, את אירוע הפתיחה של האולימפיאדה ואת משחק הגמר של הגביע העולמי. לאור זאת מבקשות הרשויות "לנקות" את סביבת האצטדיון, ולהציג בפני העולם ובפני מיליוני התיירים הצפויים להגיע לעיר סביבה מודרנית ומטופחת. אלא ששכונות עוני, כמו הפאבלה דו-מטרו הקרובה לאצטדיון, לא מתאימות לחזון הזה, ומאות משפחות מן השכונה כבר פונו מבתיהן במטרה לפנות מקום לכבישים חדשים, מגרשי ספורט ומבנים נוספים.

המראקנה לא לבד ובריו דה-ז'אניירו כולה מפונות בימים אלה משפחות מבתיהן לצרכים דומים. הרשויות בברזיל מסרבות אמנם למסור נתונים מדויקים, אולם לפי מסמכים שהגיעו לידי סוכנויות הידיעות AP, ב-2010 לבדה פונו כ-7,000 משפחות מבתיהן ברחבי העיר. ברמה לאומית, כלומר ב-12 הערים שיארחו את המונדיאל, מדובר על קרוב ל-170 אלף איש שעומדים בפני סכנת פינוי או שכבר פונו. הדברים מזכירים כמובן תופעה דומה שהתרחשה בעיר בייג'ינג לפני האולימפיאדה ב-2008, גם שם, כמובן, סירבו הרשויות להתייחס לנושא.

בניגוד לסינים, הרשויות בברזיל טורחות להבהיר כי התהליך נעשה לפי החוק, "באופן דמוקרטי, ותוך כיבוד זכויותיה של כל משפחה," כפי שמסר ל-AP האחראי על תיק הדיור בעיריית ריו. לפי הדיווח, הרשויות מסבירות לכל משפחה את משמעות התהליך ומציעות לה דמי שכירות חלופית (בסך 230 דולר לחודש), תשלום עלויות ההובלה וכן פיצוי על הנכס. עם זאת, חלק מהתושבים, כמו גם פעילים חברתיים וגורמים משפטיים בברזיל, טוענים שהדברים אינם כך, וכי התושבים סובלים מניצול, אינם זוכים לפיצוי הולם ואף סובלים מאיומים.

תגיות