אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט": "רוני גמזו הוא מהקליקה שרוצה בחיסולה של הרפואה הפרטית" צילום: עמית שעל

ראיון "כלכליסט": "רוני גמזו הוא מהקליקה שרוצה בחיסולה של הרפואה הפרטית"

מנכ"ל מכבי שירותי בריאות רן סער חש כי הרפואה הפרטית בישראל נמצאת תחת מתקפה של משרד הבריאות ומנהלי בתי החולים, ונמאס לו לשתוק: "האנשים האלה לא קמים בבוקר ושואלים את עצמם איך אפשר לתת שירות טוב יותר לציבור"

07.02.2012, 07:06 | מיקי פלד

טועה מי שסבור כי אחרי שנה של עיצומים ושיבושים בשל מאבק הרופאים חזר השקט אל מערכת הבריאות. מתחת לפני השטח כבר רוחש לו המאבק הבא - בין הרפואה הפרטית לציבורית, בין קופות החולים למשרד הבריאות ובין מבקר המדינה לבין כולם. המאבק הזה עשוי להיות הרבה יותר דרמטי, כזה שיעצב את שירותי הבריאות שאנו מקבלים בשנים הקרובות. גם הכסף מונח על הכף - 3 מיליארד שקל בשנה של תשלומי הביטוחים המשלימים. במאבק הזה, הכפפות יורדות ודברים שהיו נאמרים בחדרי חדרים, נאמרים עתה בגלוי.

"שני המנהלים של בתי החולים הממשלתיים הגדולים - פרופ' זאב רוטשטיין משיבא ופרופ' גבי ברבש מאיכילוב - ומנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, הם אותו הדבר בשבילי. זו אותה הקליקה. זו קליקה שרוצה להרוס את המערכת הרפואה הפרטית מבלי שהיא מסתכלת לראות מה לא בסדר אצלה בתוך הבית", תוקף בחריפות מנכ"ל מכבי שירותי בריאות, רן סער, בראיון ל"כלכליסט".

מכבי, הבעלים של אסותא, מרגישה שהיא תחת מתקפה. בחודש האחרון הודיע מבקר המדינה כי במאי הוא צפוי לפרסם דו"ח על ההשפעה השלילית של התחזקות הרפואה הפרטית על המערכת הציבורית, ובמקביל הודיע משרד הבריאות כי הוא מקים ועדה שתבחן אפשרויות לצמצום הרפואה הפרטית באמצעות ניתוק הקשר בין קופות החולים לבתי החולים הפרטיים (מכבי מאסותא, והכללית ממדיקל סנטר). "אנחנו נמצאים במתקפה ועד כה שתקתי, אבל החלטתי להפסיק לשתוק", אומר סער.

 

זה לא הפרטי, זה הציבורי

לא נכון שככל שאסותא מתחזקת כך בתי החולים הציבוריים נחלשים?

"רוטשטיין וברבש מנסים לייצר נרטיב שאומר שהרפואה הפרטית הורסת את הרפואה הציבורית. אבל הרפואה הפרטית נולדה כתוצאה מהכשל של הרפואה הציבורית ומתחזקת בשל כך. הרפואה הפרטית מתחזקת מפני שיש דברים שהרפואה הציבורית לא רוצה לעשות, כמו ניתוחי כפתורים באוזניים או ניתוחי שקדים, שכמעט לא קיים להם תורים בבתי החולים הציבוריים כי הפעולה לא משתלמת כלכלית. במקום שיבכו וישחקו כל הזמן את תפקיד הקוזאק הנגזל, שישתפרו. האנשים במשרד הבריאות ובבתי החולים לא קמים בבוקר ושואלים את עצמם איך אני יכול לתת שירות טוב יותר לציבור. הם חושבים שאם יחסלו את הרפואה הפרטית לעניים יהיה טוב יותר? לא, יהיה טוב רק לעשירים כי הם עדיין יוכלו להשיג את מה שהם רוצים עבור תשלום".

אסותא בכל זאת לוקחת אליה רופאים בכירים מבתי החולים הציבוריים

"אלו שטויות. רופאים שממש עברו לעבוד באסותא הם בודדים. השאר שעובדים באסותא הורידו כמה אחוזים מהתקן שלהם בבית החולים הציבורי, אז מה? אז יש רופאים אחרים בבית החולים שיושבים על התקן הזה. רוב הרופאים שעובדים באסותא נשארים בבית החולים הציבורי ורוצים להישאר. בית החולים יודע להשאיר רופאים אצלו. אם אתה מנהל מחלקה ומשתכר נניח 20 אלף שקל בחודש, אתה יכול להרוויח עד פי שמונה בתאגיד אם אתה לא עושה רפואה פרטית, כלומר 200 אלף שקל. אם אתה רופא שהולך לרפואה פרטית אתה יכול בפועל להרוויח רק עד פי ארבעה, כלומר 100 אלף שקל".

רן סער, צילום: עמית שעל רן סער | צילום: עמית שעל רן סער, צילום: עמית שעל

 

גמזו יכול, הוא לא רוצה

מבחינתו של סער, הבלגן חוגג במערכת הבריאות. מה שפרטי הוא לא באמת פרטי, ומה שאמור להיות ציבורי לא באמת כזה. בתי החולים הממשלתיים יודעים לספק גם שירותי תיירות מרפא, ניתוחים באמצעות תאגידי הבריאות הנמצאים בבעלותם ומעבירים אל התאגידים פעילויות רווחיות כמו MRI והפריה חוץ־גופית. אסותא, לעומת זאת, טוען סער, דווקא מתפרנסת בעיקר מפעילות ציבורית למהדרין, כמו ניתוחים וחולים המופנים מקופות החולים. האשם בבלגן הזה, הוא אומר, הוא משרד הבריאות. "המשרד הוא בעל שני כובעים, זה של הרגולטור וזה של הבעלים של בתי החולים הממשלתיים. ניגוד העניינים שלו מובנה", אומר סער. "גמזו יכול להצהיר כפי שעשה בעבר שהוא בעד הסדרה של הנושא והפיכת בתי החולים לעצמאיים. הוא עשה משהו בעניין? הוא יעשה? לא".

איך אתה יודע שהוא לא יעשה?

"עברו שנתיים והוא לא עשה. הוא יכול להצהיר מה שהוא רוצה, אבל הפרדה בין משרד הבריאות לבעלות על בתי החולים הממשלתיים אינה באג'נדה שלו. הרי לאן הוא יחזור בתום תפקידו? לאחד מבתי החולים. אז הוא יפגע בעצמו? הוא מודיע שהוא בעד ההסדרה וכדומה, אבל הוא לא עשה כלום וקודמיו לא עשו כלום מהסיבה שנוח למשרד הבריאות שמצד אחד הוא רגולטור ומצד שני הוא בעלים. ההכנסות של בתי החולים חוזרות למשרד הבריאות וחלק מהפעילות של משרד הבריאות היא מאותן הכנסות. מבחינה ציבורית זה לא תקין".

זו לא עוד ביקורת של גוף על הרגולטור שלו?

"לא, המשרד עושה את תפקידו ברגולציה על קופות החולים ויש לנו ויכוחים מרים וזה בסדר. אין לי טענות. אבל אין רגולציה על בתי החולים. גמזו, שאני מאחל לו שיישאר בתפקידו הרבה שנים, לא יעשה שום דבר כדי להפריד בין שני הכובעים. למרות דו"חות של מבקר המדינה ואחרים, לא קרה כלום ולא יקרה כלום. רק הקימו ועדה לטיפול ברפואה הפרטית".

אולי היא קמה כי יש דו"ח של מבקר המדינה על הרפואה הפרטית שיפורסם בקרוב?

"תראה, אני מאוד מכבד את משרד מבקר המדינה ואני לא אגיד שום דבר על הדו"ח. מה שהיה לי להגיד אמרתי למבקר פנים אל פנים. אני חושב שהקמת הוועדה קשורה רק מבחינת העיתוי, לא מבחינת התוכן שלה, כי הכוונה הבסיסית היא לנגח את אסותא כי היא מאיימת על בתי החולים במרכז".

"רן סער צריך להתעשת"

רוני גמזו. "כדאי שסער יתעשת", צילום: עמית שעל רוני גמזו. "כדאי שסער יתעשת" | צילום: עמית שעל רוני גמזו. "כדאי שסער יתעשת", צילום: עמית שעל

מנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו הגיב לדברים ואמר: "הגענו להסכמות שיוקם מנהל נפרד, אמנם מתחת למנכ"ל, אך מנהלי בתי החולים לא יהיו כפופים ישירות אלי. המדיניות שלי היא אכן למתן ולהגביל את הרפואה הפרטית. מערכת הרפואה הציבורית איבדה דרך ולא אתן שבעוד 20 שנה נתעורר למערכת כמו בארה"ב. אני מקווה שסער יתעשת וכמנכ"ל קופה ציבורית יבין שהוא מנהל רפואה ציבורית ולא פרטית. אולי כדי לעזור לו צריך לבדוק לעומק את הבעלויות במערכת הזו ואת ניגודי האינטרסים הנובעים מכך".

פרופ' גבי ברבש, מנהל איכילוב, מסר: "קראתי את התבטאויותיו של סער. לצערי הן שזורות טעויות, וחמור מכך - תפיסת מציאות שגויה ומוטה. הייתי רוצה לראות את סער משלים עם מציאות שבה מנהלי המחלקות שלו הולכים לעבוד אחה"צ בכללית ולוקחים עמם את המבוטחים. אנו נלחמים שהרופאים הבכירים ימשיכו לשרת את הציבור. שירותי הרפואה הפרטית הם הפתרון הפחות מציאותי היום. יש פתרונות אחרים. זו האחריות של כולנו ליישם אותם. גם של סער בכובעו כמבטח, להבדיל מכובעו כבעלי אסותא".

פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל המרכז הרפואי שיבא, מסר: "שמעתי את מנכ"ל מכבי מפגין את תפיסת עולמו המרחיקה בין הרופא לחולה. כשלדבריו מצטרפות גם האמרות המעציבות על מערכת הבריאות הציבורית, אין מנוס מלקבוע שהוא אינו מבין את מהות וחשיבות הרפואה האמיתית הציבורית, המושתת על אנושיות וקרבה בין חולה לרופא שהוא אדם, ופועל במקרה זה כפיל בחנות חרסינה. סער נותן את האות להרס המערכת הציבורית. אני מקווה שמקבלי ההחלטות יבינו שלא ניתן להמשיך בתחרות הלא אמיתית הזו שעיקרה אסון לעתיד הטיפול הרפואי הציבורי, המחקר הרפואי והוראת דורות הרופאים העתידיים".

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
רן סער מהיום שנבחר בוכה ובונה נרטיב של אפס נתינה לחולה
הוא מטפח את מסכנות קופות החולים על מנת שיוכל לקצץ בשרות לאדם הקטן ולהגדיל את ההנאות המפליגות לקברניטי החברה. גם רן סער ממש לא קם בבוקר ושואל את עצמו איפה הוא יכול לעזור לציבור להיפך כבר לא באחת שנתקלתי באטימותה של הנהלת מכבי בנושאים הרי גורל אשר משפיעות על עתיד המבוטח ומשפחתו. בכל מקום גם בלתי אפשרי גוררת מכבי רגליים ובכך מונעת ממטופל את הטיפול הרפואי למרות המלצות הרופאים ופועלת נטו בראיה כלכלתית שכן אם תגרור רגליים לעיתים טיפולים מסויימים הופכים כבר ללא רלוונטים. הקופה פועלת כך בנושאי סרטן, טיפולי פוריות, תרופות יקרות. בושה.
מבוטח ופגוע , רמת גן  |  03.11.15
19.
ביקורת
כל ביקורת בונה תועיל במיוחד בשירות כא רגיש.ברור שלדוקטורים הממונים קשה לקבל טענות ויותר קשה להתחרות בביטוח עוסקים שמייצג רן סער. אולי הוא למבין כמוהם ברפואה - אבל הניסיון המבצעי שהביא מהקריירה הקודמת ויכולתו לתכנן מהלכים קדימה כמו רוב שחקני הגולף התחרותיים (הוא שחקן מעולה) - מבטיחים כי הוא פועל על פי תוכנית. לציבור הרחב זה רק יועיל,שהמערכת הממשלתית,תשמע ותשתפר.
מייק , שרון  |  15.11.12
לכל התגובות