אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הון אנושי: שאול האדום צילום: אוראל כהן

הון אנושי: שאול האדום

שאול מופז הוא אריה חברתי, שרגא ברוש אולי ייעץ לביבי, ובהייטק לא מוותרים על עובדי קבלן: יום בחיק התאחדות התעשיינים

09.02.2012, 10:18 | ארי ליבסקר

אילו תעצומות נפש יש לראשי התעשיינים ולשאול מופז, שהגיעו ביום ראשון ב־16:00 לבית התעשיינים בתל אביב, שניצב ממש מול החוף. איך יכול בן אדם לעמוד נוכח ים שטוח וכספיתי ונוכח מזג אויר מושלם שמפתיע דקה אחרי ינואר הגשום ביותר שהיה פה, ולהמשיך בשגרת יומו? ואיך זה שבמקום לדהור לחוף, הם העדיפו להידחק בחדר ישיבות מחניק בקומה ה־16? איך, רבאק?

העילה לאירוע היתה פגישה עם מופז, שהציג לפני התעשיינים את משנתו הכלכלית. את מופז עצמו פגשתי כבר בקומת הכניסה. קודם לכן פורסם שאנשיו מפעילים לחצים איומים על אנשי לבני בפריימריז של המפלגה הגוססת שלהם. חשבתי שנעלה ביחד במעלית והתכוונתי לשאול אותו הכצעקתה, אבל הוא חמק לשירותים.

מימין: צביקה אורן ושאול מופז, צילום: אוראל כהן מימין: צביקה אורן ושאול מופז | צילום: אוראל כהן מימין: צביקה אורן ושאול מופז, צילום: אוראל כהן

באולם הישיבות היה חם ומחניק. צבי אורן, הנשיא הטרי של התאחדות התעשיינים, עמד ליד נשיא קוקה קולה רוני קוברובסקי, מי שהיה מועמד הרפאים לתפקיד אבל ויתר ללא קרב. שאלתי את קוברובסקי מה נשמע בקוקה־קולה, כדי לרחרח כיצד הוא מקבל את חילופי הדורות במשפחת ורטהיים, שקצת דחקו אותו הצידה. "אצלנו הכל מצוין", אמר קוברובסקי. "אנחנו כבר מצאנו גז. הגזים שלנו נמצאים כבר שנים בתוך הבקבוק".

שאר התעשיינים ישבו סביב שולחנות. זיהיתי שם את מנכ"ל קוקה־קולה איציק תמיר, את חיים הורביץ מטבע, את בעלי ויסוצקי שלום זיידלר, את יו"ר רנקום אלישע ינאי ואת יאיר רוטלוי מלודז'יה־רוטקס.

שרגא ברוש. "ראש הממשלה שלנו לא מתפקד כל כך", צילום: אוראל כהן שרגא ברוש. "ראש הממשלה שלנו לא מתפקד כל כך" | צילום: אוראל כהן שרגא ברוש. "ראש הממשלה שלנו לא מתפקד כל כך", צילום: אוראל כהן

אורן פתח ואמר שהמצב קשה מאוד בשווקים באירופה, והמדינה רק מקשה על התעשייה עם מגמת השוק החופשי והפטור מהמכסים. הוא גם הזהיר כי אם יבוטל פרויקט טנק המרכבה יפוטרו אלפי אנשים. הוא אמר כמובן שהמאבק בקיץ היה לעניין, אבל תכף נצטרך לעמוד מול בעיות של פיטורי ענק. הוא גם התייחס לשביתת עובדי הקבלן וציין כי בעצם טוב שהשביתה תגיע, כי אז סוף סוף נוכל לטפל בעניין כמו שצריך. עובדי קבלן או לא, מה שמפחיד אותו יותר זה שתהיה אבטלה, ומכיוון שאנחנו במצב חירום אנחנו צריכים לדחות את כל הטיפול בנושא.

קוברובסקי נתן סקירה של הביוגרפיה של מופז, ותעשיין שישב לצדי לחש לחברו שהוא יכול לקרוא את זה לבד בבית בויקיפדיה. אחר כך מופז עצמו עלה לנאום, והמציא את עצמו מחדש כפוליטיקאי חברתי. הוא פתח בהצהרה ש"צריך לשים קץ למצב שבו עובדים לא מצליחים לסיים את החודש", אבל מיהר להרגיע את התעשיינים ואמר ש"אפשר לקצץ בביטחון בלי לפגוע בתעשייה". משם הוא כבר המשיך לשימון יסודי של התעשיינים, כשאמר שההתלהמות שבה מתייחסים אליהם כאל תאבי בצע נובעת מחולשות הממשלה. "אנחנו משלמים מחיר יקר בגלל קומץ ספקולנטים המשחקים בעתידם של אזרחי המדינה", תקף, אבל הדגיש שאף אחד מאותם אנשים רעים לא נמצא בחדר.

כשסיים לנאום פרש מופז לשוחח ביחידות עם קוברובסקי, אורן ושרגא ברוש. לפני שהחלה השיחה ביניהם תפסתי את ברוש ושאלתי אותו כיצד, להערכתו, התעשיינים יגיבו על השביתה במשק. ברוש ענה: "אני חושב שראש הממשלה שלנו לא מתפקד כל כך, או שהוא לא מודאג בכלל. לדעתי הוא היה צריך להיפגש איתי בארבע עיניים ולהתייעץ איתי איך למנוע את השביתה, או לפחות להרים טלפון. אבל הוא בחר לא לעשות את זה".

כשיצאתי מהחדר פגשתי את שלמה וקס, מנכ"ל איגוד התעשיות הטכנולוגיות. וקס אמר שלהפסיק להעביד עובדים בעבודות קבלן זה כמו לחזור אחורה בזמן: "דרישה כזו דומה לכך שתגיד למפעלים להפסיק להשתמש בחשמל. אי אפשר לחזור אחורה לתקופות הסוציאליזם והקומוניזם".

אחר כך פגשתי את שלמה פסי, מנכ"ל חברת התכוף שייצרה 11 משאיות עבור צבא פקיסטן - מדינה שמעורבת עד צוואר בטרור. פסי סיפר ליריב ברוש, אחיו הצעיר של שרגא, שמי שהדליף את המידע היה בכיר לשעבר שניסה לסחוט את החברה ואיים לפנות לתקשורת. ברוש אמר שזה לא נורא, ושהוא מקווה להמשיך לראות את פסי מגיע ליציע הכבוד של מכבי תל אביב בכדורסל.

תגיות