אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסתיים הדיון בלשכת השופטת ארד; עיני:  "אם יהיה פתרון - לא תהיה שביתה"     צילום: נועם מושקוביץ

הסתיים הדיון בלשכת השופטת ארד; עיני: "אם יהיה פתרון - לא תהיה שביתה"

המשתתפים ידווחו לביה"ד בשעה 1 בלילה על ההתקדמות במו"מ. בתום הפגישה אמר יו"ר ההסתדרות: "ניסינו ללבן את כל המחלוקות. עכשיו אנחנו הולכים לשר האוצר וצוותו ואני מקווה שנמצא פתרון. הפערים גדולים ולא היתה עד כה התקדמות של ממש"

08.02.2012, 18:46 | מיקי פלד

השביתה הגדולה במשק: המו"מ בלשכת נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, נילי ארד, הסתיים. כעת ימשיכו הצדדים את המגעים במשרד האוצר. בשעה 1:00 בלילה ידווחו הצדדים טלפונית לנשיאת בית הדין על המשא ומתן ובעקבות הדיווח היא תחליט אם לאפשר להסתדרות להמשיך בשביתה ואם כן, תחת אלו מגבלות.

השופטת ארד מכוונת ליצירת שתי אופציות עיקריות, הראשונה - הסכם נפרד של ההסתדרות עם האוצר, והשני הסכם משותף להסתדרות, האוצר והמעסיקים הפרטיים שעקרוניותיו ייכתבו על ידי האוצר. המשמעות היא שייתכן כי ההסכם שנחתם עם המעסיקים ישונה משמעותית. 

בפגישה בלשכת ארד השתתפו שר האוצר יובל שטייניץ, יו"ר ההסתדרות עופר עיני, נשיא לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים שרגא ברוש ומנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי. השופטת ארד זימנה את הארבעה אחרי שהפסיקה את הדיון שהתקיים עד השעה 15:30 בביה"ד והורתה על חידושו בשעה זו. במהלך המו"מ בלשכת הנשיאה ביקש שטייניץ ממנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי, לעזוב את הדיון בטענה ששטייניץ הוא הנציג היחיד של המדינה.

בתום הפגישה אמר עיני: "ניסינו ללבן את כל המחלוקות. עכשיו אנחנו הולכים לשר האוצר וצוותו. אנו אמורים לקיים מו"מ עד השעה 1 בלילה ואני מקווה שנמצא פתרון. אם יהיה פתרון - לא תהיה שביתה. הפערים גדולים ולא היתה עד כה התקדמות של ממש. אני מניח שבפגישה עם שר האוצר נננסה לקדם את המו"מ ולגשר על הפערים. לפי שעה אין כל התערבות של ראש הממשלה".

בעת הפגישה בלשכת ארד כמה עשרות חברי תנועת הבוגרים של הנוער העובד והפורום לצדק חברתי הפגינו מול ביה"ד לעבודה.

בדיון הקודם באולם בית הדין שהופסק, השתתפו עיני, ברוש, הממונה על השכר באוצר אילן לוין, הממונה על התקציבים באוצר גל הרשקוביץ ונשיא איגוד לשכות המסחר אוריאל לין. 

בדיון אמרה נציגת המדינה, עו"ד מיכל לייסר: "איננו יכולים למהר ולהוציא צו הרחבה כמו שעופר עיני דורש. יכול להיות שהיועץ המשפטי לממשלה צריך לבחון את הדברים ולשם כך הוא צריך לראות הסכם קיבוצי חתום. אם יהיה דבר כזה אפשר יהיה לשבת וצריך יהיה לקחת אותו וללמוד אותו. גם אם אפשר יהיה להוציא צו הרחבה הוא לא יהיה דומה למה שאנחנו מכירים במשק".

עיני וברוש אמרו לנשיאת ארד, כי הם יוכלו להציג את הסכם העקרונות הקיבוצי בתוך זמן קצר.

הנשיאה ארד תקפה את הממונה על אגף התקציבים באוצר, גל הרשקוביץ, שאמר כי הדיון עם ההסתדרות התמקד בנושא עובדי הניקיון ואמרה: "למה לא דנתם לגבי כל עובדי הקבלן, זה מה שהורינו לכם לעשות?". הנשיאה ארד אמרה עוד כי היא תקיים מאוחר יותר משא ומתן בלשכתה עם אנשי האוצר וההסתדרות.

דוברות האוצר מסרה כי "משרד האוצר ישמח לראות את ההסכם שהתגבש לכאורה בין ההסתדרות לתעשיינים, וזאת בהתאם לבקשת נשיאת בית הדין הארצי לעבודה כי ההסכם בין המעסיקים להסתדרות יוצג לבית הדין. ההסכם שמוצג לכאורה לבית הדין מושתת על עקרונות שיביאו לפגיעה בעובדי הנקיון. אין בו שיפור של תנאי שכר והוא מעודד העסקה במשרות חלקיות ומפוצלות בין מעסיקים שונים.

"להבדיל מההסכם לכאורה שמציגים ההסתדרות והמעסיקים, מציעה המדינה תוספת שכר אמיתית לכלל עובדי הנקיון, לא משנה היכן הם עובדים. זאת הסיבה שהתעשיינים מתנגדים למתווה האוצר, שכן הוא כרוך בשיפור אמיתי לשכר העובדים, והם אינם רוצים לשלם יותר ולשפר את תנאיהם ושכרם של עובדי הנקיון.

"ההסתדרות יצאה למאבק למען שיפור תנאים של האוכלוסיות החלשות ולמען צדק חברתי ולמעשה יוצרת עיוות שייתן שכר שונה לאנשים המבצעים עבודה דומה במקומות עבודה שונים רק בגלל שהם עובדים במקומות עבודה שונים", נמסר ממשרד האוצר.

בדיון  אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, את דברי עיני שאמר שאם תהיה הכרזה מוקדמת של שר התמ"ת ורה"מ שההסכם המתגבש עם שרגא ברוש יקבל צו -שביתה תסתיים. "צו הרחבה ניתן על פי חוק ואי אפשר לבקש משר התמ"ת לאשר צו הרחבה ללא הליך חוקי ומסודר. צריך לזכור ששר התמ"ת ורוה"מ לא יכולים להתחייב. אנחנו עדיין פועלים במדינת חוק וצריך להיזהר שלא להכשיל אותם. לין ציין שדרישה זו מקבילה כאילו שבית משפט מקבל הכרעה בדין מבלי שהוא שמע את העדויות", טען לין.  

האם שמחון יוכל לחתום על צו הרחבה?

הבוקר (ד') כבר החל להסתמן פתרון אפשרי למשבר, כאשר שעות ספורות בלבד לאחר תחילת השביתה הודיע שר התמ"ת, שלום שמחון, כי הוא מוכן לחתום על צו ההרחבה להשוואת תנאי ההעסקה של עובדי הקבלן בתמורה להפסקת השביתה - בצעד העוקף את עמדת שר האוצר, יובל שטייניץ.

יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, הודיע בתגובה כי הוא דורש גם את הסכמתו של רה"מ למהלך - אשר בתורו פנה ליועמ"ש יהודה וינשטיין. במידה וזה יאשר את המהלך, יתמוך גם ראש הממשלה להשוואת תנאי ההעסקה והשביתה עשויה להסתיים.

בד בבד, בשעה 12 בצהריים חזר נתב"ג לפעילות לאחר שש שעות שביתה. מרש"ת נמסר כי מתקני הנמל חזרו לעבודה, בהם החנויות הפטורות ממכס (דיוטי פרי) שהיו סגורות הבוקר, וכן שירותי פריקת וטעינת המזוודות.

תגיות