אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרנות הפרייבט אקוויטי רכשו חברות ישראליות בהיקף של כ-3 מיליארד דולר צילום: עמית שעל

קרנות הפרייבט אקוויטי רכשו חברות ישראליות בהיקף של כ-3 מיליארד דולר

מדובר בעלייה של 18% ביחס לשנת 2010. לפי מחקר של חברת IVC גם מספר העסקאות גדל מ-54 ב- 2010 ל- 65 השנה, ומספר העסקאות שהיקפן מעל 100 מיליון דולר הוכפל

08.02.2012, 17:15 | אסף גלעד
עסקאות הרכישה של נטפים, נס טכנולוגיות, פאנדטק ועסקאות רבות אחרות תרמו לעלייה של 18% בהיקף עסקאות הפרייבט אקוויטי בשנה האחרונה ביחס לשנה שלפניה. על פי מחקר שביצעו חברת המחקר IVC ומשרד עורכי הדין גרוס קליינהדלר חודק הלוי גרינברג, לסיכום השנה הגיע היקף עסקאות הפרייבט אקוויטי ל-2.88 מיליארד דולר. עלייה של 18% ביחס לשנה שלפניה. גם מספר העסקאות גדל מ- 54 עסקאות ב- 2010 ל- 65 השנה, ומספר העסקאות שהיקפן מעל 100 מיליון דולר הוכפל.

הרבעון המוצלח ביותר היה דווקא הרבעון האחרון של השנה, זה שבו התחזיות הכלכליות השחורות כבר החלו להתגבש. ברבעון זה חמש עסקאות פרייבט אקוויטי הסתכמו כבר ב-898 מיליון דולר, הסכום הרבעוני הגבוה ביותר בשנתיים האחרונות.

"בשנה האחרונה ראינו את קרנות הפרייבט אקוויטי המקומיות בולטות בעסקאות הקטנות והבינוניות, בעוד שהקרנות הזרות בלטו בעסקאות הגדולות", אומר עו"ד ריק מאן ממשרד גרוס. "אחרי השנה הזו אפשר לומר בוודאות שענפי הקלינטק, התוכנה והאינטרנט בישראל ימשכו את המשקיעים הזרים גם השנה". את נהירת המשקיעים הזרים לישראל אפשר לראות גם במספרים: ברבעון הרביעי של 2010 עמד חלקן של קרנות הפרייבט אקוויטי הישראליות על 100%, וברבעון השלישי של 2011 עמד חלקן כבר על 41%. ברבעון האחרון של השנה שעברה עמד חלקן כבר על 29% בלבד.

ואכן, אם בשנים הקודמות עסקאות פרייבט אקוויטי בישראל התבצעו כמעט באופן בלעדי בידי קרנות כגון פימי או סקיי, הרי שבשנה האחרונה נספרו מספר עסקאות פרייבט אקוויטי זרות מרשימות כגון רכישת נטפים בידי פרמירה בסכום של 366 מיליון דולר או רכישת נס טכנולוגיות בידי סיטי ונצ'ר בסכום של 308 מיליון דולר.

בעוד שבענף ההון סיכון המשקיע בחברות סטארט-אפ צעירות, נחשב תחום הקלינטק לחלש ביותר מבחינת היקף ההשקעות, בעולם הפרייבט אקוויטי העוסק בחברות בוגרות ומכניסות, הוביל סקטור הקלינטק את השנה האחרונה מבחינת סכומי העסקאות (33%), עם עסקת נטפים שהסתכמה ב- 366 מיליון דולר ושתי השקעות ישירות של מורגן סטנלי בהיקף של 200 מיליון דולר כל אחת: בברייטסורס הישראלית-אמריקאית ובבטר פלייס.

לאחר מכן הוביל סקטור התוכנה עם 29% שכללו בעצם שלוש רכישות בתחום הביי-אאוט, רכישה כוללת של חברה: רכישת פאנדטק על ידי GTCR בסכום של 390 מיליון דולר, רכישת נס טכנולוגיות בידי סיטי ונצ'ר בסכום של 308 מיליון דולר והשקעתה של קרן ריוורווד קפיטל בסכום של 110 מיליון דולר בסינטק מדיה. מגזר התשתיות משך 11 אחוזים, כולל רכישת חברת דרך ארץ בידי קרן תשתיות ישראל.

כוחן של הקרנות הזרות ככל הנראה רק ימשיך ויעלה, עם האווירה ההולכת ומשתפרת בענף הפרייבט אקוויטי האמריקאי. לפי סקר שערכה חברת המחקר פיטצ'בוק בתחילת החודש, עולה כי חלה עלייה בביטחון מנהלי קרנות הפרייבט אקוויטי להשקעות. 60% מהם אמרו כי יבצעו לפחות שלוש השקעות בשנה הקרובה. לפני שנה צפו 47% מהם כי לא יבצעו אף עסקה בשנת 2011, ועוד 19% צפו כי יבצעו עסקה אחת.

תגיות