אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוני בירם: "רשות החשמל מחסלת את הענף הסולארי" צילום: אוראל כהן

רוני בירם: "רשות החשמל מחסלת את הענף הסולארי"

מנכ"ל חברת האנרגיה הסולארית סאנפלאואר תוקף בחריפות את החלטת רשות החשמל להפחית ב־%15%–10 את תעריפי החשמל למתקנים סולאריים קטנים, ואת מתן ההקלות להקמת מתקנים קרקעיים: "במידת הצורך נעביר את הפעילות לחו"ל"

09.02.2012, 09:54 | ליאור גוטמן

"החלטת רשות החשמל מחסלת את הענף ולא יהיו התקנות של עסקים קטנים. התמחור הזה מכווץ את עלות המערכת למינימלית וזה סותם את הגולל" - כך אמר אתמול רוני בירם מבעלי חברת האנרגיה הסולארית סאנפלאואר. הסיבה למתקפה של בירם היא שבדומה לשחקנים אחרים בענף הסולארי, גם הוא נדהם לגלות ביום שלישי האחרון שרשות החשמל, הרגולטור שמפקח על יצרני החשמל במשק, החליטה להוריד את תעריפי החשמל למתקנים סולאריים קטנים (עד 50 קוט"ש) בשיעור של 10%–15%, שלושה חודשים בלבד אחרי שהפחיתה דרמטית את תעריפי החשמל הסולאריים למתקנים בינוניים (עד 12 מגה־ואט) בשיעור של כ־22%.

הרשות הודיעה כי המדינה תעניק מכסת ייצור של 50 מגה־ואט, מתוכם 15 מגה־ואט לבתים פרטיים והיתר לעסקים קטנים. למרות הגדלת המכסה עבור היזמים, התעריף שנקבע נמוך ממה שנאמר בשימוע שנערך לשחקנים בשוק לפני כשלושה חודשים: המגזר הפרטי יקבל 90 אגורות לקוט"ש חשמל, זאת לעומת תמורה של 1.07 שקלים שנמסרה בשימוע ולעומת 1.67 שקלים ששולמו ב־2011, ואילו המגזר העסקי יקבל 1.22 שקלים לקוט"ש, לעומת 1.34 שקלים, התעריף שנמסר בשימוש ולעומת תעריף של 1.51 שקלים לקוט"ש ב־2011.

"אני לא מבין את הצעד הזה. כל האינטרס של המערכת הוא שיהיו כמה שיותר מערכות. עדיף שכל גג יהיה חצי מגה מאשר תחנת כוח אחת בחדרה שמהווה מטרה אסטרטגית לתקיפה. נתח המערכות הקטנות שלנו בישראל לא מהווה משקל גדול בפורטפוליו שלנו, ומקסימום נעביר את כל הפעילות לחו"ל", הוסיף בירם.

עבור בירם הורדת התעריפים הנוכחית מסכמת רצף של שלוש החלטות דומות שהוא חווה במסגרת עבודתו בתחום הסולארי. לפני כשנה ניסתה ממשלת ספרד לבצע מהלך דומה במסגרת הפרויקט הסולארי "אולמדה" שבו פעלה סאנפלאואר במדינה, אולם במקרה זה נלחמה החברה בהחלטה והצליחה להפוך אותה. בישראל, לעומת זאת, המדינה טרם נתקלה בהתנגדות, זאת אף על פי שבשלושת החודשים האחרונים היא הפחיתה, כאמור, את התעריף הן עבור מתקנים קטנים והן עבור מתקנים בינוניים.

בנוסף, מינהל מקרקעי ישראל החליט לפני כשבוע להעניק הקלות בנייה לכ־60 מתקנים סולאריים קרקעיים בנגב, ופטר אותם מהצגת אישורי בנייה. כך נוצר מצב, שבעוד שהקמת מתקן על גג מחייבת הצגת היתר בנייה חתום כדי לקבל אישור, בהקמת מתקן על קרקע יש להציג רק את מסמכי הבנייה שהוגשו לרשויות.

"זה נראה לי מוזר. פתאום מתקנים הערת שוליים בחוק שמעניקה יתרון למתקן קרקעי בהליך האישור? זה נראה לי גניבת דעת", אמר בירם. לדבריו, "זו החלטה שהתקבלה באישון לילה, בלי דיון מסודר ציבורי. פועלות שם חברות עם לוביסטים בניגוד לאינטרס של מדינת ישראל".

ברשות החשמל מנמקים את הפחתות התעריפים בירידת של עשרות אחוזים בעלויות ההקמה של מתקני ייצור חשמל סולאריים, כך שהצעד שננקט נועד למנוע "גזירת קופון" של היזמים על חשבון הציבור. למעשה, טוענים ברשות, הציבור מסבסד את היזמים, זאת משום שתעריף החשמל שניתן ליזמים גבוה פי שלושה ויותר מהתעריף שמשלם הצרכן לחברת החשמל. בנוסף, ההתחייבות לרכישת חשמל מהיזמים לתקופה של 20 שנה מעמיסה על חברת החשמל. 

תגיות