אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נסגר עמוד פייסבוק מזויף שהבטיח לחלק אייפונים בחינם לגולשים צילום: בלומברג

נסגר עמוד פייסבוק מזויף שהבטיח לחלק אייפונים בחינם לגולשים

שעות ספורות לאחר הפרסום ב"כלכליסט" על העמוד שזכה לפופולריות, הוא הוסר מהרשת החברתית - אך קיימים עדיין עמודים דומים, גם למשתמשי אנדרואיד. יבואנית מוצרי אפל לישראל: "פנינו לפייסבוק, הנושא בטיפול"

09.02.2012, 14:15 | עומר כביר

עמוד שכותרתו "אפל: ישראל – העמוד הרשמי" נפתח בפייסבוק בתחילת השבוע. כפי שאפשר להבין מהכותרת, הדף מתיימר להיות עמוד הפעילות הרשמית בעברית של אפל ברשת החברתית. ואולם, מדובר בעמוד מתחזה שאינו קשור לחברה, ושייתכן ומיועד למטרות הונאה. 

 

מרבית הפוסטים בעמוד, שצבר כ-4,500 לייקים עד סגירתו, מבטיחים כי אם המשתמש ישתף את התמונה המפורסמת בכל פוסט הוא ייכנס להגרלה לזכייה באייפון 4S. "משתתפים יקרים, התחרות נמשכת, לכולם יש סיכוי טוב לזכות באייפון 4S", נכתב, "מה שעליכם לעשות כדי לזכות באייפון 4S הוא: לשתף את התמונה אצלכם על הקיר".

ב-iDigital, המייבאת את מוצרי אפל לישראל, הבהירו בעמוד הפייסבוק שלהם כי מדובר בהתחזות, ואף ציינו כי יש עמודים נוספים מסוג זה: "ישנם שלושה עמודים שמתחזים להיות Apple Israel ומבטיחים לגולשים לזכות במכשירי iPhone. אנחנו מודים לכם על הדיווחים ומעדכנים שפנינו לערוצים רשמיים של פייסבוק והנושא בטיפול", נכתב.

שעות ספורות לאחר הפרסום ב"כלכליסט" העמוד הוסר מפייסבוק, וכך גם "עמוד מראה" בעל תכנים דומים. עם זאת, עמודים מסוג זה עדיין פעילים, ואנו ממליצים לדווח עליהם לפייסבוק וליידע את הגולשים שמפיצים את התכנים שהעמודים משתפים כי מדובר בהתחזות. עמוד דומה, תחת השם "אנדרואיד: ישראל - העמוד הרשמי", מציע לכאורה הטבות למשתמשי מערכת ההפעלה של גוגל תמורת שיתוף תמונות. גם במקרה זה, כמובן, מדובר בזיוף. המידע על העמוד הגיע במייל האדום.

אחד הפוסטים בעמוד המזויף. פופולריות רבה תוך זמן קצר, צילום מסך: Facebook אחד הפוסטים בעמוד המזויף. פופולריות רבה תוך זמן קצר | צילום מסך: Facebook אחד הפוסטים בעמוד המזויף. פופולריות רבה תוך זמן קצר, צילום מסך: Facebook

לא להגיב להודעות מהעמוד, לדווח לפייסבוק

 

בניגוד למה שנכתב בעמוד, אפל אינה נוהגת לערוך תחרויות לחלוקה בחינם של מוצרים, בפייסבוק או בכלל. הפוסטים המופיעים בעמוד הפופולרי כוללים אך ורק קידום הגרלה מוזרה ונטולת תקנון, ללא שום מידע נוסף ב-Info או בחלקים אחרים של העמוד. הדבר אינו תואם התנהלות מקובלת של עמוד פייסבוק רשמי, ובפרט של עמודים אמיתיים המופעלים על ידי אפל. אלו, דוגמת העמוד הרשמי של אייטיונז, כוללים עיצוב מושקע ויצירתי, והפוסטים בהם מקדמים אירועים מיוחדים או תכנים מעניינים.

חשוב יותר: העמודים המתחזים אינם מופיעים ברשימת עמודי הפייסבוק הרשמיים שמפעילה אפל. אלו כוללים רק עמודים רשמיים לאייטיונז במדינות שונות ועמוד רשמי לאפסטור, כפי שניתן לראות כאן.

אז מה יוצרי העמודים מנסים לעשות? במקרה הטוב, מדובר במתיחה מיותרת. במקרה הרע, הם מקווים לאסוף פרטי גולשים שהביעו עניין במוצרי אפל על מנת לשלוח להם חומרים פרסומיים שונים. במקרה הרע עוד יותר, מדובר בשלב הראשון של הונאה פלילית. אם זה המצב, ייתכן שבהמשך יקבלו הגולשים שהשתתפו ב"הגרלה" הודעה כי זכו בתחרות – וכעת עליהם לשלם דמי עיבוד או משלוח על מנת לקבל את המוצר (אותו לא יראו לעולם, כמובן).

אם קיבלתם הודעה כזו, באימייל או בפייסבוק, אנחנו ממליצים לכם שלא להגיב לה, ומבקשים שתעבירו לנו את הפרטים לאימייל הבא - omer.kabir@calcalist.co.il - על מנת שנוכל להעביר את המידע לרשויות החוק. בכל מקרה, אנו ממליצים שלא לקיים אינטראקציה כלשהי עם "עמודי אפל" השונים – כל מידע אישי שתמסרו שם עלול לשמש את המתחזים בעתיד. 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", בחודשים האחרונים ביצעה אפל שני מהלכים משמעותיים בשוק ההייטק המקומי: רכישת הסטארט-אפ אנוביט תמורת סכום המוערך ב-390 מיליון דולר, והכנות לפתיחת מרכז מו"פ ראשון מחוץ לארה"ב - בחיפה. מהלכים אלו, לצד העניין הקבוע במוצרי אפל והפופולריות שלהם בישראל, עומדים כנראה ברקע ההחלטה לפתוח את העמודים המתחזים.

 

בשנים האחרונות, עם התחזקות פייסבוק בישראל, היא הפכה לכר פורה למעשי הונאה והתחזות - שקודם לכן התמקדו במכתבי שרשרת ובתוכנות מסרים מיידים כמו ICQ ומסנג'ר. כאשר נתקלים בדף חשוד ("תרומה למען חולי סרטן", למשל), מומלץ לבדוק מיהו הגוף העומד מאחוריו. כדי לברר בנוגע לאמיתותן של שמועות דואר אלקטרוני מומלץ להיכנס לאתר "לא רלוונטי".

תגיות