אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עמלה סודית בהחלט צילום: אוראל כהן

עמלה סודית בהחלט

העלאת הפטור ממכס על חבילות מחו"ל אמורה לחסוך עלויות, אך בפועל ממשיכות להצטרף לחשבון הסופי עמלות שונות ומשונות

10.02.2012, 08:28 | רעות מרים כהן
הגברת התחרותיות, הורדת מחירים, הקלה על מעמד הביניים, צדק חברתי - כל הסיסמאות הללו עמדו לעיניו של ראש הממשלה בתחילת דצמבר עת הפתיע את כולם והורה על העלאת רף הפטור ממכס עבור חבילות שמגיעות לישראל מחו"ל בשווי של עד 1,200 שקל ומיועדות לשימוש עצמי.

שר האוצר יובל שטייניץ חתם בשבוע שעבר על הצו - באיחור של חודש שגרם לבלבול רב בקרב ציבור המזמינים - ואף הפתיע והרחיב את הפטור המלא ממסי יבוא (מכס, מע"מ ומס קניה כאחד) מ-50 דולר ל-75 דולר.

כל הדאגה הזו לרווחת מעמד הביניים, שהוא ככל הנראה זה שנוהג להזמין מוצרים ברשת (המעמדות הגבוהים יותר פשוט טסים לחו"ל לערוך קניות), אמורה היתה להיות בשורה משמחת שמשמעותה חיסכון של מאות שקלים במשלוחים גדולים. כמעט כל מי שנוהג להזמין מוצרים ברשת יודע כי המחירים בחו"ל אמנם זולים יותר ממה שמוצע לרוב בישראל, אך עד כה הזמנה שעלתה על 50 דולר ועברה ברשויות המכס, זכתה מעבר לתוספת עלות של מכס ומע"מ גם לחשבונית בסך כמה מאות שקלים ששולמו לחברות השילוח עבור "עמילות המכס". סכומים אלה מפורטים כעמלת מחשב, דמי אחסנה, דמי רשימון, הקצאת אשראי, דמי העברת ניירות ושאר עמלות שונות.

הצו החדש אמור היה לחסוך את רוב "עלויות ההפתעה" הללו, אך למעשה הן ממשיכות לצוץ להן. 

מצב מעורפל

במציאות החדשה הצרכן המזמין ברשת מפסיק לשלם מכס למדינת ישראל. לפי הדיווחים, המהלך הזה יגרום למדינה להפסד הכנסות ממסים בגובה כ-60 מיליון שקל בשנה. אבל הכסף ממשיך בכל זאת לזרום בשלל דרכים לחברות המשלוחים הפרטיות, דוגמת UPS ו-TNT, ואפילו לרשות הדואר - שככל הנראה צריכה את הכסף לאור ההפסדים הגדולים שרשמה בשנים האחרונות.

השיטות פשוטות, אך מקוממות. כך למשל אדם שהזמין מוצר חשמלי מחו"ל ברשת ב-165 דולר, ואף הוסיף דמי משלוח מופקעים של 95 דולר לאחת מאותן חברות משלוחים על מנת לקבל את המוצר במהירות ובדרך בטוחה, גילה לתדהמתו עם הגעת המוצר לארץ שעליו לשלם על שחרור המוצר מהמכס עמלות מחשב, דמי אחסנה, דמי רשימון וכד' בסכום המגיע ל-300 שקל - על אף שהמוצר שהזמין כלל אינו חייב במכס. בשיחה עם נציגה האדיב של אותה חברה הובהר כי גם כאשר המוצר אינו חייב במכס, קבלתו כרוכה בעמלות כיוון שהוא עובר בדיקה של המכס לצורך קבלת הפטור. נשאלת השאלה מדוע סניף ישראלי של חברת שילוח בינלאומית דורש תוספת תשלום על חלק ביורוקרטי סטנדרטי בתהליך משלוח החבילה, אך הנציג הנדיב לא סיפק תשובה.

דואר ישראל נוקט אף הוא שיטה דומה בסכומים נמוכים יותר. שועלי ההזמנות המנוסים נוהגים לעתים קרובות להזמין חבילות בשיטה האיטית והפחות מאובטחת רק כדי להימנע מתשלום העמלות השונות לחברות המשלוחים - אך הם יודעים שגם שם דבר אינו בטוח. לרשות הדואר יש שירות מיוחד של דואר שליחים - EMS - שחבילות שמגיעות דרכו חייבות בתשלום מינימלי של 35 שקל על "שחרור ממכס ברשימון קולקטיבי", גם בסכומים הפטורים ממסי יבוא. הבעיה היא שלאדם שמבצע הזמנה באתר בחו"ל ובוחר במשלוח בדואר רגיל אין במקרים רבים שום אפשרות לדעת האם הוא יגיע כמקובל, או דרך EMS.

החברות השונות ככל הנראה נהנות מהמצב המעורפל שיצרו, והצרכן ממשיך לשלם "בהפתעה" כל פעם מחדש. בדיקה באתרים של השירותים השונים לא מגלה כמעט כלום על כל הכתוב לעיל - הם מספקים אינפורמציה בעיקר ליבואנים וליצואנים ולא לאדם הפשוט שמזמין מעיל חדש לחורף או טוחן אשפה לכיור. בשיחות עם חברות השילוח ועם הדואר מסופקת אותה תשובה - רוצים לדעת, בערך, כמה תשלמו? תתקשרו אלינו לפני שאתם מזמינים ונגיד לכם כמה זה עולה, בערך. עד שמישהו למעלה בכנסת ישים לב לאיוולת הזו, אנחנו נמשיך לשלם. לפחות זה עדיין זול יותר מהמחירים בתוך ישראל.

תגיות

47 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה