אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": אטיאס לוחץ להפחתת הערבות שנותנים הקבלנים ב־16% צילום: עמית שעל

בלעדי ל"כלכליסט": אטיאס לוחץ להפחתת הערבות שנותנים הקבלנים ב־16%

שר השיכון מקיים מגעים מתקדמים עם האוצר לוותר על רכיב המע"מ בערבות שנותנים הקבלנים ולהקל עליהם להתחיל פרויקטי בנייה. בנק ישראל מזכיר לראש הממשלה שהבנקים כבר מורשים להגדיל את האשראי לשוק הדיור ב־2% אך אינם עושים זאת

12.02.2012, 06:54 | שי פאוזנר ומישל אודי

שר השיכון אריאל אטיאס נמצא במגעים מתקדמים עם האוצר להקלה דרמטית על היזמים בתחום האשראי לבנייה. מדובר

בנק ישראל מגיב זקן מאיץ בבנקים להגדיל האשראי לנדל"ן הממונה: בנקים יכולים כבר מ־2009 להעלות את מגבלת האשראי לנדל"ן מ־20% ל־22% מתיק האשראי שלהם מישל אודי ושי פאוזנר, 4 תגובותלכתבה המלאה

בהקלה בתחום הערבויות שעל הקבלנים לתת בתמורה לליווי מהבנקים לפרויקטי בנייה, ובהגדלה בפועל של היקף האשראי לענף הדיור שנותנים הבנקים.

שר השיכון העריך בשבוע שעבר שהצעתו בעניין זה תתקבל בקרוב, אך הדגיש כי טרם התקבלה ההחלטה הסופית בעניין ברשות המסים.

החלק הראשון בהקלות הוא החלטה להפסיק את הנוהג של מתן ערבות בנקאית גם עבור המע"מ — ערבות שמעמידות חברות בנייה לשם קבלת הלוואות לפרויקטי מגורים. מדובר בהפחתת גובה הערבויות בתחום זה ב־16%.

בעקבות חוק חפציבה — התיקון לחוק מכר הדירות שנועד להגן על רוכשי דירות מקריסת חברות בנייה — על הקבלן לשלם ערבות בגובה של 100% מהאשראי שהוא מקבל מהבנק במסגרת הליווי הפיננסי, לשם ביצוע פרויקטי מגורים. אם קורסת חברת הבנייה במהלך הפרויקט, אמור רוכש הדירה להשתמש בכספי הערבות כדי להשלים את הפרויקט. המשמעות היא שעבור כל שקל שמשלם רוכש הדירה לחברת הבנייה החברה צריכה להעביר שקל לקופה סגורה בבנק שאותה החברה תקבל רק בעקבות מסירת הדירות. עניין זה מקשה על קבלנים רבים להיכנס כיום לפרויקטים מאחר שהם נזקקים להון עצמי גדול מאוד עוד בטרם קבלת ההלוואה.

מכתב של הקבלנים למשרד האוצר שהגיע ל"כלכליסט" כולל רשימת דרישות שלהם כדי למנוע קריסה של חברות בענף הנדל"ן שעלולה, להערכת ההתאחדות, להביא לקיפאון ממושך בתחום הדיור שיביא לחזרה לעלייה מהירה של מחירי הדירות.

לצד ביטול המע"מ במסגרת ערבות חוק המכר, דורשים הקבלנים כי האוצר ילחץ על בנק ישראל להעלות דרמטית את שיעור המימון שיוכלו בנקים לתת לחברות בנייה עד־25% מתוך סך תיק האשראי שלהם. גם בתחום זה החליט שר השיכון לפעול עם נציגי משרד האוצר, ואמר כי הפעיל על בנק ישראל לחץ בעניין זה בתקופה האחרונה.

אטיאס אמר כי לאחר שהשתכנע שהדרישה להפחית את המע"מ הגיונית, הוא החל לפעול לקידום ההקלה. "איש לא יוציא כסף מכיסו. המשוואה לא תשונה. אין פה הוצאה מתקציב המדינה", הסביר השר אטיאס. "במקרה שבו הקבלן יקרוס, בין כה וכה אין עסקה מבחינת רשות המסים והיא לא יכולה לגבות את המע"מ ולכן אין סיבה אמיתית לעיוות ההיסטורי הזה שבו דורשים ערבות על כסף שאיש אינו אמור לשלם". 

תגיות