אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרושה הסתדרות אחרת

דרושה הסתדרות אחרת

תחת הנהגתו של עופר עיני אימצה ההסתדרות זהות של איגוד מקצועי צר שמתעלם משאלות חברתיות גורליות וללא דמוקרטיה פנימית. לכן, בבחירות הקרובות חובה שתהיה רשימה חדשה שתציב חלופה ברורה למדיניות הנוכחית

12.02.2012, 14:14 | רמי הוד

סיום השביתה למען עובדי הקבלן מסמן את תחילת המאבק על דמותה של ההסתדרות, שיגיע לשיאו בבחירות שיתקיימו במאי הקרוב. מאבק זה צריך לעניין את כולנו: חברי הסתדרות, עובדים שאינם מאורגנים, עובדים שמאורגנים בארגונים אחרים דוגמת ארגון "כוח לעובדים" ( ביניהם הח"מ) וארגוני המורים והרופאים, וכל תומכי מחאת האוהלים.

לכל אלו המבינים שחיזוק העבודה המאורגנת הוא תנאי יסוד לחיזוק מדינת הרווחה, צריך להיות אינטרס ברור בשינוי דמותה של ההסתדרות. על שלושה חטאים עומדת מדיניות ההסתדרות בשנים האחרונים - היא אינה ממלאת את תפקידה הפוליטי, פועלת בצורה לא דמוקרטית ומעל ראשם של העובדים, ומפקירה את העובדים החלשים.

תחת הנהגתו של עופר עיני, אימצה ההסתדרות זהות של איגוד מקצועי צר שמתעלם משאלות חברתיות גורליות. במחאת האוהלים היא נותרה הרחק מאחור, בלתי רלוונטית לנעשה ברחוב. את אם כל ההפרטות - הפרטת הקרקעות הגדולה - הכשיר עיני במו ידיו, לא בכדי אמר אז נתניהו כי:" עיני לא עורר מכשולים ברפורמה שלי במינהל מקרקעי ישראל. אני מאמין שהוא יילך אתי גם לרפורמות נוספות"'. ובנוסף, קולה אינו נשמע בנושא ההפרטה הזוחלת של שירותי הבריאות, הרווחה והחינוך - מהלך שפוגע אנושות בעובדים ובחוזה בין המדינה לאזרחיה.

במקביל לכל אלו בולט חוסר הדמוקרטיה בהתנהלות ההסתדרות. כי כיום, יותר מכפי שהיא ארגון המייצג עובדים, היא ארגון המנהל אותם. במאבק העובדות הסוציאליות, לדוגמה, נכשלה ההסתדרות בהשגת הסכם הזוכה לגיבוי העובדות. מרבית העובדות הסוציאליות התנגדו להסכם שנחתם, שקיבע את אפליית העובדות בעמותות. וכך, בעוד שהעובדות במגזר הציבורי מפגינות סולידריות עם חברותיהן המועסקות בעמותות, התעלמה ההסתדרות מהקולות שעלו מהשטח וחתמה על הסכם המשלים עם פיצול העובדות, מבלי שלאלו תהיה זכות הצבעה.

בעניין עובדי הקבלן, ראשית חתמה ההסתדרות על הסכמים ענפיים עם המעסיקים, מבלי לפעול לאיגודם של העובדים במסגרתה. ההחלטה לפעול מעל ראשם של העובדים, ומבלי שתהיה להם כל יכולת להשפיע על עתידם ועל המדיניות הכללית של הארגון שגובה מהם דמי טיפול חודשיים, מייצגת אולי את החטא החמור מכל במדיניות ההסתדרות - הפקרתם של העובדים החלשים וראייתם כלקוחות ולא כחברי ארגון עם זכויות.

אי איגוד העובדים ומיסוד ההעסקה הקבלנית דרך הסכמים עם המעסיקים הביאו את התופעה למימדים מפלצתיים. ההתחייבות הנוכחית של ההסתדרות לשקט תעשייתי של שלוש שנים נוטלת מעובדים שמעולם לא החליטו להתארגן דרכה את זכותם הבסיסית ביותר - לשבות ולהיאבק על זכויותיהם.

דימויה האפרורי של ההסתדרות והעדר הדמוקרטיה הפנימית בה אינן סיבות טובות מספיק בכדי להזניח את הזירה החשובה הזאת, ובכך להעניק הכשר למדיניות של הנהגתה הנוכחית. בבחירות הקרובות להסתדרות, חובה שתהיה רשימה חדשה, עם מועמד ריאלי מטעמה לראשות ההסתדרות, שתציב חלופה ברורה למדיניות זו, וזאת על ידי סימון שתי מטרות השלובות זו בזו. ראשית, על ההסתדרות להתנהל בו בזמן כאיגוד מקצועי לוחמני וכתנועה חברתית. ככזו, עליה להטיל את מלוא כובד משקלה בכל מאבק חברתי תוך התנגדות תקיפה למגמות הפרטה וצמצום במדינת הרווחה, ואיגוד העובדים החלשים במשק.

בנוסף, ההסתדרות חייבת לעבור תהליך דמוקרטיזציה, כלומר- להעניק לעובדים, גם לעובדים החלשים, יכולת השפעה רבה יותר על מאבקם - משלב ההתארגנות עד לחתימה על ההסכם קיבוצי והלאה, בדומה לנעשה בארגוני עובדים במרבית המדינות המפותחות. שינוי בהסתדרות ברוח עקרונות אלו הוא צעד חיוני בהפיכת המאבק למען מדינת רווחה בישראל למאבק רחב ואפקטיבי יותר.

רמי הוד הוא חבר בחוג יסו"ד ( ישראל סוציאל-דמוקרטית) וסטודנט לתואר שני במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת בן גוריון בנגב.

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
דרוש מוסר אחריות חדש
לחברים שהגיבו למעלה: לא כל ביקורת היא 'פירוק' או 'בגידה'. במקרה הזה הרבה יותר הרסנית ומפרקת (את הפרקסיס של מאבק עובדים, את האתיקה הסוציאל דמוקרטית, את הצדק... ) היא הנאמנות חסרת הפשרות למנהיג או למוסד שמזמן שכחו את נאמנותם שלהם לאותם רעיונות. אין פה שום 'פרגמטיות חכמה ובוגרת' או 'מוסר אחריות' כמו שזה נדמה לכם. במצב כמו זה שאנו נתונים בו בעשרים שנים האחרונות, 'מוסר האחריות' הזה הוא בדיוק מה שממשיך את הנסיעה של הרכבת של העבודה המאורגנת בבטחה, במתינות, ובאופן אחראי ושקול - ישר אל תוך הקיר. כלומר, אל הפיכתה לכדי כלי ריק. עיני וההסתדרות זקוקים לאתגר הזה (מכוח לעובדים, מהאופוזיציה הפנימית). הם חייבים לדעת שמאבקים אמיצים, ערכיים ובעלי השראה רבה יותר של עובדים ושל החזית הסוציאל דמוקרטית בארץ יהיו חייבים להתעורר כדי להחליף כיוון, כדי לייצר רעיונות ואופני התארגנות חדשים, וכדי להציג מחדש אופק של תקווה עבור עובדים. למעשה, מאבקים כאלה כבר החלו להתעורר (לצער כולנו תוך שימת מקלות בגלגלים מצד עיני וחבורתו - עו"סים, חיפה כימיקלים, מורי הקבלן ועוד רבים) והם ילכו ויתגברו - עם מר עיני או בלעדיו.
עמרי , ת"א  |  14.02.12
15.
רק פרט קטן שכח האדון הנכבד
שאת עצרת התמיכה הגדולה ביותר בזמן המחאה של עובדים ארגנה ההסתדרות. 15 אלף עובדים היו במפגן תמיכה בבתי ההסתדרות עם מחאת האוהלים. הטעות הגורלית של מובילי מחאת האהלים זה שהם לא פנו להסתדרות להשבית את המשק כבר באוקטובר על נושא עובדי הקבלן. מקווה שהפעם הם למדו את הטעות וזאת לקראת הקיץ הבא
אמיר , מאהל רוטשילד  |  14.02.12
14.
ההסתדרות השיגה הסכם חשוב - לא משנים הכל בבת אחת
ההסתדרות נהיית יותר ויותר רלוונטית בעשור האחרון, וגם אם צריכה לעבור תהליכי דמוקרטיזציה אין זה משנה את העובדה שהיא משיגה יותר ויותר הישגים. לעובדים הסוציאלים היא השיגה 70%מהתנאים, זה מאוד מרשים. אכן כואב המשבר שהיה בינהם אך אין זה מבטל את העובדה ששינוי משיגים צעד צעד. הם לא נתנו שקט תעשייתי - זו מניפולציה! רק בנושא השכר (שגם הוא יהיה מוצמד לשכר הציבורי). בנושא ההתאגדות, והעסקה ישירה יכולים לשבות. ואני בטוח כי ההסתדרות תעשה זאת.
אחד מחולון  |  13.02.12
לכל התגובות