אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למבריחים נמאס מהמס של חמאס צילום: יואב גלאי

למבריחים נמאס מהמס של חמאס

המבריחים לעזה שובתים במחאה על כך שהפכו למקור ההכנסה העיקרי של ממשלת חמאס

13.02.2012, 07:33 | דני רובינשטיין

ידיעה שהופיעה לפני ימים אחדים בתקשורת הפלסטינית בישרה על "שביתה במנהרות של רפיח לאחר הטלת מסים חדשים". מבריחים שובתים? בירור קצר בעזה מעלה כי המבריחים הללו - ומדובר באלפי בעלי מנהרות פרטיות ועובדיהם - לא רואים את עצמם כלל כעוברים על החוק, אלא להפך, כפטריוטים לוחמי חופש הנאבקים לשבירת המצור הישראלי. לפיכך הם מצפים שממשלת חמאס תסייע להם בהתאם ותשלם למשל פיצויים למשפחות של 200 פלסטינים שנהרגו בתאונות במנהרות או בהפצצות של צה"ל בחמש השנים האחרונות. אולם ממשלת חמאס לא מתייחסת אליהם כלוחמים, אלא רואה בהם בעיקר מקור להכנסה, ומטילה עוד ועוד מסים על הסחורות.

"עכשיו רוצים להעלות עוד את המסים"

במנהרות מוברחות סחורות כמו דלק, מכוניות, חלקי חילוף וסיגריות, שמחירן זול במצרים לעומת עזה, וכן סחורות שישראל לא מאפשרת להעביר במעברים הרשמיים, ובראש ובראשונה חומרי בניין ומוצרים שעשויים לשמש גם לצרכים צבאיים כמו דשנים כימיים, ציוד חשמל ואלקטרוניקה. על כל הסחורות האלה משלמים המבריחים מסים לממשלת חמאס.

כך למשל, אבו־איאד, בעל מנהרה המבריח בעיקר חומרי בניין, סיפר בראיון לעיתון שמתפרסם ברמאללה כי "אני משלם מס של 10 שקלים על כל טונה חצץ שעובר אצלי, 20 שקל על כל טונה מלט, ו־50 שקל על כל טונה ברזל. ועכשיו הודיעו לי שרוצים להעלות עוד את המסים".

גם אבו־מצעב, בעל מנהרה אחרת, הלין בראיון לעיתון פלסטיני על העלאת המסים ואמר: "אני מבין שממשלת חמאס צריכה להטיל מכס ומסים על מה שעובר במנהרות, אבל שיהיו במידה הנכונה".

 

מס הכנסה של 6% לכל מבריח

המנהרות פועלות במלוא המרץ כבר כחמש שנים, אבל רק בשנתיים האחרונות הן הפכו למעברים רשמיים שנהוגה בהם גביית מכס ומסים בצורה ממשלתית מסודרת. על המנהרות מפקחת "רשות הגבולות והמעברים" של ממשלת חמאס. רשות הגבולות בנתה שער רשמי ברפיח שדרכו צריכות לעבור כל הסחורות שיוצאות ממאות המנהרות.

נכון להיום פועלי המנהרות לא משלמים מס על הכנסותיהם מעבודתם, אך על פי שמועות שנפוצו בעזה, ממשלת חמאס מבקשת להטיל מס של כ־%6 על הכנסתו של כל פועל. המסים הגבוהים והשמועה על המס החדש גרמו למרירות ולכעס אצל בעלי המנהרות ועובדיהם, ופה ושם פרצו שביתות חלקיות.

כיוון שהקהילה הבינלאומית מחרימה את חמאס, והנסיבות הפוליטיות באיראן ובסוריה הביאו לירידה ניכרת בכספים שהעבירו לעזה - לא נותר לממשלת חמאס אלא לחפש מקור הכנסה אחר כדי לממן את תקציבה. למורת רוחם של המבריחים, נראה שהמסים על ההברחות במנהרות הם הפתרון היחיד שמצאה.

תגיות