אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרנות הגז והנפט: סיכוי לאפסייד בסיכון גבוה

קרנות הגז והנפט: סיכוי לאפסייד בסיכון גבוה

הזינוק המטאורי של ענף חיפושי הגז והנפט הגיע לקרנות הנאמנות באיחור יחסית, אך גם כיום הן מציעות אלטרנטיבה טובה למשקיעים שמעוניינים לתבל את תיק ההשקעות בתחום הפופולרי. עם זאת, יש להביא בחשבון את הסיכון

14.02.2012, 07:32 | צבי סטפק ורוני אפטר

תחום חיפושי הגז והנפט בישראל התפתח בשנים האחרונות בצורה מהירה ודרמטית, כאשר מככבות בראש תגליות הגז של המאגרים תמר ולווייתן. מובן שאלה קיבלו ביטוי בשוק המניות המקומי ובתעשיית הקרנות הסובבת את אפיק השקעה זה, אשר נהנו מרוח גבית חזקה. תגליות אלה הפכו את תעשיית חיפושי הגז והנפט מתעשייה של "סימני נפט" וספקולציות לתעשייה לגיטימית להשקעה.

בחודש אפריל 2011 השיקה הבורסה את מדד ת"א גז ונפט, הכולל את כל המניות ויחידות ההשתתפות בתחום חיפושי הגז והנפט בישראל. קדם למדד בורסאי זה מדד אחר של חיפושי גז ונפט שאינו רציף, ודרכו ניתן למדוד את ביצועי המניות ויחידות ההשתתפות בתחום לטווח ארוך יותר, ואלו רשמו בחמש השנים החולפות עלייה מטאורית בשיעור ממוצע של כ־574%. זאת, לעומת עלייה זניחה של כ־6% במדד ת"א־100 בתקופה המקבילה.

כיום מדד ת"א גז ונפט מורכב מ־15 מניות ויחידות השתתפות ובראשן רציו (מהווה 15.9% מהמדד), ישראמקו (14.7%), אבנר (14.6%) ודלק קידוחים (14.3%). עם זאת, כיום ישנה רק תעודת סל אחת העוקבת אחר מניות הגז והנפט.

דלק אין, גבעות אאוט

לפיכך, המשקיע מן השורה, המעוניין לתבל את החשיפה המנייתית שלו גם בענף חיפושי הגז ונפט, יכול לעשות זאת או על ידי רכישה ישירה של יחידות השתתפות ומניות, או לחלופין לרכוש אחת או יותר מקרנות הנאמנות המתמחות באפיק זה, וכך ליהנות מהפיזור המתבקש, במיוחד לאפיק השקעה תנודתי כמו זה.

מעניין לציין, כי בקרנות חיפושי הגז ונפט הפיזור והמשקל של כל יחידת השתתפות שונה במקצת ממשקלה במדד הייחוס, כאשר למנהלי הקרנות גמישות בבחירת המניות ובמשקלן בקרן. יחידות ההשתתפות הפופולריות ביותר בקרנות הן אלו של דלק קידוחים עם נתח של כ־14.9%. אחריה נמצאות ישראמקו יהש (14.5%), אבנר יהש (14.3%) ורציו יהש (13.5%). מנגד, גבעות עולם, שחלקה במדד הוא כ־7.6%, מוחזקת בשיעור נמוך בהרבה בקרנות - 1.4% בלבד - המצביע על הפופולריות הנמוכה שלה בקרב מנהלי הקרנות.

בראשית השנה הוסיפה רשות ני"ע קטגוריית משנה נוספת, המאגדת את הקרנות המתמחות בחיפושי הגז והנפט, תחת השם "קרנות אנרגיה וסחורות בארץ". תעשיית קרנות זו עדיין נחשבת לצעירה עם חמש קרנות המנהלות סך נכסים של כ־70 מיליון שקל בלבד, וזאת לאחר פדיונות של כ־40 מיליון שקל ב־2011. עם זאת, תעשיית הקרנות כולה חשופה לענף חיפושי הגז והנפט בקרוב לחצי מיליארד שקל, כאשר ניתן להיחשף לענף, אם כי בצורה חלקית ביותר, דרך קרנות מנייתיות אחרות, כדוגמת קרנות יתר וקרנות ת"א־75, שבהן נתח יחידות ההשתתפות ומניות חיפושי הגז והנפט עומד על כ־6%–8%.

ב־12 החודשים החולפים השיגו קרנות הגז והנפט תשואה של כ־0.7%, וזאת לאחר שבינואר החולף לבדו הן זינקו בכ־9% בממוצע. דמי הניהול של קרנות אלו גבוהים יחסית, ועומדים על כ־2.6% בממוצע.

 

ומה אנו צופים קדימה?

ניר זוננברג, מנהל מחלקת המחקר של מיטב, מציין כי "ברבעון הקרוב צפויות שתי התפתחויות משמעותיות מאוד לתחום הגז בישראל. הראשונה היא פרסום מסקנות ועדת צמח, שאמורה לקבוע את מדיניות מדינת ישראל לגבי יצוא הגז. או, במילים אחרות, לכמה שנים של צריכה מקומית על המדינה לשמור גז? ככל שהחלטות הוועדה יהיו מקלות יותר, קרי החלטה על רזרבות נמוכות יותר, נראה את שוק הגז מגיב בחיוב ולהפך.

"האירוע השני, והחשוב לא פחות, הוא תוצאות קידוח הנפט בלווייתן, אשר אם יהיו חיוביות, תהיה להן השפעה משמעותית על יחידות הקשורות בלווייתן. נכון להיום מחירי השותפויות אינם זולים, אך עדיין אטרקטיביים להשקעה. היחידות המומלצות מבין השותפויות השונות, נכון להיום, הן ישראמקו, אבנר, דלק קידוחים ואלון גז".

השורה התחתונה: קרנות הגז והנפט נחשבות לצעירות יחסית, אך מאפשרות חשיפה לענף אטרקטיבי שהניב למשקיעים 574% בחמש השנים האחרונות.

צבי סטפק הוא יו"ר מיטב. רוני אפטר הוא מנהל קשרי יועצים בבית ההשקעות

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
@ עזבו אתכם ממנהלי קרנות אינטרסנטים ! ! ! @
המנהלים הללו שבויים בכיסם של של בעלי הון אינטרסנטיים המשחקים ומנווטים בשוק ההון כרצונם.... האם מישהו מהמשקיעים מודע למאגר הנפט שגבעות גילתה ליד ראש העין ? האם המשקיעים בשוק האנרגיה מודעים לכך שתקופה ארוכה ( מעל 8 חודשים )מפיקים מידי יום קרוב ל -1000 חביות נפט וזאת מחצי מיקטע של באר נסיונית ? מי שעיניו בראשו יבדוק את הנתונים, ימתין להסרת החסמים ( ביוקרטיה ) המעקבים את פיתוח השדה (מגד 6,7,8,) ויראה את שער הנייר מתאים את ערכו לשערו הראלי ! ! !
אחד העם  |  14.02.12
3.
אף אחד לא חושב מה יקרה חלילה אם הגז מתמר ..
לא יגיע בזמן.רבותיי מתי נלמד כי במזרח התיכון אין שום דבר בטוח...אם חלילה יחובל פרויקט הגז מתמר ויוטל אמברגו נפט על ישראל בגלל ארועים בטחוניים -כל התעשיה ומערכת החשמל תשותק בגלל הבירוקרטיה שמנעה פיתוח שדה מגד של גבעות בזמן.לצערי מנהלי הקרנות חושבים רק בתוך הקונסנזוס ולכן אינני מאמין בהשקעה בקרנות אלא בניתוח סיכונים וסיכויים עצמאי.ממליץ לכל משקיע לנתח בעצמו סכויים וסיכונים ולהשקיע רק על פי שיקול דעתו במניות שיבחר.
וינברגר דוד , צפון  |  14.02.12
לכל התגובות