אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": סין החדשה מחכה לסוחרים הישראלים בווייטנאם ובנפאל צילום: אי פי אי

בלעדי ל"כלכליסט": סין החדשה מחכה לסוחרים הישראלים בווייטנאם ובנפאל

מחקר שערכה לשכת המסחר בת"א ממליץ ליבואנים וליצואנים ישראלים לבדוק בשנה הקרובה את השוק הנפאלי, שמספק דריסת רגל אסטרטגית ביבשת אסיה, ואת השוק הווייטנאמי בעל תעשיית המחשוב המתפתחת, כתחליף לסין ולהודו המתייקרות

14.02.2012, 07:05 | טל ליטמן

בשנים האחרונות נשואות עיניהם של היבואנים והיצואנים הישראלים לסין ולהודו. אולם לדברי רוני רייבר, מנהלת האגף לסחר בינלאומי בלשכת המסחר תל אביב והמרכז, בעקבות ההתפתחות הכלכלית המואצת במדינות אלו, שגורמת לייקור הסחורות ולעליית המשכורות של העובדים, יורדת האטרקטיביות שלהן עבור הסוחר הישראלי. מחקר שערך לאחרונה האגף לסחר בינלאומי בחן את רשימת שוקי הסחר האטרקטיביים לישראלים לשנת 2012. מתוכם מציג "כלכליסט" חמישה שווקים מעניינים במיוחד: וייטנאם, נפאל, יוון, פולין ואוקראינה.

וייטנאם משתקמת כלכלית

הממשל החדש בווייטנאם פונה לכיוון המערב, במטרה לשקם את הכלכלה ולקבל סיוע ותמיכה מהמדינות העשירות. החלטת הממשלה המקומית ב־2010 להפוך את המדינה למתקדמת טכנולוגית מיצבה את תעשיית המחשוב כגורם כלכלי משמעותי, שמושך משקיעים זרים. וייטנאם מייצאת ומייבאת בעיקר משכנותיה במזרח, כאשר הסחר עם ישראל מועט יחסית. נכון ל־2011 היצוא הישראלי למדינה עמד על 340 מיליון דולר והיבוא על כ־130 מיליון דולר.

לפי האגף לסחר בינלאומי, יבואנים ישראלים יכולים למצוא במדינה לא מעט הזדמנויות בתחום הביגוד וההנעלה, וכן בתוצרת החקלאית העשירה במדינה. יצואנים יכולים למצוא בוייטנאם הזדמנויות בענפי הטלקומוניקציה, ציוד מחשוב, דשנים, כימיקלים, ציוד חשמלי וציוד רפואי.

מדינה נוספת באסיה שכדאי לבחון היא נפאל. אמנם מדובר באחת המדינות העניות והפחות מפותחות בעולם, אך היא נהנית ממיקום גיאוגרפי רב־ערך בין סין להודו, ומיחסי מסחר פתוחים עם שתי המעצמות. דריסת רגל בנפאל עשויה לפתוח לאיש עסקים ישראלי דלתות נוספות באסיה.

למרות הקשרים הטובים בין המדינות, היקף הסחר בין ישראל לנפאל קטן מאוד, כאשר ב־2011 עמד היבוא הישראלי מהמדינה על 491 אלף דולר והיצוא הישראלי על 6.3 מיליון דולר. לפי המחקר, יבואנים ישראלים ימצאו בנפאל שוק אטרקטיבי לסחורות כמו חלקי כלי טיס, שטיחים, הלבשה וטבק. הענפים האטרקטיביים עבור היצואנים הישראליים הם ירקות, פירות ואגוזים, מכונות וציוד חשמלי, מוצרי מזון וציוד רפואי מתכלה.

הו צ הו צ'י מין סיטי, וייטנאם. יבואנים יכולים למצוא הזדמנויות בתחום הביגוד וההנעלה | צילום: בלומברג הו צ

 

מחירי מבצע בשוק היווני

פעילות הסחר של ישראל עם יוון הנה רבת־שנים, כאשר היקף היבוא הישראלי מהמדינה ב־2011 עמד על 263.5 מיליון דולר והיקף היצוא על כ־206 מיליון דולר. לדעת האגף לסחר בינלאומי, דווקא עכשיו כשיוון סובלת ממשבר כלכלי עמוק ומהומות נגד תוכנית הצנע הממשלתית, יכולים משקיעים לאתר מפעלים והשקעות ביוון בעלות נמוכה יחסית.

יוון יכולה לשמש בסיס קדמי לחברות ישראליות שרוצות להגביר את פעילותן באירופה. הזדמנויות היבוא במדינה הן בתחום התעשייה, האופנה, המזון וחומרי הבנייה. מבחינת יצוא, ההזדמנויות הן בהעברת קווי ייצור למדינה בהשקעה נמוכה יחסית כרגע, ובמגזר המים.

מנגד, פולין היא היחידה ממדינות האיחוד שעברה את המשבר הכלכלי האחרון עם צמיחת תמ"ג חיובית. הצטרפותה לאיחוד האירופי הביאה לצמיחה משמעותית בכלכלה הפולנית. בנוסף, בגלל עלייה בגירעון התקציבי במגזר הציבורי, התחייבה הממשלה הפולנית בשנה שעברה להוביל רפורמות פרו־עסקיות, להוריד מסים ולקדם הפרטה, מה שיצר במדינה אקלים נוח לעסקים.

היקף היבוא והיצוא בין ישראל לפולין עמד ב־2011 על 239 ו־249 מיליון דולר בהתאמה. ישראל מייבאת בעיקר משקאות וכוהל, מיכון וציוד חשמלי, ציוד מכני, מחשבים, תכשירי קוסמטיקה וטואלט, ברזל ופלדה. היצוא הישראלי מתמקד בעיקר במכונות ובציוד חשמלי, מוצרי תעשיות כימיות, מכונות, ציוד מחשבים ופלסטיק. לפי המחקר, התחומים שבהם קיים פוטנציאל ליצוא ישראלי לפולין הם ציוד בנייה, ציוד ביטחוני, תחבורה, תעופה, שירותים פיננסיים ומוצרי מזון.

כלכלתה של אוקראינה, שכנתה של פולין ושותפתה לאירוח אליפות אירופה בכדורגל בקיץ הקרוב, נשענת על חקלאות, תעשיות כבדות וכימיקלים. הסכם שחתמה המדינה ב־2010 עם קרן המטבע הבינלאומית הביא להעלאת דירוג החוב החיצוני והמקומי של המדינה ותורם ליכולת פירעון האשראי שלה.

היקף היבוא הישראלי מאוקראינה עמד ב־2011 על כ־196 מיליון דולר והיקף היצוא על 145 מיליון דולר. לפי אגף הסחר, ההזדמנויות ליצואנים ישראלים במדינה הן בתחום המכונות, מוצרים מכניים וציוד חשמלי, מוצרי פלסטיק וגומי, יהלומים וכימיקליים אורגניים. פוטנציאל היבוא נמצא בתחומי ברזל ופלדה, חיטה, דגנים ודשנים.

לדברי עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, "האגף הבינלאומי של לשכת המסחר פועל לאתר את השווקים המתפתחים בעולם, במטרה להביא למקסום ההזדמנויות עבור המגזר העסקי בישראל. האגף תומך בחתימה על הסכמי סחר חופשי עם מרבית מדינות העולם שאין לישראל הסכם איתן, ובעיקר סין, הודו, קוריאה ואוסטרליה".

תגיות