אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתי כבר נוכל להקפיא אדם? צילום: שאטרסטוק

מתי כבר נוכל להקפיא אדם?

מדוע אי אפשר תיאורטית להקפיא בן אדם במהירות לנקודת הקיפאון המוחלטת (מינוס 274 מעלות) ולהפשיר אותו עוד המון שנים בעתיד? הרי כל התהליכים בגוף עוצרים עד לרמת האטום

16.02.2012, 10:50 | בלדד השוחי

מדוע אי אפשר תיאורטית להקפיא בן אדם במהירות לנקודת הקיפאון המוחלטת (מינוס 274 מעלות) ולהפשיר אותו עוד המון שנים בעתיד? הרי כל התהליכים בגוף עוצרים עד לרמת האטום. ומתי כל המיליונרים שהוקפאו יופשרו בחזרה וישובו לחיים? עומרי

עומרי היקר,

האפס המוחלט, שנמצא בדיוק 273.15 מעלות צלזיוס מתחת לאפס הרגיל (שנמצא, בניגוד למה שנהוג לחשוב, עשירית מעלה מתחת לנקודה התקנית שבה מים קופאים), עדיין מעבר להישג ידנו. אנחנו יכולים להתקרב מאד, אך לא לגעת, אפילו לא באופן תיאורטי. קירור של חומר לאפס המוחלט יגרור אחריו, בהכרח, שכתוב של כמה מחוקי הפיזיקה הפופולריים ביותר.

זה לא אומר שלא מקפיאים אנשים כדי להפשיר אותם יום אחד בעתיד, פשוט לא טורחים לקרר אותם עד כדי כך. בדרך כלל מסתפקים בטמפרטורה מתונה בסביבות מינוס 200 מעלות צלזיוס, ונראה שזה מספיק. כל התהליכים הביולוגיים המוכרים לנו, כולל כל מה שאנו עשויים לכנות בשם "מוות", עוצרים. הבשר לא מתקלקל, הפגר לא מסריח, ועושה רושם באופן כללי ששום דבר לא משתנה.

כל התהליכים הביולוגיים המוכרים לנו, כולל כל מה שאנו עשויים לכנות בשם "מוות", עוצרים, צילום: שאטרסטוק כל התהליכים הביולוגיים המוכרים לנו, כולל כל מה שאנו עשויים לכנות בשם "מוות", עוצרים | צילום: שאטרסטוק כל התהליכים הביולוגיים המוכרים לנו, כולל כל מה שאנו עשויים לכנות בשם "מוות", עוצרים, צילום: שאטרסטוק

בעבר, תהליך ההקפאה היה גורם נזקים עצומים – גבישי קרח נוצרו בתוך הרקמה החיה וריסקו אותה – אך בשנות התשעים המאוחרות פותח סוג חדש של נוגדי קיפאון שנספגים ברקמות ומגנים עליהן. הגילוי הזה הגיע בכלל מנסיונות להאריך את חיי המדף של הסחורה בתחום השתלת האברים, אך מקפיאי הגופות מיהרו לאמץ אותו. מובן שכבר אי אפשר לקרוא לתהליך הזה "הקפאה" (המונח המדעי לשינוי כזה, שבו מוצק חמים ורך הופך למוצק קר וקשה, הוא "זיגוג", או "ויטריפיקאציה" בלעז), אבל נראה שהוא עובד. התהליכים הבילוגיים עוצרים והרקמה לא ניזוקה יותר מדי.

נוגדי הקיפאון המחוכמים האלה רעילים, כמובן, אך ההנחה היא שכאשר הטכנולוגיה שלנו תהיה מספיק מתקדמת כדי להפשיר את הגוף ולהחיות אותו, נוכל גם להתמודד עם הרעל. למעשה, בחלק הולך וגדל של המקרים לא טורחים בכלל "להקפיא" את כל הגוף ומסתפקים במח בלבד, מתוך הנחה שהטכנולוגיה תהיה מתקדמת דיה כדי להצמיח למח המופשר גוף חליפי. וזה בדיוק העוקץ. כל הסיפור מסתמך על טכנולוגיה שעדיין לא קיימת. אנחנו יודעים יפה מאד איך להקפיא דברים, אבל עדיין אין לנו מושג איך להחיות אותם אחר כך.

בחצי המאה האחרונה הוקפאו כ־200 גופות במטרה מוצהרת להפשיר אותן אי שם בעתיד. כולן, לפחות באופן רשמי, הוקפאו לאחר המוות (הקפאה לפני המוות נחשבת רצח, או לפחות סיוע להתאבדות). יש גופות שהוקפאו ממש עם הכרזת המוות ויש כאלה שבילו קודם כמה שעות בטמפרטורת החדר ההרסנית בזמן שהמח נהרס מחוסר חמצן. חלקן הוקפאו באמצעים מתקדמים וחלקן מרוסקות ומלאות גבישי קרח כמו מקפיא ישן. האם זה משנה? לא כרגע. לא לפני שיהיה לנו לפחות צל של מושג איך הופכים את הקרטיבים האלה בחזרה לאנשים.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

27 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
לא רק קרח הורס את הרקמות, כל התאים נהרסים מתחת לטמפרטורה מסויימת
הגוף שלנו אמנם מכיל לא מעט מיים שהופכים לקרח אבל בגוף ישנם מולקולות רבות אחרות שפשוט עוברות תהליך של טרנפורמציה ולא בהכרח יחזרו למצבם הקודם בהפשרה. למעשה כל תאי הגוף נהרסים מהקפאה כזו ולא ניתן לעולם לפתור את הבעייה. מיצ'יו קאקו שכתב את הספר הפיסיקה של הבלתי אפשרי אפילו לא הכניס את הנושא לספרו כי ברור למדענים שזהו מעבר למדע בדיוני. זה פשוט בלתי אפשרי וגם אין לזה כל טעם. בסרט ונילה סקיי שאמנם מדבר על הקפאה חלקית שבה רק המוח ממשיך להיות מסומלץ במחשב, מבינים בבירור כי אם יקפיאו אתכם ל 100 שנה ואז יעירו אתכם לא בטוח שתרצו להישאר בעולם שכל מי שאתם מכירים כבר מזמן הלך לעולמו והבריאות שלכם כבר לא משהו גם בגלל הגיל וגם בגלל ההקפאה. את הכסף שלכם כבר מזמן שרפו או גנבו ואתם צריכים להסתגל לעולם חדש לחלוטין. להקפיא אדם זה דבר טפשי וחסר כל תועלת. אוליי בעתיד, אם תוכל הטכנולוגיה לאפשר זאת נוכל לשמור אדם כבנק נתונים במחשב או כל מדייה אחרת, מידע עצום המכיל את כל המידע הגנטי שלנו, מיפוי מלא של המוח עד הרמה המולקולרית או האטומית מתוך כוונה שאולי בעתיד הרחוק מאוד נוכל להנדס אדם בצורה גנטית. זה יותר הגיוני ומעשי. אבל הקפאה זה פשוט תהליך הרסני שאין לו כל תכלית.
אלון  |  18.02.12
לכל התגובות