אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רק סמלית: עצרת האו"ם גינתה את המשטר הסורי צילום: בלומברג

רק סמלית: עצרת האו"ם גינתה את המשטר הסורי

עצרת האו"ם אימצה ברוב של 138 מדינות החלטה כמעט זהה לזו שנדחתה במועצת הביטחון, אך שחסרת כל משמעות מעשית. השגריר הסורי באו"ם האשים: זה לטובת האינטרסים של ישראל

17.02.2012, 09:08 | יצחק בן חורין, ynet

גינוי חריף - אבל סמלי: לאחר שרוסיה וסין הכשילו את ההחלטה במועצת הביטחון בעניין סוריה, עלתה ההצעה לגנות את משטר אסד בעצרת הכללית של האו"ם, וזכתה אמש (יום ה') לתמיכת 138 מדינות. בהחלטה נדרש הנשיא הסורי להפסיק את האלימות ו"להיענות לשאיפות הלגיטימיות של העם הסורי בלי לקבוע מראש את התוצאות".

העצרת הכללית אולי הצליחה איפה שמועצת הביטחון כשלה, אולם החלטתה סמלית בלבד ואינה בעלת אופי מחייב. ההחלטה, שהוצגה על ידי מצרים בשיתוף יותר מ-70 מדינות, "מגנה בחומרה את המשך ההפרות השיטתיות של זכויות אדם וחופש הפרט בידי השלטונות הסוריים, לרבות שימוש בכוח נגד תושבים, הוצאות להורג שרירותיות של מפגינים, של עצורים ועיתונאים, עינויים, הפרות מיניות, וטיפול קשה גם בילדים".

רק 12 מדינות התנגדו להחלטה ו-17 נמנעו. נוסח ההחלטה כלל את דרישות הליגה הערבית, שעליהן הוטל וטו במועצת הביטחון, בהן שחרור המפגינים שנעצרו, סילוק כלי הנשק הכבדים מהערים ומריכוזי האוכלוסייה, הבטחת זכותם של האזרחים להפגין בשלום וכן מתן גישה מלאה לפקחי הליגה הערבית ולתקשורת הבינלאומית.

חומס, סוריה, צילום: איי פי חומס, סוריה | צילום: איי פי חומס, סוריה, צילום: איי פי

עצרת האו"ם גם קראה למשטר אסד לאפשר קיומו של תהליך פוליטי "באווירה משוחררת מאלימות ופחד", ולעבור לשיטה פוליטית דמוקרטית "שתעניק יחס שווה לתושבים בלי להתחשב בקשרים שלהם ובמוצא האתני והדתי". שגריר סוריה באו"ם, בשאר ג'עפרי, הגיב לדרישות אלו והזכיר את משאל העם שצפוי להתקיים בעוד כעשרה ימים לאישור החוקה החדשה.

 

הוא גם הביע תמיכה בכינון דיאלוג עם גורמי האופוזיציה, אולם האשים את עצרת האו"ם בכך שבמקום לקדם אפיק של משא ומתן - היא תומכת בפעילות טרור מזוינת נגד סוריה. "יש לנו חשד כבד שמדינות השותפות להחלטה, תומכות בקבוצות הטרור", אמר השגריר הסורי עם אישור ההחלטה.

באן קי מון: ציפינו לכך זמן רב

 

ג'עפרי אף קישר את התקוממות הקהילה הבינלאומית נגד סוריה לסוגיה הישראלית-פלסטינית וטען כי מדינות המערב מאפשרות לישראל "לבלוע את הפלסטינים", כדי להציל את הכלכלה של אירופה וארצות הברית. "כל מה שקורה כאן משרת את האינטרסים של ישראל", הוסיף, "והורג את הנושא הפלסטיני, כולל הקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967".

 

מנגד, מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, בירך על אישור ההחלטה, "שלה ציפינו זמן רב", לדבריו. הוא ציין כי "זה חיוני שהעולם ידבר בקול אחד כדי לעצור את שפיכות הדמים ולפתור את המשבר בדרכי שלום", וקרא לנשיא בשאר אסד "להישמע לקול הקהילה הבינלאומית ולקול העם הסורי".

גם שר החוץ הצרפתי, אלן ז'ופה, הביע שביעות רצון מהמהלך באו"ם, שלדבריו ממחיש את התמיכה האדירה בעם הסורי. "זהו צעד נוסף בדרך לשים קץ לסבל האזרחים הסורים", ציין. מקבילו הבריטי, ויליאם הייג, אמר כי החלטת העצרת הכללית לא משתמעת לשתי פנים: "הנשיא אסד והמשטר הסורי חייבים להישמע לקריאה ולאפשר מעבר שלטון שלו כדי להביא לפיתרון

תגיות