אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"חלק מתמלוגי הגז צריכים לשמש להיערכות של המדינה לאסון סביבתי" צילום: מיקי אלון

"חלק מתמלוגי הגז צריכים לשמש להיערכות של המדינה לאסון סביבתי"

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, דורש לשנות את יעדי קרן תמלוגי הגז לקראת הדיון בעניינה שתקיים מחר הממשלה. לדבריו, "ישראל צריכה להיות ערוכה להתמודדות עם אסון סביבתי גדול, כפי שאירע במפרץ מקסיקו"

18.02.2012, 21:04 | ליאור גוטמן ותומר אביטל

"חלק מתמלוגי הגז והנפט שיתקבלו על ידי המדינה חייבים לשמש לפיקוח על תהליכי הקידוח, כדי שישראל תהיה ערוכה להתמודדות עם אסון סביבתי גדול, כפי שאירע במפרץ מקסיקו" — כך טוען השר להגנת הסביבה גלעד ארדן במכתב ששלח לראש הממשלה בנימין נתניהו.

המכתב נשלח על רקע הדיון הצפוי מחר בממשלה בהמלצות הצוות להקמת קרן לקליטת רווחי חברות הגז והנפט. במקור הכריז נתניהו על הקמת הקרן, שאמורה לשמש לביצוע השקעות בחינוך ובביטחון, כבר בינואר 2011 — אבל רק כעת, כאמור, מתקיים בעניינה דיון בממשלה.

במרץ 2011, במסגרת הדיונים על אישור "חוק ששינסקי", הבטיח שר האוצר יובל שטייניץ כי הקמת הקרן תקודם ואף קבע תאריך יעד להקמתה — נובמבר 2011. הבעיה היתה שאף אחד לא הביא בחשבון שתזרים המזומנים של הקרן יתחיל לזרום כבר באפריל. הסיבה: מאגר ים תטיס פעיל כבר מ־2004, ובעת החלת החוק עמד בתנאים שנקבעו לתשלום מס עודף למדינה.

לפי דו"חות דלק קידוחים, אחת השותפות בים תטיס (25.5%), ברבעון השני והשלישי של 2011 (כלומר אחרי החוק), המדינה קיבלה רק מדלק קידוחים 9 מיליון דולר (כלומר, השותפות כולה העבירה למדינה כ־36 מיליון דולר). בהנחה שהתשלום לרבעון הרביעי היה זהה לשלישי, הסכום שהועבר על ידי כלל השותפות מגיע ל־64 מיליון דולר.

לאן הלך הכסף? לאוצר. המשמעות: במקום שיגיע למטרות הייעודיות שעליהן הצהיר נתניהו, נבלע הסכום בין יתר הכנסות המדינה ומשמש את האוצר באופן שוטף. ביום שלישי תקיים ועדת הכספים דיון בנושא. 

תגיות