אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"גיאורגיה מציעה לישראלים קרקע בחינם לחוף הים השחור" צילום: רויטרס

"גיאורגיה מציעה לישראלים קרקע בחינם לחוף הים השחור"

סיום המשבר סביב מעצרם של אנשי העסקים רוני פוקס וזאב פרנקל עורר עניין מחודש בהשקעות בגיאורגיה. שרת הכלכלה: "לא כדאי לוותר על קצב הצמיחה המהיר שלנו"

21.02.2012, 12:05 | אולגה ויניאר

מהפכת הוורדים שהתרחשה בגיאורגיה ב־2003 העלתה לשלטון דור חדש של פוליטיקאים. היום, רוב השרים בממשלת גיאורגיה הם צעירים שטרם חצו את גיל 35. שרת הכלכלה של גיאורגיה, ורה קובליה, היא הצעירה ביותר בממשלה - רק בת 31.

כשנה וחצי אחרי שיחסי ישראל וגיאורגיה עלו על שרטון בעקבות מעצרם של אנשי העסקים רוני פוקס וזאב פרנקל בחשד לניסיון שוחד, טביליסי מנסה לפתוח דף חדש. מי שהגיעה להכשיר את הקרקע לכך היא קובליה.

קובליה כבר ביקרה בישראל באוקטובר 2010 סמוך למעצרם וזכתה לכתף קרה מהממסד הישראלי. בביקורה הנוכחי היחס היה שונה לחלוטין והיא קיימה פגישות עבודה עם שרי התעשייה והמסחר, התחבורה והתיירות, אשר הביעו כולם רצון לקדם את היחסים בין שתי המדינות. "ישראל היא מדינה הדורשת כמה ביקורים", ציינה בראיון ל"כלכליסט".

"בביקור הראשון שמנו דגש על נושא התחבורה והיה חשוב לנו לפתח נתיבי אוויר. עכשיו אנחנו מרגישים שיש צורך להגדיל את מספר הטיסות ואת מספר החברות הפועלות בקו זה. נפגשתי עם שר התחבורה הישראלי ודנו בנושא זה. סיכמנו שעד סוף החודש ייחתם הסכם חדש בתחום התעופה", אמרה.

כיצד השפיע סיום פרשת רוני פוקס על היחסים בין שתי המדינות?

"אני חייבת לומר ששני הצדדים שמחים על כך שאנחנו יכולים לפתוח דף חדש. אנחנו כבר רואים שאנשי עסקים שלא עבדו בעבר בגיאורגיה מגלים עניין בפעילות אצלנו. אחד הקווים המנחים את המדיניות שלנו בכל התחומים הוא מאבק בשחיתות ואנחנו נילחם בה ללא פשרות", הדגישה.

"היזמים שפעלו בגיאורגיה לפני פרשת פוקס המשיכו בפעילות שלהם מאחר שהכירו את הקרקע וידעו מהי המשמעות של העבודה במדינה שלנו", הסבירה קובליה. "הם ידעו שמדובר באחת המדינות הכי פחות מושחתות, בעלת מיקום אסטרטגי נוח וכלכלה בעלת קצב צמיחה מהגבוהים בעולם, שפשוט לא משתלם לוותר עליה".

עם השכנה הקרובה ביותר, רוסיה, גיאורגיה שומרת בינתיים על נתק פוליטי, אף כי לא כלכלי. "מבחינה דיפלומטית, אין קשרים בין המדינות, אבל בכל הנוגע לעסקים אנחנו רואים הרבה השקעות שזורמות מרוסיה. חברות רוסיות, שבהן בנקים וספקיות תקשורת, פועלות אצלנו", ציינה.

היות שביקורה של השרה מתקיים במקביל ליריד התיירות הבינלאומי IMTM הנערך בתל אביב, נושא זה תופס מקום מרכזי בלו"ז שלה. "תיירות היא ענף מאוד חשוב עבורנו. שמחתי לשמוע משר התחבורה הישראלי שהוא סבור שיש לבטל את הצורך באשרות תייר בין שתי המדינות, ומדובר בצעד מאוד חשוב בפיתוח הענף, לא פחות מתוספת טיסות", היא אומרת.

אילו תמריצים מציעה ממשלת גיארגיה ליזמים?

"יש לנו תוכניות מגוונות לעידוד השקעות זרות, מעבר לעובדה שמערכת המיסוי שלנו מאוד פשוטה ושקופה - שישה סוגי מסים בסך הכל. יש לנו אזורי עדיפות שבהם קיים רק מס אחד. בענפים שונים, בהתאם לצורך הכלכלי, אנו מציעים חבילות שונות של הטבות. למשל, עכשיו אנחנו מציבים בראש סדר העדיפויות את ענף התיירות", תחום ההולך ומתפתח בגיאורגיה בקצב מהיר. "הבחנו שמספר התיירים בארצנו מזנק במהירות. בשנה שעברה ביקרו אצלנו 3 מיליון בני אדם והבנו שחסרים לנו חדרים בבתי מלון. כיום בתי המלון פועלים בכ־95% תפוסה". אומרת קובליה, ומסבירה היכן יכולים להשתלב אנשי עסקים מישראל.

ורה קובליה, צילום: רויטרס ורה קובליה | צילום: רויטרס ורה קובליה, צילום: רויטרס

"ההצעה שלנו ליזמים ישראלים היא קרקעות ללא תמורה לחופי הים השחור. בחרנו את הקרקעות הטובות ביותר - יבשות, עם החול הרך ביותר, ואנחנו מציעים להקים עליהן מיזמי תיירות. אנחנו פוטרים גם את המשקיעים ממסים לתקופה של 15 שנה ודואגים לכל התשתיות. הדרישה היחידה שאנחנו מציבים בפני היזם היא להשלים את הקמת המלון בתוך 24 חודשים. כמו כן, היזם צריך לקחת על עצמו את הניהול המלא של המיזם התיירותי".

אילו ענפים בגיאורגיה ניתן לסמן כקטרי צמיחה?

"אנחנו נמצאים היום בין חמש המדינות בעלות שיעור הצמיחה הגבוה בעולם. הסוד שלנו הוא גיוון. אנחנו משתדלים לפתח יותר מענף אחד ומשקיעים מאמצים רבים בתחבורה, באנרגיה ובתיירות. בנוסף אנחנו משתדלים לפשט במידת האפשר את פעילות היזמים.

אחד הענפים המרכזיים שמתפתח בקצב מרשים הוא ענף האנרגיה. אנחנו מייצרים כמות גדולה של חשמל ירוק בתחנות כוח הידרו־אלקטריות. בשנות התשעים של המאה הקודמת היינו תלויים לחלוטין באספקת חשמל מרוסיה. היום התפתחנו כל כך, שאנחנו מייצאים חשמל לכל השכנות שלנו וגם למדינות שעמן אין לנו גבול משותף, כמו סרביה ובולגריה. הצרכנית הגדולה ביותר של החשמל שלנו היא שכנתנו טורקיה, שנמצאת במחסור מתמיד. מובן שהענף פתוח להשקעות זרות".

תגיות