אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מריל לינץ' על ההסכם ביוון: "האיום של חדלות פרעון - עדיין לא הוסר" צילום: רויטרס

מריל לינץ' על ההסכם ביוון: "האיום של חדלות פרעון - עדיין לא הוסר"

אנליסטים בהראל: "היעד של צימצום היקף החובות ל-121% מהתמ"ג עד 2020 - אופטימי מידי". קבוצת איילון: "הבעיה המרכזית בתוכנית הינה הנחות צמיחה שאפתניות לכלכלת יוון"

21.02.2012, 14:34 | גיא בן סימון

"נראה כאילו יוון היא המדינה הראשונה באפקט הדומינו של משבר החובות באירופה", כך כתבו כלכלני מריל לינץ' בתגובה להסכם שנחתם לפנות בוקר בדבר חבילת החילוץ השנייה ליוון בהיקף של 130 מיליארד יורו.

"אוכלוסיית יוון מהווה בסך הכל 0.16% מאוכלוסיית העולם. התמ"ג שלה הינו רק 1.6% ביחס לגוש היורו. עם זאת, הטענה כי יוון היא מקרה יוצא דופן שלא משליך על הכלל - כבר התבדתה פעם אחר פעם במהלך המשבר", הוסיפו במריל לינץ'.

במריל לינץ' טוענים כי החשש מחדלות פרעון עדיין קיים אך ייתכן כי ניתן יהיה למזער את הנזק במקרה שכזה. "אנחנו מצפים מ'הטרויקה' לנסות לתת ליוון ניסיון נוסף לתוכנית החדשה למרות שאי הוודאות באם היא תצלח נחשבת לגבוהה יותר מתמיד. לכישלון אפשרי של התוכנית היוונית לא יהיו השלכות מרחיקות לכת אם ליתר מדינות האיזור יהיה מספיק זמן להכין את עצמן".

"תיתכן תוכנית חילוץ נוספת"

בבית ההשקעות הראל פיננסים טוענים כי אישור התוכנית מקטין מאוד את הסיכוי לפשיטת רגל מיידית של יוון. עם זאת, "נראה כי היעד המוצהר - לצמצם את היקף חובותיה מכ-200% תוצר כיום ל-121% מהתמ"ג עד 2020 - אופטימי מדי על רקע הצמיחה השלילית הצפויה ביוון, ההאטה העולמית וחוסר היציבות הפוליטי במדינה, ועלול להזמין תוכניות חילוץ נוספות בעתיד".

האסטרטג הראשי של קבוצת איילון יניב פגוט העריך בעקבות אישור ההסכם, כי "התוכנית מעניקה 'חמצן' ליוון. מדובר ביעד שאפתני שלא לומר לא ריאלי, אשר הבעייתיות המרכזית בה הינה הנחות צמיחה שאפתניות לכלכלת יוון בשנים הקרובות זאת כאשר תוכניות הצנע פוגעות בהכנסות המדינה ממסים והאבטלה המתקרבת בצעדי ענק לרמה של 20%".

לדברי פגוט, "תחזיות הצמיחה עליהם מבוססת תוכנית הפחתת הגירעון הינה יותר משאלת לב ופחות תוכנית עבודה ריאלית. איננו בטוחים בכושרה של הממשלה החדשה אשר תבחר ביוון ליישם את השינויים המבניים והרפורמות אליה התחייבו הממשלות הקודמות ולהביא לשיפור התחרותיות של המשק היווני. הנתונים הכלכלים מיוון אשר יזרמו בשנת 2012 יראו להערכתנו כיצד יוון מתרחקת בהתמדה מחוף מבטחים נדרשת לעוד מימון ובסופו של יום לתספורת גדולה וכואבת".

"המדינות החלשות שבאיחוד יאלצו להגדיל את התחרותיות"

"ההצלה של יוון היא הצהרת כוונות של מדינות הגוש לגבי כוונותיהן להמשיך יחד", כתב אמיר כהנוביץ' מכלל פיננסים. "המרת האג"ח היווניות באג"ח חדשות בריבית נמוכה של 2% ב-2014, שתעלה ל-3% ב-2015-2020 ול-4.3% - משמעותה מחיקה של קרוב ל-100 מיליארד יורו מחובותיה של יוון", מוסיף כהנוביץ'. 

"הבנקים המרכזיים של גוש היורו יוותרו על הרווחים שצברו מרכישות האג"ח היווניות וימכרו אותן ליוון במחירי הרכישה המקוריים, צוות קבוע מטעם הנציבות האירופית יפקח על יישום אמצעי הצנע ביוון והכסף שיגיע לאתונה במסגרת החילוץ ייכנס לחשבון מיוחד שבו תינתן עדיפות לפירעון חובותיה".

"המדינות החלשות שבאיחוד יאלצו להגדיל את התחרותיות שלהן לא דרך מטבע חלש יותר אלא דרך רפורמות והתייעלות - מה שיביא דווקא להתחזקות המטבע",כך לפי אמיר כהנוביץ' מכלל פיננסים.

לפי כלכלני בנק לאומי, קיים חשש של חוסר נכונות ליישם את תוכניות ההבראה הדרושות. "חשש נוסף הוא כי הקיצוצים הכבדים הנדרשים מיוון יעמיקו את המיתון וכתוצאה מכך הגרעונות בפועל יהיו גבוהים מהצפוי והיעד לא יושג".

לטענתם, היחס חוב-תוצר היווני כבר הוערכת בעבר כשגוי כבר יותר מפעם אחת וגם המלווים בעצם לא בטוחים שתוכנית החילוץ הא המלה האחרונה בפרשת הטרגדיה היוונית.

תגיות