אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניתוח "כלכליסט": החגיגה הגדולה של קרנות הפנסיה עומדת להתחיל צילום: גיא אסיאג

ניתוח "כלכליסט": החגיגה הגדולה של קרנות הפנסיה עומדת להתחיל

הקרב על הורדת דמי הניהול בחיסכון הפנסיוני הסתיים בניצחון חלקי שהוליד מציאות חדשה: בתי ההשקעות ייאלצו לקצץ בהוצאות, הטייקונים יתקשו למצוא קונים לחברות הביטוח שלהם, והממונה על הביטוח יהיה חייב לעקוב אחר התנהלות המנצחות האמיתיות - קרנות הפנסיה

22.02.2012, 07:00 | רחלי בינדמן
בזמן שאזרחי ישראל רשמו אתמול ניצחון דרמטי במאבק על עתיד החיסכון הפנסיוני שלהם, מנהלי חברות הביטוח ובתי ההשקעות - ובמיוחד בעליהן - כבר החלו ללקק את הפצעים ולאמוד נזקים.

שלשום בשעות הערב בישיבה סגורה בנוכחות ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר יובל שטייניץ, המפקח על הביטוח פרופ' עודד שריג וח"כ חיים כץ, הוסכם להוריד את תקרת דמי הניהול בקופות הגמל וביטוחי המנהלים ל־1.05% מהצבירה ול־4% מההפקדות השוטפות. החלטה זו מהווה פשרה בין עמדת האוצר, שדרש כי התקרה תעמוד על 1.2% ו־5% בהתאמה, לבין עמדת כץ, שדרש כי התקרה בקופות הגמל צריכה לעמוד על 0.7%. משמעות הפשרה שהושגה היא ירידה חדה בפערי הסבסוד הצולב בין חוסכים המשלמים כיום את התקרה לחוסכים המשלמים דמי ניהול נמוכים מאוד. כעת מגיעה העת לבחון לעומק את ההשלכות של ההחלטה על עתיד השוק הפנסיוני.

1. בתי ההשקעות נערכים לפיטורים, חלק לא ישרדו

בשבוע שעבר הציג שריג בוועדת הכספים את מבנה ההוצאות של חברות הגמל, וקבע כי שיעור ההוצאות הממוצע עומד על 0.95% מהנכסים המנוהלים. כיום עומד ממוצע דמי הניהול בקופות הגמל על שיעור של 1.1% - די קרוב לתקרה שנקבעה בסופו של דבר. אלא שהורדת תקרת דמי הניהול לשיעור של 1.05% משמעותה שממוצע דמי הניהול בענף - המורכב מחוסכים המשלמים דמי ניהול גבוהים מהממוצע וחוסכים המשלמים דמי ניהול נמוכים מהממוצע - יירד בפועל לשיעור הנמוך מ־0.95%.

כדי שבתי ההשקעות יוכלו לשרוד, וכדי שבעליהם יוכלו להמשיך ולהרוויח, הם יצטרכו לקצץ בעלויות. המשמעות היא כנראה אחת: בתי ההשקעות עומדים בפני פיטורים וקיצוצי שכר משמעותיים. בנוסף, הם יצטרכו לפתוח חוזים מול ספקים - ובין השאר להתעקש מול הבנקים על הוזלת עמלת התפעול של הקופות, וגם לעבור למשרדים פחות מפוארים. חלק מבתי ההשקעות, בעיקר אלו שאינם מחזיקים ביתרון גודל, עלולים לשים את עצמם על המדף. תג המחיר לקונה הפוטנציאלי, אם יש כזה בנמצא, יהיה שונה בתכלית מהסכומים האסטרונומיים שבהם מכרו הבנקים את קופות הגמל לגופים הפרטיים בעקבות רפורמת בכר.

2. הנפגעים העיקריים מהרפורמה: אלו שרכשו ביוקר

העולם הפנסיוני אינו מורכב ממקשה אחת, וכך גם השחקנים בו צפויים להיפגע מהרפורמה ברמות שונות. עם זאת, על פניו נראה כי הנפגעים המרכזיים הם בתי ההשקעות המחזיקים בקופות הגמל הגדולות, ובהם פסגות, אקסלנס, דש ומיטב.

גם חברות הביטוח שרכשו קופות גמל מהבנקים במחירים אסטרונומיים, ובראשן כלל והראל, צפויות להיפגע כמובן. אולם פגיעה זו תתמתן בזכות רווחים שהן יגזרו מתיקי ביטוחי המנהלים הישנים שלהן ומקרנות הפנסיה הצומחות שלא נכללו ברפורמה. לפי חישובים שביצע האנליסט מאיר סלייטר מדש איפקס, בכלל ביטוח הקיטון הצפוי ברווח מפעילות הגמל עומד על 33%, וההשפעה על רווחי הקבוצה כולה תהיה ירידה של 7%. בהראל תביא הפגיעה ברווחי הקופות לירידה של 6% ברווחי החברה כולה.

בבתי ההשקעות פותחים את הפה: "שריג הורג אותנו ברגולציה" "איך בדיוק אנחנו אמורים להתקיים? התייעלות? אין בעיה, במקום 100 אנשים במוקד שירות אני אשים 20, ואז יענו לך בתוך שבע דקות במקום בתוך 30 שניות" רחלי בינדמן, 4 תגובותלכתבה המלאה
קרן אייפקס, שרכשה בסוף 2010 את בית ההשקעות פסגות וסמכה על העלאת דמי ניהול כחלק מאסטרטגיית הצפת הרווח שלה, לא תוכל להימנע כעת משיערוך כלפי מטה של שווי אחזקותיה בפסגות. גם בית ההשקעות מיטב צפוי לבצע מחיקות, לאחר שבשנים האחרונות רכש קופות גמל ובראשן אלו של ישיר בית השקעות.

בתי ההשקעות הקטנים יותר צפויים לספוג פגיעה חלשה יותר משתי סיבות: הם לא ביצעו רכישות יקרות, ורמת הסבסוד הצולב בין החוסכים שלהם נמוכה דרמטית. גופים כמו אנליסט וילין לפידות גובים מרוב החוסכים דמי ניהול דומים שנעים בין 0.8% ל־1.2%.

חברות הביטוח צפויות להיפגע עוד פחות מהורדת תקרת דמי הניהול בביטוחי המנהלים. בניגוד לגמל, הורדת התקרות תחול רק ביחס למצטרפים חדשים ולא תשפיע על התיק הקיים שימשיך להניב רווחים נאים.

3 .קרנות הפנסיה יתחזקו על חשבון ביטוחי המנהלים וקופות הגמל

למרות ההישג המרשים של ח"כ כץ, הוא לא הצליח להביא להורדת תקרת דמי הניהול בקרנות הפנסיה ובקרנות ההשתלמות. ההשלכה העתידית של הרפורמה משמעה חיזוק דרמטי של קרנות הפנסיה על חשבון ביטוחי המנהלים וקופות הגמל.

היתרון של ביטוחי מנהלים על פני קרנות הפנסיה נוגע למקדם הקצבה המובטח בהם, שמשמעו התחייבות של חברת הביטוח לחוסך שגם אם תוחלת החיים תעלה - הקצבה הצפויה לחוסך לא תיפגע. חברות הביטוח, שיבקשו להמשיך להרוויח גם בפוליסות ביטוחי המנהלים החדשות שימכרו בתקרות החדשות, צפויות להעלות את מקדם הקצבה המובטח לחוסכים. מקדם זה מתמחר עלייה עתידית חדה מאוד בתוחלת החיים, שספק אם תתממש. לפי האנליסט סלייטר המשמעות היא: ירידה חדה באטרקטיביות ביטוחי המנהלים לעומת קרנות הפנסיה.

99% מתעשיית קרנות הפנסיה נשלטים כיום על ידי חמש חברות הביטוח הגדולות - ותעשייה זו רק הולכת להתחזק. פרופ' שריג מצא כי תקרת דמי הניהול בקרנות הפנסיה אינה גבוהה, אך ככל שביטוחי המנהלים וקופות הגמל ייעשו פחות אטרקטיביים, הסיכוי שחברות הביטוח יעלו את דמי הניהול לחוסכים בקרנות יגבר. שריג חייב לעקוב אחר ההתפתחויות בהקשר זה.

3. ועדת הריכוזיות ורפורמת דמי הניהול - פצצת אטום לטייקונים

סביר להניח שנוחי דנקנר ויצחק תשובה היו נותנים הכל כדי להחזיר כעת את הגלגל שנתיים לאחור. הם היו שמחים לקבל בזרועות פתוחות את הרוכשים הפוטנציאליים שחיזרו אז לפתחם והציעו לקנות מהם את חברות הביטוח שבבעלותם, כלל ביטוח והפניקס. בעלי דש איפקס אלי ברקת, למשל, היה מוכן לשלם סכומים נאים כדי לקנות מי משתי החברות הללו, וכך גם קרן פרמירה שנסוגה באחרונה מהמגעים לרכישת כלל ביטוח.

דנקנר ותשובה נתלו באילנות גבוהים ודרשו מחירים מופקעים על הנכסים שלהם. היום, כאשר הרווחיות של קופות הגמל צפויה להיחתך אנושות ועתידו של שוק ביטוחי המנהלים לוט בערפל, ספק אם יהיה קונה שפוי בדעתו שיהיה מוכן לקנות את הנכסים הללו מהשניים.

והם לא לבד. גם חברת הביטוח האיטלקית ג'נרלי השולטת במגדל, ושקלה באחרונה למכור את אחזקותיה, צפויה להיתקל בקושי דומה. אלא שבניגוד לדנקנר ולתשובה - שמסקנות ועדת הריכוזיות ייאלצו אותם למכור את אחזקותיהם בתוך שנים ספורות - לג'נרלי יש אורך רוח.

בכל מקרה, קרנות השקעה בינלאומיות וחברות ביטוח גלובליות לא יתלהבו לרכוש כעת חברות ביטוח, בשל הרגולציה החודרנית לכאורה בשוק הפנסיוני הישראלי. הרי גם קרנות הפנסיה המוחזקות על ידי חברות הביטוח הופכות לפחות אטרקטיביות, אם מביאים בחשבון שמחר בבוקר ח"כ כץ או חבריו יכולים ללחוץ קצת יותר ולהתערב בנעשה בהן.

5. ואולי כדאי היה להקים ועדה שתבחן את כל שוק הפנסיה?

השוק הפנסיוני הוא שוק מורכב ורווי שחקנים בשרשרת המזון שלו. חברות ביטוח, בתי השקעות, סוכני ביטוח, בנקים וארגוני עובדים - לכולם יש בו תפקיד. בנוסף, השוק הזה מתאפיין בחוסר שקיפות משווע: אם את מבנה ההוצאות של חברות הגמל עוד אפשר לחלץ מדו"חותיהן, שוק ביטוחי המנהלים הוא כזה שאינו מאפשר בשום דרך להבין את מבנה הרווחיות שלו. הסיבוך מתחיל בניסיון להבין את העלות האמיתית של הבטחת תוחלת החיים ומסתיים בהבנת התשלום לסוכני הביטוח וההוצאות הכרוכות בו.

לאור המורכבות הגדולה, נדמה כי במקום לקבל החלטה בתוך שעה בחדר סגור, נכון יותר היה להקים ועדה מקצועית שתנתח את הענף הפנסיוני בכללותו. ועדה כזו יכולה היתה לבדוק, למשל, את הטענה של שריג שאין מקום להתערב בתקרות בקרנות הפנסיה ובקרנות ההשתלמות. בכל מקרה, עדיין לא מאוחר מדי לעשות זאת.

תגיות

29 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

29.
פגיעה בזכות החוסך לשימוש בכספיו הצבורים לזכותו בקרנות
עד היום מבוטח שנצברו לו כספים בקרנות והיה זקוק להלוואה (בתשלום ריבית) יכל לפנות לקרן וללוות כספים עד ל 50% מהכספים שנצברו בחלקו של העובד , היום בא אדון שריג וגם פה מנסה להקשות ,להוריד ל 30% במקום 50% למה מה זה אכפת לך מה החוסכים רוצים לעשות עם כספם, מה אתה מנסה להעשיר את הבנקים על גב החוסכים כדי שיפנו להלוואות קשות ויקרות . את מי אתה מנסה להרשים ולמה הכל על גב' החוסכים גם לטוב וגם לרע. פשוט חוצפה להכניס את המגבלה הנ"ל על גב האנשים הפרטיים.
מיכאלה , מרכז  |  01.03.12
28.
הרצחת וגם ירשת? אדון כץ
איזו חוצפה לח"כ כץ. אחרי שבוחריו - עובדי התעשיה האוירית משלמים כמעט 0 דמי ניהול הוא בא להרוס את ענף הגמל לשאר העובדים במשק. יש לחוקק מיד חוק שיקבע דמי ניהול מינימליים ולא יאפשר"סיבסוד צולב" שהוא לא פחות משוחד בחירות וקניית קולות בוחרים בתאגידים הגדולים במשק על חשבון שאר הציבור.
y2kin  |  27.02.12
27.
בזכות החזירות של אייפקס במנורה תוקנו דמי הניהול
מצחיק, אני לא מבינה גדולה של כל מה שנאמר בכתבה, אך מה שהיה ברור הוא שאייפקס שילמה מחיר ענק עבור חברת מנורה והתחילה לעלות את דמי הניהול בצורה חזירית. בעקבות המחאה כנגד אייפקס - תנובה (משהו אמר "הקוטג' עם הבית"?), פרצה מחאה ציבורית שטלטלה ומטלטלת את כל אנשי ההון, הטייקונים ושאר מוצצי כספי הציבור - קודם הורדנו את שווי תנובה ומחיר הקוטג', עכשיו נוריד את שווי חב' מנורה ודמי הניהול שנגבים. הגיע הזמן לתקן גם את הפנסיה (שם באמת זו השמנת), ואז אולי נוכל לומר שתוקנו חלק מהליקויים שגרמו עוול לאזרח.
מיכל  |  26.02.12
לכל התגובות