אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: הגולשים כועסים על גוגל - ותוקפים מכל כיוון צילום: אי פי אי

דו"ח טכנולוגי: הגולשים כועסים על גוגל - ותוקפים מכל כיוון

ענקית הרשת נתבעת על המעקב באייפון, מחקר שהיא מצטטת פונה נגדה וארגון זכויות גולשים דורש לחקור את מדיניות הפרטיוּת החדשה שלה. וגם: האם האו"ם רוצה לשלוט ברשת?

22.02.2012, 13:50 | יוסי גורביץ

תחת אש 

שבוע אחרי שגוגל נתפסה כשהיא עוקבת בעליצות אחרי משתמשי האייפון ומוצרי אפל נוספים, קרה מה שכולנו ציפינו לו: החברה חטפה תביעה על המהלך הזה. אחד ממשתמשי הדפדפן ספארי הגיש נגדה את התביעה, שאותה הוא מבקש להפוך לייצוגית - ושמופנית גם נגד בכיריה באופן אישי. התובע מציין שגוגל עקפה במודע את הגנות הפרטיות של הדפדפן, ובשל כך חשודה בהפרת שורה של חוקים מפחידים למדי, בהם חוקים האוסרים על האזנה אלקטרונית ועל הונאה אלקטרונית.

עד כה, שום דבר חדש – לגוגל יש ערימה של עוכרי דין שטיפול בתביעות כאלה הוא בדיוק תפקידם בחיים. כל חברה שמפגינה לעתים קרובות מדי יחס אגבי לחוק צריכה כאלה. מה שעשוי להטריד יותר את גוגל היא שהנמסיס שלה, ארגון הצרכנים Consumer Watchdog, פנתה לקונגרס האמריקאי בדרישה שיפעל, ושכמה מחוקקים מרימים את הכפפה.

בעקבות ההתפתחויות האלה, מסרה גוגל את התשובה הרגילה שלה – שהיא תשמח לשתף פעולה עם כל חקירה. סביר להניח שכמו בשורה של מקרים אחרים, הבולט שבהם הוא גוגל באזז, גם זה יסתיים בכך שגוגל תתרום כמה מיליונים לצדקה – או, במונחי גוגל, תוותר על פחות מההכנסות של יום עבודה אחד.

אבל המקרים המטרידים מצטברים במהירות בשבועות האחרונים. אתמול דיווחנו על כך שגוגל עקפה גם את הגנות הפרטיות של האינטרנט אקספלורר. גוגל לא הכחישה את הטענה, אבל אמרה שיש מחקר שיצא ב-2010 שאומר שהתקן של מיקרוסופט, P3P, לא רלוונטי לדפדפנים מודרניים.

ובכן, הבלוגר אד בוט מ-ZDNet חפר ומצא את הדו"ח, וראה זה פלא – זה לא בדיוק מה שהוא אומר. אמנם, הדו"ח מצא ש-21% מהאתרים ברשימת 100 האתרים המובילים ברשת לא מותאמים ל-P3P, אבל המשמעות היא ש-79% מהם דווקא כן, ובדרך כלל 79% זה רוב. די גדול, אפילו.

 

יתר על כן, הדו"ח קורא לרגולציה הדוקה יותר של חברות רשת... שלא עומדות בתקני P3P ושמספקות מידע כוזב לדפדפנים. זה, אחד לאחד, בדיוק מה שעשתה גוגל. כורה בור, בו ייפול.

לארי פייג לארי פייג', אחד ממייסדי גוגל. מתקפה משפטית | צילום: בלומברג לארי פייג

ובאותו נושא...

תחקרו אותם כבר 

ארגון זכויות הגולשים והפרטיות האמריקאי, הנושא את השם המעולה EPIC, פנה לאחרונה לבית המשפט בדרישה שרשות הסחר הפדרלית (ה-FTC) תחקור את גוגל על שינוי תנאי הפרטיות המתקרב והמאיים שלה. בתגובה, שלחה הרשות את EPIC לחפש את החברים שלו ואמרה שהוא לא ילמד אותה איך לעבוד.

ב-EPIC לא נרתעו, והשיבו לבית המשפט שה-FTC חייבת להגן על הצרכנים. הם ציינו שבשנת 2011, כחלק מפיאסקו גוגל באזז, הסכימה גוגל שה-FTC תפקח על כל שינוי במדיניות הפרטיות שלה.

הם אמרו עוד לבית המשפט שהעובדה שה-FTC לא עושה שום דבר בתגובה לכוונתה של גוגל להצליב את המידע על משתמשיה בעייתית, כל זאת כאשר התנתקות משירותי גוגל אינה אופציה פשוטה במיוחד (המדריך הבא יעזור לכם בנושא). אם הצרכן רוצה להתנתק מכל השירותים, כך EPIC, עלול להיגרם לו "נזק בלתי הפיך". הארגון דורש שבית המשפט יזכיר ל-FTC שהיא מקבלת כסף מהצרכנים, שהיא אמורה להגן על האינטרסים שלהם, ובמילים קצת יותר בוטות - שתזיז כבר את התחת.

EPIC גם ציטטה שורה של תקדימים שבהם בתי המשפט הורו לרשות לפעול. בנוגע לטענה של ה-FTC, שפעולה קודם לכניסת השינויים של גוגל לתוקף תהיה "שרירותית", בארגון ציינו ביובש שאם ה-FTC לא יודעת שגוגל הולכת לעשות שינויים מסיביים במדיניות הפרטיות שלה בתחילת מרץ - היא ממליצה לסוכנות לפתוח דפדפן. ארגון זכויות הגולשים כנראה לא ממליץ על כרום בהקשר הזה.

האו"ם, שליט הרשת 

ידיעה מבהילה מופיעה הבוקר ב"וול סטריט ג'ורנל". צריך לנהוג בה בזהירות, כי ה"ג'ורנל" הוא עיתון ימני אמריקאי ותיאוריית הקשר הנפוצה שם היא שהאו"ם, שלא מסוגל להחליט על תפריט לארוחת צהריים, עומד להשתלט על העולם. והידיעה הזו היא בהחלט מז'אנר "האו"ם משתלט על העולם".

ואחרי האזהרות, הדיווח. עשרות מדינות, בהנהגת הדיקטטורות הגדולות בעולם – סין ורוסיה – שואפות לשנות את ארגון International Telecommunication Union, ארגון של האו"ם שלא שמעתם עליו, ובצדק. עד כה הוא עשה בערך כלום, אבל רשימת הצעות לכינוס הבא של הארגון, שייערך בדובאי בדצמבר הקרוב, נראית ממש לא סימפטית.

בניין האו"ם בניו יורק. רוסיה וסין דוחפות לפיקוח על הרשת, צילום: בלומברג בניין האו"ם בניו יורק. רוסיה וסין דוחפות לפיקוח על הרשת | צילום: בלומברג בניין האו"ם בניו יורק. רוסיה וסין דוחפות לפיקוח על הרשת, צילום: בלומברג

שתי הצעות מטרידות במיוחד יש שם: האחת מבקשת להכפיף את הגנות הסייבר והפרטיות של המדינות השונות לביקורת בינלאומית, מה שיכול, נגיד, לסייע לסין לעקוף אותן. ההצעה השנייה נועדה לאפשר לחברות טלפון לגבות תשלום על מעבר מידע בין מדינות – שיטה נהדרת לסגור את הרשת. ויש גם כמה הצעות חיוביות יותר, כמו רגולציה בינלאומית על הסכומים שמותר לחברות סלולריות לגבות כשהמשתמש נמצא במדינה אחרת.

שום דבר שפוטין, המשטר הרצחני בבייג'ינג ושאר החברים נוגעים בו לא יכול להיות טוב. אין ספק שיש תחומים – כמו, למשל, האופן שבו חברות סלולר יכולות לחורר לנו את הכיס – שבהם מעט יותר רגולציה, גם אם היא בינלאומית, עשויה להועיל. ובכל זאת, בררר.

פרידה מביצי הזהב

ספק אם יש מוצר שהקשר בינו ובין המחיר שלו מופרך כל כך כמו הודעת SMS. חוקר בריטי בדק לפני מספר שנים את הנושא והגיע למסקנה שהעלות של שליחת הודעה למאדים קטנה משמעותית ביחס למחיר שליחת הודעה בתוך בריטניה. בניגוד לתחום השיחות הקוליות, לחברות הסלולר היה מונופול בתחום - והן ניצלו אותו כאילו היה

אחרון עובדי הקבלן.

החגיגה, תשמחו לדעת, מתחילה להגמר. במהלך 2011 החלו הלקוחות לעבור בהמוניהם לתוכנות מסרים מייסדיים שנשענו על חבילת הגלישה שלהם, כשאחת הפופולריות שבהן היא Whatsapp. השימוש בחבילת הגלישה הרבה יותר זול ללקוח, וחברות הסלולר מודאגות בהתאם.

על פי מחקר שנערך לאחרונה, המעבר הזה לתוכנות מסרים מיידיים עלה לחברות הסלולר ברחבי העולם כמעט 14 מיליארד דולר, שזה אמנם לא מספיק אבל בהחלט התחלה נאה. רוב הלקוחות עדיין ממשיכים לשלוח הודעות SMS, וחברות הסלולר למדו לתת חבילות שמעודדות שימוש בהן. אבל הצרכנים מתחילים להתעורר. כך צריך.

קצרצרים

אחראי הטכנולוגיה של ה-CIA הודיע לספקי התוכנה שעובדים עם הארגון שהוא רוצה לראות מהפכה בדרך שבה הם מתנהלים. לא הפיכה, את זה הוא יכול לארגן בעצמו. לדברי אירה האנט, הוא רוצה שהספקים יתחילו לחשוב כמו אמזון, "כי המודל שלהם עובד" - ושהוא מצפה לשירותים בשיטת שלם-על-פי-שימוש. הוא היה יכול למסור להם יותר פרטים, אבל אז הוא היה צריך להרוג אותם.

הטאבלט של RIM, הפלייבוק, נחשב לכישלון מוחץ עד שהלקוחות החלו להשתמש בו כמעצור חינני לדלת. עכשיו מגיעה מערכת ההפעלה החדשה שלה לטאבלט, פלייבוק 2.0. אף על פי שהיא שיפור ניכר לעומת הקודמת – יש חיבור למייל! הללויה, פרייז דה לורד! – נראה שהיא עדיין לא ראויה שתעיפו מבט שני בכיוונה. כמעט כל חברה אחרת הוציאה מכשיר טוב יותר, או על כל פנים גרוע פחות.

דיווחנו כאן לפני מספר ימים על הצרות שפקדו את סקרוגל, אתר החיפוש השומר על פרטיות: גוגל מנעה ממנו גישה למנוע החיפוש שלה, והוא הושבת זמנית. עכשיו הוא מושבת סופית, והפעם זו לא אשמת גוגל: המפתח של האתר הודיע שנמאס לו מהתקפות ה-DDoS הבלתי פוסקות על האתרים שלו, שמגיעות מהאקר עצבני כלשהו, ושהוא מניף דגל לבן. עוד נצחון לטרוריסטים המקוונים. אתר נוסף שנסגר יחד עם סקרוגל הוא Google Watch, שעוקב אחרי מהלכיו של התמנון העליז.

בית המשפט העליון של בריטניה נע עם רוח הזמן: הוא פסק בימים האחרונים שאם אי אפשר למצוא מישהו כדי לספק לו צו זימון, אפשר לשלוח לו את הצו דרך פייסבוק. פסיקה קודמת כבר אישרה מהלך דומה כלפי משתמש טוויטר, שלתובע לא היה שום מידע עליו פרט לכינויו כצייצן. באוסטרליה וניו זילנד משתמשים בפייסבוק כבר כמה שנים כאמצעי לשליחת צווים משפטיים וכמה בתי משפט נמוכים יותר כבר השתמשו בשיטה הזו בבריטניה, אבל זו הפעם הראשונה שבית משפט בריטי בערכאה גבוהה פוסק בנושא. בישראל, כידוע, אנחנו עדיין עמוק בעידן הפקס.

נשיא ארה"ב אובמה אישר לפני כשבוע צו שיאפשר לכוחות השיטור בארה"ב לעשות שימוש במל"טים קטנים לצורכי מעקב ובילוש (המילה המנומסת לריגול). בנוסף רשות הטיסה הפדרלית תצטרך לשנות את הנהלים שלה עד סוף שנת 2015, כך שרשויות אכיפת החוק יוכלו להשתמש במל"טים כבדים יותר. האיום הוותיק "אם לא תאכל יבוא שוטר" מקבל כעת משמעות בלתי צפויה.

תגיות