אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חודש לאחר הנפילה: די-פארם מנהלת משא ומתן לרכישת חברת טרומבוטק

חודש לאחר הנפילה: די-פארם מנהלת משא ומתן לרכישת חברת טרומבוטק

חברת התרופות מתאוששת מכישלון הניסוי בתרופת הדגל ובוחנת את רכישת טרומבוטק כנגד הקצאת מניות של די-פארם

23.02.2012, 08:02 | ניר צליק ושניר הנדלר

לפני כחודש היה נדמה כי די-פארם, חברת פיתוח התרופות שפיתחה טיפול בשבץ מוחי, נמצאת בדרכה לסגירה, על רקע כישלון בניסוי בתרופת הדגל שלה. מניית די־פארם התרסקה בכ־85% באותו יום של כישלון, והחברה קיצצה כמחצית מכוח האדם שלה ונותרה עם כ-20 עובדים בלבד.

כעת, החליטה החברה שלא לסגור את שעריה וליצוק לתוכה פעילות אחרת - די-פארם מנהלת משא ומתן לרכישת טרומבוטק, חברה העוסקת אף היא בפיתוח טיפול לשבץ מוחי. די־פארם עשויה ליצוק לתוכה פעילויות נוספות בתחום זה בעתיד הקרוב.

"לקחנו סיכון"

ראובן קרופיק, מנכ"ל כלל ביוטכנולוגיה האוחזת בכ-47% ממניות די-פארם ויו"ר החברה, אמר כי "חברות תרופות צריכות לדעת שהן לוקחות סיכון. היתה לנו טלטלה לא קטנה, אבל בדי־פארם נותרה טכנולוגיה וידע עצום שהושקעו בו מיליוני דולרים במהלך השנים. התארגנו מהר מאוד והקטנו את החברה למימדים של חברה עם מוצרים קליניים בשלב 2.

"למרות השלבים המוקדמים, הידע שאוצרת בתוכה די-פארם בתחום ה־CNS (מערכת עצבים מרכזית - נ"צ ו־ש"ה) הופכת אותה לחברה הישראלית המתקדמת בתחום. השידרוג של די-פארם מבליט את הנחישות התעשייתית שלנו. הלקח שלמדנו הוא ששוק ה־CNS מסוכן, אך אם נצליח יעמוד בפנינו פוטנציאל עצום. נפעל לפזר את הסיכונים על ידי חיפוש הזדמנויות נוספות בתחום".

המתווה הנבחן הוא רכישת טרומבוטק כנגד הקצאת מניות של די־פארם לבעלי המניות של טרומבוטק, בהתבסס על הערכת שווי לכל אחת מהחברות. לצורך כך, מינה דירקטוריון די-פארם ועדת בלתי תלויה שהוסמכה לנהל בשם די-פארם את המשא ומתן עם טרומבוטק ובעלי מניותיה, וכן לבחור במשותף עם טרומבוטק מעריך שווי חיצוני ובלתי תלוי לביצוע הערכות השווי.

כלל תעשיות ביוטכנולוגיה, בעלת השליטה בדי־פארם, מחזיקה בכ־46% מהון המניות המונפק של טרומבוטק, כאשר כלל ביוטכנולוגיה מחזיקה גם בכ־47% מדי־פארם. בעלי המניות הנוספים בטרומבוטק הם הדסית ביו (25%) ועופר היי־טק (29%).

טרומבוטק, אשר הוקמה בשנת 2000, פיתחה חומר לטיפול בקרישי דם, והיא נמצאת בניסוי קליני שלב IIa רב מרכזי במוצר המוביל שלה, ה־18־THR, שצפוי להסתיים בסוף 2012. ה־18־THR הוא פפטיד סינטטי המשמש לטיפול ממוקד ויעיל בשבץ מוחי ולהרחבת החלון הטיפולי בו, והוא מאפשר לתרופות הקיימות לפרק את קרישי הדם באופן בטוח ויעיל ומונע תופעות לוואי מסכנות חיים כגון שטפי דם פנימיים במוח.

שימושים נוספים לתרופה

התרופה אמורה להקטין סיבוכים מסכני חיים של טיפול בקרישי דם במערכת הקרדיו־וסקולרית באמצעות תרופת tPA, ומכוונת לשוק בעל פוטנציאל המוערך בכ־3 מיליארד דולר בשנה. באוגוסט 2010 השלימה טרומבוטק בהצלחה את הניסוי הקליני שלב I והחלה את הניסוי שלב IIa ביולי 2011.

לתרופה של טרומבוטק עשויים להיות שימושים נוספים לטיפול באוטם שריר הלב (MI) ובמחלות ריאה כרוניות. בעקבות ממצאים חדשים שהתקבלו בניסויים בחיות, המצביעים על יעילות של הפפטיד בטיפול במחלות ריאה כרוניות, טרמבוטק הגישה בקשה לאישור פטנט והיא תבחן בהמשך פיתוח אפליקציה מול חברות רב־לאומיות העשויות לגלות עניין בפיתוח תרופתי לאסתמה.

לטרומבוטק פעילות פרה־קלינית שנועדה לבדוק את ישימות הטכנולוגיה באינדיקציות של יתר לחץ דם ושבץ לבבי, מתוך כוונה להרחיב את האינדיקציות האפשריות של ה־18־THR ולתמוך בפעילות השיווק. בינואר השנה השלימה טרומבוטק גיוס הון בסך 1.4 מיליון דולר.

יו"ר די־פארם ראובן קרופיק: "הבנו ששוק ה־CNS מסוכן, אך יש לנו פוטנציאל וידע עצום שהושקעו בו מיליוני דולרים. נפעל לפזר את הסיכונים על ידי חיפוש הזדמנויות נוספות".

תגיות