אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראשי הבנקים לשטייניץ: חשש מהיווצרות משבר אשראי במשק צילום: נועם מושקוביץ

ראשי הבנקים לשטייניץ: חשש מהיווצרות משבר אשראי במשק

שר האוצר נפגש עם ראשי חמשת הבנקים הגדולים לשיחה על מצב המשק. ביקש מהם להציג את הערכותיהם בנוגע להשלכות המלצות הוועדה להגברת התחרותיות על המשק. ביקש גם לשמוע כיצד יכולים ראשי הבנקים לסייע לממשלה למשוך השקעות זרות לישראל

23.02.2012, 20:27 | מישל אודי

הסתיימה פגישתם של שר האוצר, יובל שטייניץ, עם ראשי חמשת הבנקים הגדולים בישראל. בפגישה הביעו ראשי הבנקים חששם מהיווצרות משבר אשראי במשק וציינו כי מחירי האשראי עולים. בנוסף, ציינו כי היווצרות בעיית מחנק אשראי במשק, עלולה להביא לאי יציבות כלכלית.

שר האוצר ציין כי חשוב שבכוחות משותפים נדאג למקורות אשראי במשק. השר גם ביקש לשמוע את הערכות ראשי הבנקים כיצד ישפיעו המלצות ועדת הריכוזיות על המשק בשנים הקרובות.

שר האוצר נפגש עם ראשי הבנקים הגדולים בנושא מסקנות ועדת הריכוזיות הסופיות שפורסמו אתמול, מצב המשק ומחנק האשראי.

יו"ר הפועלים יאיר סרוסי, יו"ר לאומי דוד ברודט, יו"ר דיסקונט יוסי בכר, מנכ"ל מזרחי טפחות אלי יונס ומנכ"לית הבינלאומי סמדר ברבר צדיק התבקשו לתת עצות בנוגע למשיכת השקעות זרות בישראל. בפגישה נוכחים גם המפקח על שוק ההון, הביטוח והפנסיה עודד שריג, החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי בויאנג'ו, ממלא מקום מנכ"ל משרד האוצר דורון כהן,  וראש אגף התקציבים באוצר גל הרשקוביץ.

הפגישה נערכת במסגרת סבב פגישות שעורך שטייניץ עם ראשי המשק לאחר שהגדיר את שנת 2012 כ"שנת ההשקעות במשק הישראלי". בשנה האחרונה נעשו השקעות גדולות רק בתחום ההייטק. בבורסה לניירות ערך נרשמת בחודשים האחרונים מגמה של התמעטות במחזורי המסחר.

אתמול הציגה ועדת הריכוזיות בראשותו של חיים שני, לשעבר מנכ"ל האוצר, את מסקנותיה הסופיות. בין המסקנות הגבלות על פירמידות שליטה, איסור על אחזקת גוף פיננסי משמעותי (גוף המנהל 40 מיליארד שקל ומעלה) יחד עם אחזקת גוף ריאלי משמעותי (חוב או מכירות בהיקף העולה על 6 מיליארד שקל).

המסקנות, אם יאושרו כלשונן בכנסת, יגרמו לטלטלה בחברות גדולות במשק: קרן אייפקס תיאלץ להיפטר מפסגות או תנובה, אי.די.בי בראשותו של נוחי דנקנר תיאלץ למכור את כלל ביטוח, קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה תמכור את הפניקס וצדיק בינו ייאלץ לבחור בין פז לבנק הבינלאומי. סימני שאלה עלו גם לגבי קבוצת מליסרון והאחזקות של משפחת עופר בבנק מזרחי טפחות ולגבי האחזקה של שרי אריסון בבנק הפועלים ובשיכון ובינוי.

לפני כחודש הביעה מנכ"לית לאומי גליה מאור בפורום "כלכליסט" חשש מפני מחנק אשראי ב-2012. עיקר הבעיה היא בענף הנדל"ן, שם הגיעו פועלים ולאומי לקצה יכולת מתן האשראי שלהם. במקביל מעיב החשש מפני דרישת המפקח על הבנקים, שצפוי לבקש להעלות את הלימות הון הליבה ל-11% עד 2016, דבר שיחייב את הבנקים למתן את יכולת מתן האשראי שלהם ללא יכולת לחלק דיביבדנדים.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
ל-1, יש בשוק הישראלי מקום ל-100 בנקים פחות או יותר כמו שהסטטיסטיקה מלמדת אותנו משווקים אחרים
הבעיה האמיתית היא שלפתוח בנקים חדשים בארץ זה משהו שדורש משאבים הרבה יותר גדולים מאשר במקומות אחרים בעולם. זה הבירוקרטיה שהורסת כל חלקה כלכלית טובה... כמו עם עסקים קטנים. לפתוח עסק קטן זה סיפור הרבה יותר מסורבל ממה שזה אמור להיות בישראל. קודם כל התייעלות מצד הממשלה בכל הקשור בנושא.
קפיטליסט גאה  |  23.02.12
7.
מעניין, הבנקים הגיעו לקצה היכולת שלהם לתת אשראי לנדל"ן
מעניין איך זה קרה .. תאוריה: קבלנים חמדנים רואים מחירי נדל"ן גבוהים + ממשיכים לעלות + יוצאים מתוך הנחה שזה ימשיך ככה לנצח -> קונים חלקות אדמה במחירים מופרזים מהמנהל, בונים (אך ורק דירות יוקרה לעשירון עליון) ונאלצים למכור במחיר גבוה כדי להחזיר את ההשקעה. ספקולנטים רואים שהמחירים עולים וקונים דירות להשקעה ומעלים את המחיר עוד יותר -> מעגל קסמים הרסני לזוגות צעירים ולכלכלה באופן כללי כשהבועה מתפוצצת או כשהבנקים לא מסוגלים יותר לתת אשראי. אם הבנקים לא מסוגלים לתת יותר אשראי לקבלנים ויש דירות שלא נמכרו -> הקבלנים יצטרכו להחזיר את ההלוואות שלהם ולא יוכלו -> ימכרו במחיר זול יותר ממה שרצו ויספגו הפסדים, או קריסה כלכלית של חברת נדל"ן גדולה כלשהי. במילים אחרות הבועה קרובה להתפוצץ מה שיגרור ירידת מחירים דרסטית. אם הכלכלה לא תפגע יותר מדי מזה הרי שהאזרח הקטן רק ירוויח.
אור , חיפה  |  23.02.12
לכל התגובות