אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבהלה לזהב: זינק ב־13% מתחילת השנה צילום: סיון פרג'

הבהלה לזהב: זינק ב־13% מתחילת השנה

מדיניות הריבית האפסית שלחה את הספקולנטים ואת הבנקים המרכזיים לזהב. וגם: שלושת הסיפורים המרכזיים בשוק בשבוע החולף

27.02.2012, 07:53 | אורי בירמן

הכלכלה האמריקאית מראה סימנים חיוביים ב־19 השבועות האחרונים. גם נתוני הכלכלה הגלובלית הצביעו על התחזקות, למעט חולשה שנרשמה במדדי מנהלי הרכש בשבוע האחרון. למרות הנתונים, ההערכה היא כי רמת מחירי הנפט הנוכחית מזיקה לכלכלה, ונחוצה פעולה משותפת כדי להוריד אותה.

שר האוצר של ארה"ב טים גייתנר אמר בסוף השבוע כי מדינתו עשויה להשתמש במלאי החירום שלה כדי למנוע את הפגיעה בכלכלה. הפעם האחרונה שבה נעשה שימוש בכלי זה היתה ב־23 ביוני 2011, כאשר ארגון האנרגיה הבינלאומי (IEA) הודיע על כוונתו לשחרר לשוק בבת אחת 60 מיליון חביות נפט מהמאגרים האסטרטגיים, בקצב של 2 מיליון חביות ליום למשך 30 יום.

סין עוקפת את הודו

דו"ח של מועצת הזהב העולמית שפורסם בשבוע שעבר מעלה כי סין עשויה לעקוף השנה את הודו כשוק הזהב הגדול ביותר בעולם על רקע הגידול בביקוש למתכת, שצמח ב־2011 ב־20% ל־770 טונות, בעוד שבהודו רשם הביקוש ירידה של 7% לכ־933 טונות. מחיר הזהב בהודו עלה ב־2011 ב־32% לעומת 10% בלבד בעולם, הודות להיחלשות הרופי ההודי.

מדד הסחורות, ה־CRB, רשם עליות שערים של כ־3% בשבוע המסחר המקוצר שהחל ביום שלישי. הסחורות שבלטו השבוע בעליות היו האלומיניום שזינק ב־7.5%, הכסף שהוסיף 6.4% והסוכר שעלה ב־6.1%. מחיר חבית נפט מסוג WTI טיפס ב־6% למחיר של 109.8 דולר, ומחיר חבית מסוג ברנט עלה ב־5% ל־125.5 דולר.

הקקאו עשה קאמבק

בלטו בירידות הגז הטבעי שירד ב־4.6%, הכותנה שירדה ב־2.7% והבקר והחיטה שאיבדו ממחיריהם כ־1% כל אחד. מחיר הקקאו עשה קאמבק לפני שבועיים כשעלה ב־10.8%, והצליח לשמור על רמת המחיר הגבוהה גם השבוע, על רקע הערכות חברת המסחר בסחורות הסינגפורית OLAM כי המחיר צפוי לעלות לאור העלייה בביקוש ומזג האוויר בחוף השנהב ובגאנה.

1. הבנקים אוגרים זהב

מדיניות הריבית האפסית של הבנקים המרכזיים והרחבת תוכנית התמריצים כדי לעודד את הצמיחה הגלובלית עודדו את סוחרי הזהב, ששאבו אופטימיות גם מהמלצתו של מנהל קרנות הגידור ג'ון פולסון, שקרא לרכוש זהב כדי לגדר את האינפלציה הצפויה כתוצאה מצעדי הבנקים המרכזיים.

רק לאחרונה הרחיבו הבנקים המרכזיים של יפן ובריטניה את תוכנית רכישת הנכסים שלהם וזירזו בכך את הספקולנטים שאצו להגדיל את פוזיציות הלונג נטו שלהם על זהב לרמה הגבוהה מאז ספטמבר האחרון. גם בנקים מרכזיים הגדילו את יתרות הזהב שלהם ב־2011 בכ־440 טונות, הקצב המהיר ביותר בחמש השנים האחרונות, ועל פי הערכות מועצת הזהב העולמית, הם עשויים לרכוש כמות דומה גם השנה.

מנגד, המיליארד וורן באפט קורא למשקיעים להימנע מזהב בגלל חוסר יכולתו לייצר עושר חדש לעומת אדמות חקלאיות או חברות. האינפלציה הגלומה בארה"ב עלתה מאז תחילת השנה מ־1.95% ל־2.3%, מה שיכול להסביר את העלייה של 13% במחיר הזהב מתחילת השנה.

2. פוטנציאל רוסי

הערכות של חברת המסחר בסחורות הסינגפורית OLAM מצביעות על הפוטנציאל החקלאי של רוסיה, בעיקר בענף החיטה. הפריון של החוות ברוסיה הוא כמחצית מזה של סין, ושטח האדמה הלא מעובדת בה הוא כשטחה של צרפת, אך היא עשויה לעקוף את ארה"ב ולהפוך ליצואנית החיטה הגדולה בעולם.

OLAM משקיעה בפיתוח החוות ברוסיה כדי להגדיל את התפוקה ואת איכות התוצרת, ונהנית מרוח גבית של הקרקעות הפוריות במדינה. אם תצליח OLAM לסייע לרוסיה להעלות את הפריון ב־34% לרמות הפריון של ארה"ב, זה יוסיף בערך 19.3 מיליון טונות חיטה לתפוקה הגלובלית של החיטה.

תחזית של משרד החקלאות האמריקאי הצביעה על התחרות הקשה ממדינות הים השחור ועל תחזית לירידה חריפה ביצוא מארה"ב, לצד עלייה חדה בזריעה השנה, מה שיביא ללחץ על המחירים. הספקולנטים הגדילו את פוזיציית השורט נטו שלהם בשבוע שהסתיים ב־21 בפברואר ב־3,800 חוזים ל־56 אלף חוזים בשורט.

3. שוק הנחושת מתעורר

צמצום האשראי על ידי הממשל הסיני, בניסיון לקרר את שוק הנדל"ן, דילל את ההשקעות ופגע גם בביקוש לנחושת. בשבוע האחרון צצו ניצני אופטימיות בקרב משקיעי הנחושת, שמתבטאים בנתונים חיוביים של מכירות בתים חדשים בארה"ב, ירידה במלאי הנחושת במחסנים בסין והורדת יחס הרזרבה בבנקים בסין, שצפויה לשחרר את מחנק האשראי ולקדם המשך הקמת פרויקטים. גם מדד אמון הצרכנים שמפרסמת אוניברסיטת מישיגן, אשר עלה לרמה הגבוהה זה שנה, תרם לאופטימיות. הספקולנטים הצטרפו להערכות - פוזיציות הלונג הספקולטיביות על נחושת נמצאות קרוב לרמה הגבוהה זה חצי שנה.

אף ששוק הנחושת הגלובלי סיים את 2011 עם עודף של כ־87 אלף טונות, אנו עדים להצטמקות העודף הזה לאור הירידה בתפוקת המכרות, מה שתמך בעליית המחיר ב־13% מתחילת השנה. נתונים אלו עשויים להוות סימן חיובי לעלייה בביקושים לנחושת. מחזור המסחר בחוזים על נחושת בבורסת שיקגו, המהווה אינדיקציה טובה לעלייה בביקוש, הגיע לשיא חדש ביום שלישי האחרון.

 

הכותב הוא מנהל תחום גלובלי בכלל פיננסים.

תגיות