אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממשלת ארה"ב הטילה סנקציות על "הסנדק" של היאקוזה היפנית צילום: איי אף פי

ממשלת ארה"ב הטילה סנקציות על "הסנדק" של היאקוזה היפנית

במסגרת החרפת המאבק בארגוני הפשע הבינלאומיים, ממשל אובמה יקפיא את נכסיהם של שני בכירים במאפיה היפנית ויאסור עליהם לעשות עסקים בארה"ב

26.02.2012, 21:59 | בלומברג

ארגון הפשע היפני יאקוזה, שפועל בפומבי במדינה כבר יותר מחצי מאה, נאלץ כיום להתמודד עם יחס נוקשה דווקא מבחוץ — מכיוון הממשל האמריקאי.

ממשלתו של ברק אובמה הודיעה בסוף השבוע כי תקפיא את נכסיו של הארגון הגדול ביותר של היאקוזה, ימאגוצ'י־גומי, ושל שניים ממנהיגיו, ותאסור להעביר אליהם כספים כחלק משורה של סנקציות שקבע משרד האוצר. "הארגון מרוויח מיליארדי דולרים בשנה מביצוע פשעים ביפן ובחו"ל, ובהם סחר בסמים ובבני אדם, תעשיית מין, הלבנת כספים והונאה", נכתב בהודעת משרד האוצר.

"המהלך שנקט ממשל אובמה משקף ביקורת גלויה כלפי ממשלת יפן שלא מצליחה להשתלט בעצמה על הפשע המאורגן בשטחה", אמר ג'ייק אדלסטין, עיתונאי אמריקאי שמתגורר בטוקיו ומסקר את פעילות היאקוזה. "בבית הלבן מרגישים שממשלת יפן מגלה סובלנות גדולה מדי כלפי הפשע המאורגן", אמר אדלסטין, "והוא אומר לרשויות היפניות 'תתחילו לטפל בבעיה שלכם'".

"הסנדק" קניצ "הסנדק" קניצ'י שינודה (במרכז), בעת שחרורו מהכלא באפריל | צילום: איי אף פי "הסנדק" קניצ

"מנהיגי הימאגוצ'י־גומי שכלפיהם מכוונות הסנקציות הם 'הסנדק' של הארגון קניצ'י שינודה (70) וסגנו קיושי טקיאמה (64)", נכתב בהצהרת משרד האוצר. ארה"ב הטילה סנקציות גם על שבעה "אישי מפתח ושותפים בכירים" בארגון בשם "מעגל האחים" שפועל במרכז אסיה, רוסיה והמזרח התיכון.

אלו הן המטרות הראשונות שעליהן הכריז הממשל האמריקאי, לאחר שבשנה שעברה פרסם הנשיא ברק אובמה צו מינהלי שמטרתו "להיאבק בארגוני פשע בינלאומיים ולבודד אותם מהמערכת הפיננסית הגלובלית", כתב בהצהרה דיוויד כהן, סגן השר לענייני טרור ומודיעין פיננסי.

ג'ון סאליבן, דובר משרד האוצר, אמר כי יפן עושה מאמצים להילחם בארגוני פשע. "סגן השר כהן ציין כי קיים תיאום בינינו לבין טוקיו בכל הקשור במאבק בארגוני פשע בינלאומיים, והכיר בצעדים המשמעותיים שהממשלה היפנית נקטה, בייחוד בתקופה האחרונה, כדי להיאבק ביאקוזה", כתב סאליבן.

הימאגוצ'י־גומי, שפועל במתחם בניינים בשכונת מגורים בטוקיו, מהווה 44% מכלל היאקוזה היפנית, עם 34.9 אלף חברים נכון לדצמבר 2010, כך על פי המשטרה הלאומית של יפן.

לפי אדלסטין, הארגון מחזיק כמות גדולה של נכסים מחוץ ליפן. ב־2005, רשות ההגירה והמכס של ארה"ב החרימה כמעט 600 אלף דולר מחשבונות הבנק של סוסומו קג'יאמה, חבר יאקוזה שהורשע בהלוואות בריבית. ב־2003, הרשויות בשוויץ אמרו כי החרימו 61 מיליון פרנק שוויצרי (58 מיליון דולר) מחשבונות שרשומים על שמו של קג'יאמה.

היאקוזה אמנם מואשמת בתפעול עסקים לא חוקיים כמו הימורים וזנות, אולם היא גם צברה אהדה בזכות פעולות שונות למען הציבור. ב־1995, חבריה עזרו לשיקום שכונות בעיר קובה שנפגעו ברעש אדמה.

תגיות