אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרן לשיקום מחצבות הקצתה 34 מיליון שקל לשיקום 13 מחצבות צילום: אלעד גרשגורן

הקרן לשיקום מחצבות הקצתה 34 מיליון שקל לשיקום 13 מחצבות

עד סוף שנת 2012 צפויים להתווסף 4,000 דונמים של קרקע משוקמת לטובת פארקים, שטחי בילוי ואזורי תעשיה חדשים

27.02.2012, 12:12 | שי פאוזנר

הקרן לשיקום מחצבות במשרד האנרגיה הקצתה כ- 34 מיליון שקל לקידום ושיקום 13 מחצבות במהלך שנת 2012. הכסף שהוקצה ישמש לביצוע עבודות שיקום הכוללות שיקום נופי, שיקום נחלים והסדרת הניקוז בהם, ויסות שיטפונות ובניית מאגרי החדרה למי תהום.

כיום הקרן מבצעת עבודות בשבע מחצבות ושש מחצבות נוספות נמצאות בשלבים שונים של תכנון, ויציאה לקראת מכרזים. במהלך שנת 2012 יסתיימו עבודות שיקום בהיקף חסר תקדים של כ-15 מיליון שקל של שורת מחצבות בלב מכתש רמון. ביוני צפויה הקרן לחנוך את מחצבת אביטל מזרח, יחד עם המועצה האזורית גולן, שבה מוקם פארק וולקני ואתר לימודי. הפארק והאתר יוקמו בהשקעה כוללת של שני מיליון שקל מתוכם מממנת הקרן כ-50%. כמו כן צפויה הקרן לחנוך במהלך יוני השנה גם את שלב א' בשיקום מחצבת דבוריה והפיכתה לפארק אזורי בהשקעה של קרוב לחצי מיליון שקל.

ד"ר יעקב מימרן, יו"ר הקרן לשיקום מחצבות מסר לאחר קבלת ההחלטה: "השנה אנחנו יוצאים לביצוע של מספר פרויקטים מרכזיים לשיקום מחצבות נטושות, בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים שכולם יושקעו בסביבה. הודות לשיתוף הפעולה עם המועצות המקומיות והרשויות השונות, נזכה כולנו כבר בקיץ הקרוב לשטחים בהיקף של אלפי דונמים שיהפכו ממפגעים סביבתיים וסיכונים תברואתיים לפארקים ואזורי בילוי למשפחות".

צביקה זיו, מזכיר הקרן לשיקום מחצבות דיווח כי ביוני השנה יחנך שיקומן של מחצבות אביטל מזרח ודבוריה שהפכו מבורות נטושים לפארקים ושבשיקומן מושקעים כ- 1.3 מיליון שקל מתקציב הקרן על מנת להחזירן לרווחת הציבור. "עד סוף השנה אנו צופים לשקם עוד 3 מחצבות בהיקף כולל של 4,000 דונמים שיוחזרו לציבור ולטבע", אמר זיו. 

עוד נמסר מהקרן לשיקום מחצבות כי לאחרונה נפגשו ראשי הקרן עם ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ' על מנת לדון בקידום המשך פרויקט שיקום מחצבת "הקניון הקבור" בצמוד לשכונה ד' בעיר. מחצבה זו שהינה בשטח כולל של כ-50 דונמים עתידה להפוך לשטח פארק ובו תיאטרון ואתר גיאולוגי ייחודי.

הקרן לשיקום מחצבות הינה הגוף המרכזי במדינת ישראל שאמון על שיקום המחצבות ובכך משרתת את האינטרס הלאומי והציבורי לשמירה על ערכי הטבע והאדם. הקרן פועלת משנת 1978 כגוף עצמאי תחת משרד האנרגיה והמים (לשעבר משרד התשתיות הלאומיות) ומכח פקודת המכרות. במסגרת סמכותה גובה הקרן מבעלי מחצבות אחוז מסוים משווי המחצבים ומשמשת כנאמן לכספים אלו לטובת שיקום מחצבות שננטשו על פי תוכניות שאושרו על פי חוק התכנון והבניה ובהסכמת בעל הקרקע. ב-34 שנות פעילות הקרן שוקמו למעלה מ-200 מחצבות וחלקי מחצבות במדינת ישראל. הקרן פועלת בשיתוף פעולה עם מנהל מקרקעי ישראל, המשרד להגנת הסביבה הרשויות המקומיות וגופים נוספים על מנת לשקם מחצבות נטושות ולהעלאת איכות החיים בסביבת מחייתם.

תגיות